Hüseyin Cumalı yazdı...
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın ilk geniş kapsamlı basın buluşmasındaki gündeme bakmaya devam ediyoruz. Sapanca Gölü ve çevresiyle ilgili görüşlerimizi yazdıktan sonra sıra geldi su fabrikalarına…
*
Sapanca’daki bungalovların suyunun kesilmesiyle başlayan süreçte çevreciler bana bir kaç soru sormuştu. Bizde bu soruları ilgili kurumlara sorduk. Gelen cevaplara göre Sakarya Büyükşehir Belediyesi sorumluğunda 10 su fabrikası toplam 34 kaynağı kiralamış. Sakarya Valiliği sorumluluk bölgesinde ise doğal mineralli 13 su fabrika sayısı ile bu fabrikalara kiralanmış toplam 41 su kaynağı bulunuyor. Sakarya Valiliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında toplam 23 su fabrikasına 75 su kaynağı tahsis edilmiş…
*
Sakarya’da 23 su fabrikası 75 su kaynağından su alıyor. Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle bu rakamlara çevreciler tepki gösteriyor. Çevreciler, “Bu fabrikaların ne kadar su kiraladığı ve ne kadar suyu damacana veya şişeleyerek sattığı araştırılsın. Kiraladığı su ile sattığı su miktarları karşılaştırılsın” diyerek sürekli bana soru soruyorlar. Bu sorular nedeniyle Başkan Alemdar’ın basın toplantısında bizzat kendisine sordum…
*
Göreve geldiği ilk günden itibaren Sakarya’nın suyu konusunda hayli hassasiyet gösteren Başkan Alemdar Sakarya basını önünde sorumu cevapladı. Alemdar, “Su fabrikalarıyla ilgili de bilgi vereyim. Sakarya şehrimizde 39 tane kiralanmış su kaynağımız var. 39 su kaynağımızla ilgili bir kısmını SASKİ, bir kısmını da köy hizmetlerine bağlı olduğu zamanlarda özel idare kiralamış” dedi…
*
Alemdar, “Özel idarenin kiralamış olduğu su miktarlarıyla ilgili daha önceki dönemlerde yine gündeme getirdiğimizde bir çalışma vardı. Mineralli suları Valilik ruhsatlandırıyor. Normal suları da SASKİ ruhsatlandırıyor. Biz bunları seçildiğimiz günden hemen sonra masaya yatırdık. Bu su kaynaklarımızı ne kadar kiralamışız, ne kadar kullanılıyor! Kullanılan bu sularda ne kadar gelir var, bunu tespit etmek durumundayız” dedi…
*
Alemdar, “Biz bu sularımızın Sapanca Gölü’ne akanla, şişelerin arasındaki dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız da bununla ilgili bir çalışma talimatı verdik. Sayın valimizle yaptığımız toplantıda dedik ki ‘Biz sizin yapmış olduğunuz bu çalışmayla vermiş olduğunuz ruhsatlar mineralli su adı altında verdiğiniz ruhsatların gerçekten mineral seviyesi doğru mu? Mineral var mı? Benim bildiğim de var, mineralli su diye geçmişte verilmiş, ancak yapılan tespitlerde mineralli su olmadığı ortaya çıkmış” dedi…
*
Alemdar, “Bunların ruhsatlarını da valilik ve özel idare verdiği için biz müdahale edemiyoruz.
Dolayısıyla sayın valimize de söyledik. Bunların yeniden gözden geçirilip tahlilleri yapılarak mineralsiz suların da SASKİ’ye devrinin sağlanmasını talep ettim. Eğer talep bu şekilde olursa su fabrikalarının ne kadar su kullandığını, ne kadar su kiraladığını tespit etmek çok kolay. Onun için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu…
*
Başkan Alemdar’ın da dediği gibi “mineralli” denilerek satılan bu suların mineral seviyesi nedir! Bu mineraller neye yarıyor! Bu mineraller insan sağlığında ne gibi tedavi edici sonuçlar veriyor! Yoksa halk arasında “mineralli su içmek iyidir” mantığıyla mı satış yapılıyor! Başkan Alemdar konuşmasında, “ Benim bildiğim de var. Mineralli su diye geçmişte verilmiş, ancak yapılan tespitlerde mineralli su olmadığı ortaya çıkmış” dedi. Acaba böyle sular var mı!
*
Uzun lafın kısası Sakarya Valiliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi su fabrikalarıyla ilgili bir çalışma yapıp, kamuoyunu aydınlatması lazım. Bu çalışmanın ortak noktası, “Bir su fabrikası ne kadar litre bölü saniye (LT/SN) su kiraladı! Ne kadar su satışı yaptı! Kiraladığı miktar ile satışı örtüşüyor mu! Mineralli denilen sular gerçekten minareli mi! Minarelli olarak kiralanan su kaynaklarında mineral seviyesi ne durumda! Su fabrikaları kiraladığı alanların dışına taşma gibi durumları var mı!
*
En son 2010 ile 2011 yıllarında yine benim gündeme getirdiğim bu sorunların üzerine gidilmiş ve bazı fabrikaların su toplamak için kullandığı kaptaj sayılarını artırdığı, kimi fabrikaların kaynak yerine dereden direkt su aldığı, bazı fabrikaların mineralli su yerine normal su sattığı ve bazı fabrikaların ise kiraladığı litre bölü saniye ile satışları arasında dağ gibi fark olduğu ortaya çıkmıştı. İşte bu nedenle Sakarya Valiliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi bu konuya hassasiyet göstermesi gerekiyor…
*
Bütün dünyada savaşlardan sonra 1. gündem maddesi olan kuraklık ve susuzlukla mücadele sürürken bakalım Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz ile Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ne yapacak! Susuzluk ülkeleri tehdit ederken Vali Karadeniz ile Başkan Alemdar Sakarya’nın kiraya verilmiş su kaynaklarıyla ilgili çalışma yapacaklar mı!
*
Bu arada şunu da belirteyim. Sakarya’da 75 su kaynağının 23 fabrikaya kiraya verilme sürecinde ne Vali Yaşar Karadeniz, ne de Başkan Yusuf Alemdar bulundukları makamlarda değildi. Bu su kaynakları onların imzasıyla kiralanmadı ama şunu kimse unutmasın. Devlette devamlılık esastır. Dolayısıyla Valilik ile Büyükşehir Belediyesi ekipleri gerekli incelemesini yapar. İşini yasalara uygun yapanlara teşekkür ederiz. Ama işini yasalara uygun yapmayanlar hakkında da gereğini yaparsınız…
*
Devam edecek…