Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalar yürüten Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisat sektör temsilcisi 7. Meslek Komitesi, binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğe yönelik bilgilendirmede bulundu.

Komite Başkanı Erdem Yaşar, Başkan Yardımcısı İsmail Barış Dalkan, Meclis Üyeleri Adem Bilgen ve Emrah Tetik ile Komite Üyesi Cüneyt Öztürk’ün ortak yaptığı açıklamada yangınların önlenebilir felaketler olduğuna dikkat çekilerek alınacak önlemlere vurgu yapıldı.

Konuyla ilgili komitesi adına açıklama yapan Komite Başkanı Erdem Yaşar şunları dile getirdi: “Her yıl yüzlerce yangın olayı yaşanmaktadır. Bu yangınlarda itfaiyenin gelerek söndürmesi en son kurtuluş olmalıdır. Bundan önce iş yerleri ve konutlarda alınacak önlemler yangının önlenmesi ya da kısa sürede söndürülmesi için hayati önem taşımaktadır.

Can ve mal güvenliğini tehdit eden bu olayların büyük bir kısmı basit fakat etkili önlemlerle engellenebilmektedir. Yangın da diğer felaketler gibi ihmale gelmez ve alınacak her önlem hayat kurtaran bir adım olabilir.

Hem Bilgi Hem Uygulamada Eksikler Var

Komite ve sektör temsilcileri olarak gittiğimiz işyerleri ve binalardaki yangın yönetmeliğine yönelik eksikler hemen gözümüze çarpıyor. Maalesef hem bilgide hem de uygulamada ciddi eksikler var. Binaların yangından korunmasına ilişkin yönetmelik işyeri veya konutların tipine, büyüklüğüne, hizmet vereceği kişi sayısına göre değişkenlik gösterse de yapılması gerekenler kurallarla belirtilmiştir. Yeni yapılan binaların imar kanununa esas şekilde yangın tedbirlerini alması zorunluluktur. Bunun yanında vatandaşlarımızın ev veya işyerlerine yönelik alacağı önlemler de hayati öneme sahiptir.

Beraber büyüdüler, beraber öldüler Beraber büyüdüler, beraber öldüler

Önlemler

Bu önlemler sırasıyla yangın algılama sistemleri oluşturulması, yangın söndürme tesisatlarının yönetmeliklere uygun biçimde doğru projelendirilmesi ve akabinde doğru bir uygulama ile hayata geçirilmesi olmalıdır. Bu işlemler sonunda her ticari bina İtfaiye Raporu alabilmektedir. Şehrimizde Sakarya İtfaiyesi tüm çalışmalarda kullanıcılara yardımcı ve yol gösterici olmaktadır. Bu da büyük avantaj teşkil etmektedir. Özellikle sanayi tesisi ve ticari binalarda alınan İtfaiye Raporu ile iş yeri açma ruhsatı alınmakta ve binalar sigortalanırken bu rapor istenmektedir. Ayrıca söndürme ekipmanlarına kolay erişim, acil durum çıkışları ve tahliye yollarının açık tutulması, yangına sebebiyet verecek elektrik ve doğalgaz tesisatlarının periyodik olarak kontrol edilmesi, bina sakini ve çalışanlara yönelik yangın tatbikatlarının yapılması ve de yangına dayanıklı malzeme kullanımının teşvik edilmesi en önde gelen unsurlardır.

Komite olarak bu konuda hem vatandaşlarımızı hem de sektör temsilcilerimizi eksiklerin giderilmesi adına bilgilendirici faaliyetlerde bulunuyoruz. Yangın güvenliği hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu konuda atılacak her adım daha büyük felaketlerden bizleri koruyacaktır.”