Hüseyin Cumalı yazdı...
Malum, Sapanca’daki bungalovlardan bazılarının sularını SASKİ ekipleri kaçak veya mevzuata aykırı olduğu için kesmeye başladı. Bizde bu süreçle ilgili yazdığımız köşe yazılarına dün ara verdik. Neden ara verdiğimizi merak edenler “buradan okuyabilir” dedikten sonra dünkü yazımın bir kısmıyla ilgili açıklama yapma ihtiyacını duydum…
*
Sapanca’daki Bungalovları dün yazarken Ramada Sapanca Tesisleri ile Ethem Yıldırım’a ait Bungalovlarında suları kesildiğini yazdım. Bu iki tesisin sularının kesilmesini yazınca da çok sayıda telefon aldım. Kamuoyu merak ediyor ve soruyor. Ramada gibi önemli bir markanın Sapanca’da inşa ettiği 90 Bungalovun gerçekten iskan, yapı kullanma izni yok mu!
*
Milyonlar harcanarak yapılan 90 adet bungalov, sosyal tesisler, peyzaj ve diğer aktivite alan ve binalarının nasıl iskanı olmaz! Bunca para ve emek harcanan ünlü markanın nasıl yapı kullanma izni olamaz! Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri Ramada gibi ünlü bir markanın Sapanca Tesislerinin suyunu nasıl kesti! Ramada Sapanca Tesisleri hangi kritere göre su kullanıyordu! Yoksa iddia edildiği gibi başka bir abone üzerinden mi su kullanıyordu!
*
Sapanca’daki bazı Bungalovların suları, SASKİ ekipleri tarafından kesilmesiyle birlikte Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU) Başkanı Ali Safa Alaçam’ın Ramada Sapanca Tesisleri önünde yaptığı açıklamadaki iddialar doğru mu! Başkan Ali Safa Alaçam’ın iddia ettiği gibi Ramada Sapanca Tesisleri’nin önünde bulunan otopark dere yatağı üzerine mi yapıldı! Eğer dere yatağına yapıldığıysa DSİ bunu görmedi mi! Sapanca Belediyesi bunu görmedi mi!
*
Başkan Alaçam’ın dediği gibi Ramada Sapanca Tesisleri ile evler arasındaki çekme mesafesi hatalı mı! Burayla ilgili yıkım kararı mı var! Daha başka iddialar da var. Peki ama Sapanca Uzunkum mevkiinde bulunan Ramada Sapanca Tesisleri ile ilgili neden kimse bir açıklama yapmıyor! Neden tesislerin sahipleri, genel müdürü bu kadar sessiz kalıyor!
*
Dün kamuoyu adına sordum. Kimseden ses seda çıkmadı. Kimsenin ağzını bıçak açmadı. Yine herkes sus-pus olup biteni izliyor. Bu neye benzedi biliyor musunuz! Hatırlayın. Bundan 2 ay önce Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı denetimlerde Sakarya’da at ve eşek etiyle üretim ve satış yapan 2 firma ile bu ürünleri pişirip halka yediren 4 firmayı tespit etti…
*
Tam 1 ay boyunca bu olayla ilgili haber yaptım, köşe yazısı yazdım, TV 264 televizyonundaki Gazeteciler Soruyor isimli programda bu olayı işledik. Ama bir Allah’ın kulu çıkıp da bu firmaları açıklamadı. Dikkat edin. Halen Sakarya’da millete at ve eşek eti hangi firmalar yedirdi, kimler yedirdi açıklamadılar…
*
Ne Tarım bakanlığı ve ona bağlı müdürlük, ne Sakarya Valiliği, ne ilgili oda başkanları ve onların bağlı olduğu birlik açıklama yapmadı. Yun be kardeşim harbiden yuh, iki at kasabından bu kadar korkacaksak şehri terk edelim. Neyse konu dağılmasın. Şimdi Sakarya kamuoyu merak edip soruyor. Çok basit bir soru ama cevap veren yok. İçinde 90 bungalov ve sosyal tesisler bulunan Ramada Sapanca Tesisleri’nin iskanı var mı, yok mu! Yapı kullanma izni var mı yok mu! Ve bu soruya bu kentte cevap verecek bir babayiğit var mı yok mu!
