1999 Marmara depreminin 25. yıl dönümüne yaklaşılırken, 24 yıl boyunca kentsel dönüşüm konuştuk. Kamuoyunda hep gündeme geldi, gündemden hiç düşmemişti. En çok da hasarlı okulların durumu sorgulandı.
Sakarya ilimiz bugüne kadar eğitim öğretimde Türkiye genelinde başarı sıralaması yakından takip edilirdi ya da ek yardımcı kaynak kitapların velilere aldırılması, okula kayıt parası gibi konular gündem olurdu. Artık bu konular gündemden aşağılara inmiş görünüyor.
Eğitimde öğretim de okul binaların depreme yönelik ne kadar güvenli olup olmadığı sorgulandı, hep konuşuldu. Hatta 21 okulun hasarlı olduğu bu binalarda öğrencilerin risk altında olduğu acilen okul binaların yıkılması istenmişti.
Şöyle bir kısa hatırlatmada bulunayım; 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde Sakarya’da 24 bin bina yıkılmış, 13 okul binası da yıkıldı, birçok okulda orta hasar görmüştü.
Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıl 2022 yılı içinde yeni okul projeleri, bina güçlendirmeleri, yık-yap kapsamındaki çalışmalar için 658 milyon liralık ek yatırım ayırdı, Sakarya’mızın eğitim bütçesini 1 milyar 638 milyon liraya yükseltmişti. Bu tek kalemlik bütçe desteği eğitim alanında önemli atılımlar gerçekleştirmenin önünü açtı, yıkılması gereken okulları hızlı bir şekilde yıkıp yerine yeni okullar yapılması için çalışmalar başlatılmıştı.
Sakarya’da 27 Ağustos 2021 tarihinde Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı atandı, göreve gelir gelmez çok hızlı bir şekilde çalışmaya başladı. Başta Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım'ın talimatları ve desteği ile okul binaların durumunu tamamen gözden geçirdi. Yol hartası için çalışma yaptırdı. Bir yandan da eğitim öğretim alanında her şeyin doğru işlemesi için okul idarecileri okul öğretimleriyle bir araya gelerek onları dinledi, önerilerini aldı ve bu alanda yol haritasını belirledi. Eğitimde başarının artması için yoğun çalışma temposuna girildi.
Savaşçı, şehirde Büyükşehir Belediyesi olsun ilçe belediyeler olsun kurumlarla olsun kurduğu iletişim sempatisiyle aldığı destek şehirde okullara önemli katkı sundu. 1999 Marmara depreminde hasarlı ya da az hasarlı olarak raporlandırılan okul için Ankara’da Milli Eğitim bakanlığında görüşmelerde bulundu. Hasarlı okulların onarımına harcanacak parayı yeni okul yapımına dönüştürerek hızla okul binaları yıkıldı. Yeni yapılan binalar deprem yönetmeliğine uygun yüksek kat olmayan daha güvenli binalar yapılmaya başlandı.
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü soyadı gibi başarıya odaklanarak savaşçı gibi okul binaların yenilenmesi alanında önemli başarıyı görev geldiği 23 ay süresi içinde gösterdi. Sakarya’da yaptığı başarılı çalışmalar dikkat çekerken 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ve 11 ili kapsayan deprem Milli Eğitim Bakanlığı okulların yeniden toparlanması öğrencilerin eğitimini sürdürebilmesi için kurulan çadır kent okulları koordinasyonu için Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı Hatay ve Kahramanmaraş’ta görevlendirildi, aylarca deprem bölgesinde çalıştı. Sakarya’da başarısı deprem bölgesinde görevlendirilmesinde ihtiyaç oldu.
1999 Marmara depremin 25. yıl dönümüne yaklaşırken çok konuşulan 21 hasarlı okul binaları yıkıldı, onlarca yeni okul binaları hızla yapılıyor. Yenilenecek yeni binaların yapımı sürüyor. Şehrin artan öğrenci sayısına göre de yeni okul binaların yapılması ya da mevcut okul binalarına derslik ilave inşaatı yapılıyor. Başarı tek başına gelmez. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin, milletvekillerin bakanların desteği olmasa milli eğitim camiasının tüm etkenleriyle beraber başarı savaşı kazanılmazdı.
Sakarya eğitim öğretim veren 15 bin 500 öğretmen, 227 bin 176 öğrenci eğitim görüyor. Her yeni eğitim döneminde binlerce öğrenci eğitime katılıyor. Tabii ki Sakarya ilinde eğitim alanında ihtiyaçların eksikliklerin giderebilmesi bir anda bitirilmesi mümkün değil. Ülkemizde deprem gerçeği var. Bunun içinde insanı öldürmeyen binaların yapılması gerekiyor. Bu bilinçle çalışılması gerekiyor.