Serdivan ilçesinde trafiğin en yoğun olduğu bölgede Türkiye’nin en büyük olan Yazlık Kavşağı 5 yıl önce yapılan proje hayata geçirilmişti, sürücüleri adeta sinir testine sınava tabi tutan kavşağa neşter vuruluyor.
Marmara depreminin ardından şehir yerleşimi kuzey bölgesinde kamu kurum ve adliyeler binlerce konutun bulunduğu bölge Adapazarı'ndan Kahraman, Camili, Korucuk bölgesine her an her saat yoğun araç trafiği yoğunluğu yaşanıyor. En büyük sıkıntı Yazlık Kavşağında. Dünyada örneği olmayan bir döner kavşağın olması 140 metre çapı ve 7 giriş-çıkış noktasıyla Türkiye'nin en büyük dönel kavşaklarından biri olma özeliğine sahiptir.
Pazartesi günü Sakarya Büyükşehir Belediye meclisinde Başkan Ekrem Yüce şehirle ilgili yaptığı atılımları anlatırken Yazlık Kavşağının yeniden ele alınarak çalışma başlatılacağını, ihalenin kısa sürede yapılacağını duyurdu. Yazlık Kavşağı fiziki durumu nedeniyle araç sürücüleri tarafından çok eleştiri alıyordu. 5 yıl sonra Yazlık Kavşağı yeniden ele alınarak kavşağın daha pratik sürücüler tarafından daha kolay kullanışlı hale getirilecek.
Yazlık kavşağı yeniden ele alınırken İzmit caddesinde Bosna Caddesinin kesiştiği noktada alt geçit yapılmış burada bulunan 50 adet esnaf işyerini kapatmak durumunda kalmıştı. Alt geçit nedeniyle bu bölgede ticari gelişme alt geçit engeli nedeniyle atıl durumda kaldı. Yazlık kavşağı gibi burası da ele alınarak yeniden revize edilebilir mi? İzmit caddesinde kentsel dönüşüm için ilk kazma vurulacak. Bölge burada bina yıkımlarından oluşacak hafriyatla bu battı çıktı doldurularak düz bir yol haline getirilirse burada yeniden ticaret canlanır.
Hızırtepe'ye çıkışta SGK kavşağı yapılan çalışma ile köprülü bağlantı ile Erenler ilçesi Serdivan ve Adapazarı ilçe E-5 bağlantısı Bilecik katılım bağlantıları sağlanarak pratik bir kavşak haline getirilmişti. Sakarya’da en çok konuşulan SGK kavşak çözüme kavuştu. Yazlık kavşağına neşter vuruluyor. Darısı İzmit caddesindeki alt geçidin yeniden ele alınarak bölgenin gelişim engelini kaldırmak yararlı olur.
Sakarya nüfusu arttıkça şehirde ulaşımda yeni hamleler yapmak gerekiyor. Toplu taşıma ihtiyacına cevap verecek raylı sistem yıllardan beri ertelenmişti. Artan nüfus karşısından minibüsle taşımada kendini geliştiremedi. Modernize olunamadı. Sakarya Üniversitesinde 100 binin üzerinde öğrencinin taşıma işinde çekilen zorluklar sıkıntılar ortada ulaşım ücretinin de yüksek olması öğrencileri olsun sivil vatandaşların cebini zorluyor artık. Yeni nesil ulaşım teknolojilerinden yararlanılması kaçınılmaz oldu.
Sakarya yıllar sonra raylı sistemi uygulamak için ilk adımını attı. Raylı sistem protokolünü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı ve Yatırımlar Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün ile Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce tarafından imzaladı. Adapazarı Serdivan Medeniyet Bulvarı ve Kampüs hattı inşaatına hızla başlanacak. 3 yıl içinde inşaatı tamamlanarak yani sorunsuz süreç devam ederse 2027 yılında raylı ulaşım hayata geçirilecek.