Pamukova Çilekli Mahallesinde 2015 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 970 bin metre küp su biriktirme hacmi ile 2017 yılında tarımsal sulama için hizmete giren Çilekli Barajından, sulama göledi olan komşu Mahalle Hüseyinli’ye su verilmesi Mahalleliyi ayağa kaldırmıştı.
Çilekli Mahallesi sakinleri mahalle meydanında toplanarak, pankartlarla ve sloganlarla yürüyüp, Çilekli Barajı suyunun kendilerine zor yettiğini, geçtiğimiz yıl tarımsal sulamada zorluklar çekildiğini ifade ederek, “ Herkes oturduğu koltuğun hakkını versin. Herkes karşımızda birleşti. Biz bize yeteriz. Suyumuzu kimseye vermeyeceğiz” diyerek siyasilere de mesaj gönderdiler.
Çilekli Mahallesine CHP Belediye Meclis üyesi Serhan Kurt, Yerel seçimlerde CHP den Belediye Başkan adayı olan Ece Söyler, Refah Partililer ve dışarıdan gelen vatandaşlarda destek verdiler.
Çilekli Mahalle meydanında toplanan Mahalle sakinlerine mahalle muhtarı Mehmet Kahvecioğlu, yazın kurak geçmesinden dolayı tarımsal sulamada sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “ Bundan 5 ay önce toplantıya çağırıldım. Toplantıda mahallelerin talep ve istekleri değerlendirilecekti. Bende sulanamayan tarım arazilerimizin sulanabilmesi için su hattı talebinde bulundum. Ancak toplantıda Çilekli Barajından Hüseyinli Mahallesine sulama için bir boru hattı çekileceğinden haberdar oldum. Tüm mücadelemize rağmen en son borular geldi ve Çilekli Barajından Hüseyinli Mahallesine sulama boruları döşendi. Ne köy muhtarı olarak bana nede mahalle halkımıza haber verilmedi sorulmadı. Çilekli Mahallesi halkı bu konuda mağdurdur” dedi.
Katırözü Çilekli Köyü Birlik Derneği Başkanı Lütfiye Önder ise, bu zamana kadar böyle bir sorun olmadığını bu sorunun bir anda ortaya çıktığını söyleyerek, “ Biz burada yapılan yanlışlıklara izin vermeyeceğimizi belirtmek için ve biz bize yeteriz diyerek toplandık. Bizim barajımız yokken Hüseyinli göleti yıllar önce yapıldı. Yıllardır zaten bir sıkıntımız olmadı. Bizim barajımızdan Hüseyinli Mahallesi arazilerine su veriliyordu zaten. Su sıkıntıları yokken bu problemi karşımıza niye çıkarttılar? Anlamak mümkün değil. Zaten Hüseyinli Mahallesinin arazilerinin bir kısmı bizim barajımızdan sulanıyordu. Kış suyu alacağız diyerek mahallemizi ve Pamukova’da oturan Mahallelilerimizi yanlış yönlendirdiler ve bizleri suçlu ilan ettiler. Bizi komşu köyümüzün halkı suçludur demiyoruz. Bu yanlışa evet diyenlere dur diyoruz. Her şey ortaya çıktı kış suyu adı altında, sulama alanlarını artıracaklar Hüseyinli göletini dolduracaklar bizim barajımızdaki su da yaz ortasında bitecek. Bunu bütün mahallemiz öngörüyor. Çilekli Mahallesi mağduriyet yaşayacak. Telafisi olmayan husumetler ortaya çıkacak. Biz bunların önüne geçmeye çalışıyoruz. Su can damarımız önceliğimiz tamam ama iki köy arasında akrabalık bağlarımız var. Kız alıp kız verdik. Bunları göz ardı edemeyiz. Mevsimsel değişiklikler nedeni ile eskisi kadar dolmayan barajımız, üretimin artması ile anacak mahallemizin ihtiyacına karşılık verebiliyor. Mahalle halkı olarak sesimizi duyuramadık. “ dedi ve Cumhurbaşkanına sorunlarını çözmesi için çağrıda bulundu.
Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Ömriye Çam, köylerine hizmet edenlere Allah kolaylık versin temennisinde bulunurken, ellerinden almaya çalışanları da Allah Kahretsin diyerek, “ Benim tarlama su gelmiyor, motorla sulamaya çalışıyoruz. Neden para veriyoruz o zaman bu kadar sulamaya? Birde başka köye su vereceklermiş niye bize sormadan yapıyorlar. Ben 75 yaşındayım. Buraya çoluğumun çocuğumun rızkı için geldim. Ben bu köyde doğdum bu köyde büyüdüm ben neden bu haklara sahip olamıyorum? Neden bu haklardan yararlanamıyorum? “ dedi.
86 yaşındaki Mükerrem Cinci ise, “ Hüseyinli mahallesinde kaç senedir gölet var. Bizim baraj olmadan mahsullerimiz çatır çatır yandı. Biz onlardan bir yudum su istemedik. Baraj olduktan sonra millet tarlasını ekti ürün aldı. Şimdi suyumuzu alıyorlar. Biz suyumuzu vermeyeceğiz. Herkes duysun vermeyeceğiz. Ben fasulye sulayacağım diye gece tarlalarda yattım su için. Şimdi suya kavuştuk, neymiş suyumuzu alacaklarmış Vermiyoruz vermeyeceğiz ” dedi.
Mahalle sakinlerinden Vildan Polat, mahallelerine baraj yapılması için cüzi miktarlarda kamulaştırma bedeli ile arazilerini verdiklerini ifade ederek, “ Yeter ki köyümüze su gelsin diye verimli arazilerimizi verdik. O dönemde köylüye bu su başka köye verilecektir deselerdi elbette ki o araziler verilmezdi “ dedi.
Çilekli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Umut Köse, başka mahalleye barajın tahliye sinden su verildiği iddia ediliyor diyerek, “ Barajımız dolar taşar ve tahliyeden fazla su akar. Buradan su alınmasına biz karşı değiliz. Bizim sulama için kullandığımız ana bordan başka mahalleye su verilmesine karşıyız. Bu baraj kuraklık nedeni ile eski seviyelerinde değil. Yazın çoğu araziye su basılamıyor. Hal böyleyken ana borudan başka mahalleye su verilmesine karşıyız. Yetkililerin bu soruna çare bulmasını istiyoruz “ dedi.
Çilekli Mahalle meydanından yapılan konuşmaların ardından mahalleliler, ellerinde “ Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır”, “ Herkes oturduğu koltuğun hakkını versin “ , "Herkes karşımızda birleşti biz bize yeteriz”, “ Sayın Cumhurbaşkanımız vekillerimiz köyümüzü yok saydı tek güvencemiz sensin” yazılı pankartlar ve “ Direne diren kazanacağız” sloganları ile yürüyüş yaptılar.
Mahalleliler yürüyüş sonrası mahalle meydanında pilav ayran ikramı yaptıktan sonra dağıldılar.