31 Mart 2024 mahalli idareler seçimin ardından 3 ay geçti. Yeniden zamlar hayat bulmaya başladı, enflasyon yüzde 70'in üzerinde ülke ekonomisin rayına girmesi için çalışmalar sürüyor. Bu çalışmalar ve düzenleme seneleri alacak gibi görünüyor.
Yerel seçimlerin bitmesine rağmen Adapazarı’nda vatandaşların değerlendirmesini öğrenmek istedim. Vatandaşlar halen ekonomide gidişattan şikâyetçi. En çok da emekli aylığına hak ettiği zammın verilmemesine kızgınlar.
AK Parti'ye oy veren seçmen artık 'oy vermem' derken, erken genel seçim yapılması gerektiğini düşündüklerini ve iktidarın değişmesi gerektiği görüşündeler. Eğer AK Parti ekonomik durumu önümüzdeki 2025 yılında bir yoluna koyup rahatlama sağlayamazsa erken genel seçim 2025 yılında gündem olabilir.
Zam kâbusu yeniden başladı. 1 Temmuz ev kiralarında yüzde 25 artış sınırı kalktı sınır yüzde 65 çıktı, elektriğe yüzde 38 zam geldi. Konutta elektrik fiyatlarında da artış yaşandı. Yüzde 38 zam gelen elektrik faturaları, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Vatandaşların ortalama 250-300 TL ödediği faturaların 400 TL'yi aşması bekleniyor.
Sakarya’dan İstanbul iline otobüs fiyatları, Sakarya Harem 300'den 400 TL, Sakarya Esenler otogarı 400 TL'den 500 TL çıktı. Adapazarı’nda şehir içi ulaşım 13 TL'den 20 TL çıktı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi vatandaşları düşünerek ulaşıma zam yapmadı. 13 TL'den ulaşım hizmetini sürdürecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar göreve seçilmesinin ardından suda yüzde 20 indirim müjdesini hayata geçirmişti. Su fiyatının daha aşağı çekilmesi için çalışmalar halen sürdürülüyor. Ayrıca büyükşehir belediyesi ilköğretim okul öğrencilerine şehir içi ulaşımda yüzde 54 indirim uygulaması getirdi.
Emekli aylığı ve asgari ücretin artmaması hayat pahalılığı karşısında vatandaşları zora sokacak ve yaşam koşullarını zorlayacak. Bu zamlar, özellikle dar gelirli vatandaşları oldukça olumsuz etkileyecek. Kira ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarda yaşanan artışlar, enflasyonu daha da körükleyecek ve ekonomik sıkıntıları derinleştirecek gibi görünüyor.
1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla, konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırının sona ermesi, kiracıları yeni bir zam dalgasıyla karşı karşıya bıraktı. Artık kira artışları, 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanacak. Tahminler, bu ortalama yüzde 60'lar civarında olacağından, kira bedellerinde önemli artışlar bekleniyor.
Fazla zam talep edilmesi halinde yasal haklarınızı kullanabilirsiniz. Kiracılar ve ev sahipleri için bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bazı bilgiler:
Ev sahipleri: Kiracılarınızla iletişim halinde olun. Zam oranını belirlerken makul davranın. Yasalara uyun ve haksız kazanç elde etmeye çalışmayın. Her şeyden önce vicdanız ile karar verin her şey para değil herkes zor durumda bu bağlamda herkesin hayatını daha da zorlaştırmayın.