Hüseyin Cumalı yazdı...
Bu sıralar çok konu başlığı var ama ben en önemlisi olan Kentsel Dönüşümü yazmak istedim. Malum, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde bu kent enkaz altında kaldı. Depremin ilk dakikalarından itibaren kesik başta gördüm, 186 ölüyü bir arada da gördüm, bir köpeğin ağzında insan ayağı da gördüm, insanoğlunun çaresizliğinin en acınacak halini de gördüm. Kimsesizler mezarlığına gömülenlerden engelli kalanlara, psikolojisi bitenlerden yaşamdan tat almayanlara kadar ne isterseniz gördüm…
*
17 Ağustos depreminin bizden aldıklarını birebir yaşayan bir gazeteci olarak günlerce aylarca yazabilirim. Yazdıklarımı inanın yüreğiniz, kalbiniz kaldırmaz. Yaşananlara burada nokta koyup 26 yıl sonra ilk kez Sakarya için, çocuklarımız için, geleceğimiz için bir umut ışığı olan Kentsel Dönüşümü yazmak istiyorum. Hani derler ya ışık görüldü diye. Evet ışık ilk kez görüldü. İlk kez bu kadar yaklaştık. İlk kez umutluyuz. Başlıyoruz, kentsel dönüşüme başlıyoruz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi başlattığı Kentsel Dönüşüm artık ete kemiğe bürünmeye başladı…
*
Pilot bölge olarak seçilen Tığcılar Mahallesi sakinleriyle Adapazarı Orhangazi Kültür merkezi’nde bir araya gelindi. Önce Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu konuştu. Sonra ise Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar konuştu. Konuşmalar ardından toplantıya katılan mahalle sakinleriyle soru-cevap yapıldı. Başkan Alemdar bu kısımda, “Sorun, istediğinizi sorun. Aklınıza ne takılıyorsa sorun. Konuşalım” dedi. Ve mahalle sakinleri de kira yardımından, taşınmaya, işyerinden konuta, kiracıdan bir binanın çoklu varislerine kadar sordular…
*
Zaten toplantının amacı da buydu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak Tığcılar Mahallesiyle ilgili gerekli bütün ölçüm ve araştırmayı yaptık. Fizibilite çalışması bitti. Şimdi hak sahipleri olarak siz ne düşünüyorsunuz! Ne istiyorsunuz! Nasıl yol alalım! Hepsi ve fazlası soruldu. Toplantıya katılan 615 hak sahibinden 15’i hariç herkes ‘Kentsel Dönüşüm’ istiyoruz dedi. İlk toplantıdan ortaya çıkan sonuç ‘aklın yolu bir’ oldu. Adapazarı’nın depreme dayanıksız en yoğun bina potansiyeli olan bölge sakinleri ‘bilim’ ışığında “Kentsel Dönüşüm” dedi. İnanın tam da olması gerektiği gibi oldu…
*
Haaaaaaa, toplantıya katılan 15 hak sahibi tereddüt edebilir. ‘Nasıl olacak’ diye sorabilir! ‘Kentsel Dönüşüm istemiyorum’ da diyebilir. Buna saygı duyarım. Ancak Kentsel Dönüşüm noktasında ‘tereddüt’ veya ‘istemiyorum’ diyenler her halde deprem geldiği zaman onlara ‘yıkalım mı yıkmayalım mı’ sormayacağını da biliyordur. O müthiş uğultu geldiği zaman ‘Kentsel Dönüşüm istemiyorum’ diyenler ne yapacak!
*
Rabbim göstermesin ama un gibi ufalanan betonlar yıkılıp enkaz altında ‘sesi mi duyan var mı’ diye inlerken bugünler akıllarına gelecek mi! Yan oda da yatan çocuklardan ses alamayanlar bugünlerde ‘Kentsel Dönüşüm istemiyorum’ sözlerinden acaba pişman olacaklar mı! Ya da şöyle diyelim. Pişman olsalar ne olur! O saatten sonra pişman olmuşsun ne değişir! Uzatmanın anlamı yok. Kentsel Dönüşüm bugün, hatta bu saatte dahil olmak üzere su gibi, hava gibi, ekmek gibi Sakarya için çok acil lazım. Hemen şimdi lazım…
*
Dolayısıyla hepimize düşen görev Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı bu atılıma, Kentsel Dönüşüm’e sahip çıkmaktır. Evet, zorluklar olacaktır, sıkıntılarda olacaktır ama bu zorluk ve sıkıntılar enkaz altında can vermekten daha zor olmayacaktır. Konuşarak, ön yargıları bir kenara koyarak, bilim ve teknolojiye inanarak, en önemlisi ise Sakarya Büyükşehir Belediyesi garantörlüğüne güvenerek Kentsel Dönüşüm’e sahip çıkalım…
*
Bu arada şu kısmın altını bir kez daha çizmek isterim. Sakarya Büyükşehir Belediyesi garantörlüğüne güvenerek Kentsel Dönüşüm’e sahip çıkalım. Ayrıca önümüzde örnek var. Tıpkı bugün yaşananlar gibi yıllar önce yaşanan bir örnek var. Adapazarı Belediyesi Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi’ne başlarken 270’e yakın hak sahibinin de tereddütleri vardı. Yıllar önce tıpkı Tığcılar Mahallesi’nin hak sahipleri gibi Orhangazi Kültür Merkezi’nde bir toplantı yapıldı…
*
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu projeyi anlattı. Soruları yanıtladı ve “Bu projenin garantörü Adapazarı Belediyesi’dir” dedi. Peki sonra ne oldu! Bugün Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi şehrin kalbinde yükseldi. O gün Adapazarı Belediyesi’ne inananlar bugün kazandı, şehir kazandı. İşte bugün sıra Tığcılar Mahallesi’ndeki hak sahiplerine geldi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi garantörlüğünde yapılacak olan Kentsel Dönüşüm’e inanın, güvenin…
*
Hem geleceğinize yatırım yapın, hem aileniz ve çocuklarınız kazansın, hem bu şehir kazansın.
*
Unutmayın ki Kentsel Dönüşüm yıkmaz ise deprem kesin yıkar…
*
Devam edecek…