Toplantıda, geçen yıl başlatılan meslek liselerinin istihdam oranlarının artırılması çalışmalarına, bu yıl da yeni okulların dahil edilerek devam ettirilmesine karar verildi. Yapılan çalışmanın, işgücüne ve istihdama katılımı artırdığına vurgu yapılarak, genç istihdamını desteklediği belirtildi. Ayrıca, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin mesleki eğitimin ön koşulu olduğu vurgulandı.
Toplantının açılışında, İŞKUR’ un 2025 yılı ilk 3 aylık dönemi, başvuru ve yerleştirme verileri, kayıtlı işsiz sayıları ve açık iş istatistikleri kurul üyeleriyle paylaşıldı. Bunun yanında, 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen işgücü eğitim faaliyetleri ile İl genelinde istihdamı koruyucu, artırıcı ve işsizliği önleyici tedbirler kapsamında yapılacak çalışmalar değerlendirildi.
Sakarya Vali Yardımcısı Mustafa Kutlu; “İlimizde, 2025 yılının ilk 3 ayında işverenlerimizden İŞKUR’a 11.250 kişilik işgücü talebi iletilmiş ve 6.938 iş arayan da işe yerleştirilmiştir. İŞKUR, yenilenen portalı ve verimli olarak uygulanan toplu iş görüşmeleriyle daha fazla iş arayana ve işverene ulaşma sorumluluğunu yerine getirmeye devam etmektedir. Diğer taraftan, yine bu dönemde, teknolojik üretim yöntemlerinin zorunlu kıldığı işgücünün yetiştirilmesi, yeni istihdam oluşturulması, kamu işgücü ihtiyacının desteklenmesi ve işgücünün adaptasyonu çerçevesinde, İŞKUR programlarından 1.381 kişi yararlanmış ve yaklaşık 83 milyon TL de ödenek kullanılmıştır” ifadesinde bulundu.
Ayrıca, Vali Yardımcısı Kutlu; İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İŞKUR İl Müdürlüğünün müştereken yürüttükleri meslek liselerinin işgücüne ve istihdama katılım çalışmalarının sonuçları hakkında değerlendirmede bulundu. Söz konusu çalışma kapsamında, geçen yıl meslek liselerinden mezun olan 2.712 kişinin İŞKUR tarafından kaydının alındığını, yaklaşık 367 öğrencinin eğitime veya üst eğitime devam ettiğini, 1.427 kişinin istihdama katıldığını, işe giriş oranının % 60 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. 2025 yılında da söz konusu çalışmanın devam edeceğini, yeni okulların da çalışma kapsamına alınmak suretiyle daha fazla mezunun istihdama katılmasının planlandığını vurguladı. Bunun yanında, söz konusu iş birliği protokolünün meslek lisesi mezunlarının işgücüne ve istihdama katılımı artırdığı ve genç istihdamını desteklediğini açıkladı.
Sakarya İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya; “Yerel düzeyde yılda en az bir kez yapılması gereken işgücü piyasası araştırması Nisan-2025 itibariyle başlatılmıştır. Sakarya’da 2024 yılında 1.428 işyeri üzerinden yapılan işgücü piyasası araştırmalarına, 2025 yılında 20 ve üzerinde işçi çalıştıran 1.600 işyeri dahil edilmiştir. Araştırmanın amacı, açık iş pozisyonları, temininde güçlük çekilen mesleklerin ortaya konularak, o mesleklerde nitelikli işgücü yetiştirilmesinin sağlanmasıdır. Yapılan işgücü piyasası araştırması, araştırmaya tabi işyerlerimizin işgücü taleplerinin alınması ve istihdama yansıması bakımından da fırsat sağlamaktadır” dedi.
Diğer taraftan, İl Müdürü Tekin Kaya işgücü piyasası araştırması yanında, İŞKUR olarak Türkiye'den geri dönen Suriyeli iş gücünün Ülkemiz ve İlimiz işgücü piyasasına etkileri üzerine yaptıkları saha çalışması hakkında Kurula bilgi verdi. İşverenlerin, Suriyeli işgücünün dönüşü ile birlikte iş gücü açığını kapatmaya yönelik çeşitli zorluklarla karşılaşabileceklerini, yapılan çalışma ile söz konusu işgücü açığının ortaya çıkarılmasının hedeflendiği belirtti.
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş; Meslek liselerinin istihdamın teminatı olmaya devam ettiğini hatırlatarak, mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine dikkat çekti. Gençlerdeki iş kazası riskinin daha yüksek olduğunu, geleceğin işgücünün sağlıklı ve güvenli olabilmesi için, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin mesleki eğitimin ön koşulu olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.
İl Müdürü Bakırtaş; “Teknolojik gelişmelere bağlı olarak iş sağlığı güvenliği şartlarının da sürekli iyileştirme çabalarıyla desteklenerek küçük yaşlardan itibaren eğitim ve duyarlılığın artırılması gereklidir. Bu konuda farkındalık oluşturmak için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gönderilen okul öncesi çağda eğitim gören çocuklarımıza yönelik “sağlık ve güvenlik oyun kutusu” tanıtımı ile “Güven Usta” temalı hediye dağıtımını İŞKUR Müdürümüzle birlikte yaptık. Ayrıca, öğrencilerimizin işyerlerindeki uygulama eğitimlerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlerin takipçisiyiz” bilgilendirmesinde bulundu.
Toplantıda yapılan sunumlar sonrasında, kurul üyelerinin görüş ve önerilerin dinlenmesi ile açık ve uzaktan eğitim sistemiyle sağlık alanında öğrenim gören öğrencilerin zorunlu staj/beceri eğitimlerini İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı devlet hastanelerinde yapılmasının kabulü ile sona erdi.