*
Dünkü köşe yazımda Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) eski Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı dönemin eski Başkan Başdanışmanı Ethem Yıldırım’ın Sapanca’da bungalovları varmış. SASKİ ekipleri diğer bungalovlarla birlikte usulsüz veya kaçak su kullandığı için Ethem Yıldırım’a ait Bungalovlarında suyunu kesmiş…
*
Dün bunu da yazdım. Aman Allah’ım kıyamet koptu. Efendim ben bunu daha önce niye yazmamışım! Efendim ben bunu nasıl yazmışım! Efendim tuz kokmuş diye nasıl yazmışım. Hatta tuz resmen kokmuş diye nasıl yazmışım. Şiiiiiiiiiiiii, benim adım Hüseyin Cumalı, yazıldığı gibi okunur, okunduğu gibi yazılır…
*
Ben bu kentte “Basın ahlak ilkeleri” çerçevesinde herkesi yazarım. Kralını yazarım. Ben bu kentte kimi yazmam biliyor musunuz! Aile dostumdur, gönülden sevdiğim ve inandığım bir insandır, adam gibi adamdır, onları yazmam. Haaaaaa bu kentte bir tek gazeteci ben değilim. Benim yazmadıklarımı da bu kentte gazeteciyim (!) diye gezenler yazsın. Şehirde sürekli “gazeteciyim” edasıyla gezenler var ya, sözde gazetecilik yapan tatlı su kurnazları var ya, göreyim bakalım bu arkadaşların ki kaç okka! Ayrıca “ben bu kentte her şeyi yazarım” diye de bir iddiam yok. Bunun dışında mı! Yazarım, hele hele kamu yararı varsa kralını yazarım…
*
Hem var mı böyle bir dünya ya, heeeee soruyorum. Var mı böyle bir dünya! SASKİ’nin Yönetim Kurulu’nda olacan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı olacan, hiç sıkılmadan o görevlerde iken iskansız, yapı ruhsatsız bungalov yapacan. Bunlara su bağlatacan. Sapanca Gölü elden gidecek. Doğa elden gidecek. Bir de yollarınız asfalt yapılacak…
*
Gün gelecek. Başkan Yusuf Alemdar “Şu bungalovlara bir bakın” diyecek. Ve SASKİ ekipleri de Ethem Yıldırım’ın sularını kesecek. Ben de bunları yazmayacam. Niye yazmayacam! Neden yazmayacam! Kredi alıp bungalov yapan ve halen kredi ödeyen Sapancalıyı yazıyorsam, hiç kimse kusura bakmasın veya baksın…
*
Ramada Sapanca Tesisleri ile Ethem Yıldırım’ın suları kesildiğini de yazarım. Hatta bunların iskanı var mı diye de yazarım. Hatta ve hatta “bir babayiğit bunlarla ilgili açıklama yapacak mı” diye yazarım. Kimse de şunu unutmasın ki başka Sapanca Gölümüz yok…
*
Bugünlük son sözüm mü!
Tuz kokmuş babacım tuz…
**
Devam Edecek!
*
NOT:
Sakarya Valiliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne ricada bulunduk. Dedik ki, “Çevrecilerin sorduğu soruları bende su fabrikalarına kaynak sularını kiraya veren Sakarya Valiliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltiyorum. Sakarya’da kendinize ait bölgelerde kaç fabrikaya kaç kaynak kiralandı! Açıklayın kamuoyu aydınlansın”
*
Sakarya Büyükşehir Belediyesi anında cevabı verdi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi sorumluğunda 10 su fabrikası toplam 34 kaynağı kiralamış. Ve dün Sakarya Valiliği’nden de cevap geldi. Sakarya Valiliği sorumluluk bölgesinde doğal mineralli 13 su fabrika sayısı ile bu fabrikalara kiralanmış toplam 41 su kaynağı bulunuyor…
*
Sakarya Valiliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında toplam 23 su fabrikasıyla bu su fabrikalarına tahsis edilmiş 75 su kaynağı bulunuyor. Bana “Sakarya’da kaç su fabrikası ve bu fabrikalara tahsis edilmiş kaç su kaynağı var Hüseyin Cumalı” diye soran çevreci ve doğa tutkunlarının bilgisine sunarım…