Tv264 ekranlarında yayınlanan Muhabir Masası programının konuğu olan Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Levent Büyükdemir ve Sakarya Besiciler, Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tüketicilerin sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş ürünler listesindeki Sakaryalı firmaların ifşa edilmesini yorumladı.

Başkan Büyükdemir, Tarım Bakanlığının yeni uygulamasını yerinde bulduklarını ve denetimlerden çok memnun olduklarını belirterek, “Biz kasap esnafları olarak bu ifşayı çok istiyorduk. Çünkü daha önce bu tür tek tırnak vakaları çıktığı zaman, tüm kasaplarımız zan altında kalıyordu. Hukuki bir süreç başlatıldığından isimler açıklanamıyordu. Şimdi bakanlığın bu uygulaması çok yerinde bir karar oldu. Bir kanun düzenlendi ve artık bu tür firmalar anlık olarak açıklanacak. Bundan sonra denetimler çok sıkılaşacak. Bizler de sürekli denetim olsun istiyorduk. Zaten Sakarya’da denetim açısından Türkiye ikincisiyiz. Bu açıklanan son listeye bakıldığında tek tırnaklı çıkan firmalar hep aynı firmalar. Bu tür firmalar çok ağır yaptırımlar gelmeli hatta olay ticaretten men ve hapse kadar gitmeli dişe düşünüyoruz” dedi.

Bu tür firmaların piyasa uygun et adıyla torba içinde et sattığını vurgulayan Başkan Büyükdemir, “Kasaplarımız asla torbayla et almaz. Tüm kasaplarımız karkas et alırlar. Bizim mezbehanemizde kesilir ve dağıtımı yapılır. Uygun et diye satanlar ise merdiven altı olarak eti poşetle dağıtır. Çoğusu lokantalara poşetle eti dağıtır. Lokantacı da uygun et diye alır. Yani tek tırnak çıkan firmaların bizimle bir ilgisi yok, odamıza kayıtlı değiller, kasap hiç değiller. Zaten baktığınızda piyasa bu etleri sürenler hep et fiyatlarının artışlarından faydalanan kişilerdir. Bu güne kadar yapılan denetimlerde kasaplarımızda böyle bir vaka kesinlikle çıkmamıştır. Tüm kasaplarımızda hijyen belgeleri var, kalfalık ustalık belgeleri var. Yani bu işi meslek edinen kişilere ciddi yaptırımlar gelmesini bekliyoruz” dedi.

Piyasada zaman zaman açılan kermeslerde satılan ucuz sucuklarında tehlike saçtığını belirten Başkan Büyükdemir, “Piyasadaki ve pazardaki sucuk fiyatlarına bakıyoruz onlarda aynı. Bugün 150 liraya sucuk olur mu?  Aslında bu gibi yerlerden de numune alınması lazım. Kermes ve yöresel ürün adıyla tezgah açanlarında denetlenmesi lazım. Buralarda satılan ürünlerin hiç birinde etiket yok ve çok ucuzlar. Vatandaşımızın şüphelendikleri durumları odamıza, Alo 174’e ya da tarım il müdürlüğümüze bildirsinler” dedi.

Sakarya genelinde odalarına kayıtıl 250 esnasın olduğu, bunların yanı sıra SATSO’ya kayıtlı olan ve olmayanlarla birlikte 800 civarında kasap esnafının olduğunu hatırlatan Başkan Büyükdemir, “Odamıza kayıtıl olan 250 esnafımız var. Kasaplar zaten sektörümüzde oldukça hijyenik çalışmaktadır” dedi.

Kırmızı ete zam beklenmediğini açıklayan Başkan Büyükdemir, “Cemiyetlerin bitmesiyle, turizmin sona ermesi ve balığın tezgaha girmesiyle ete talep azalmıştır. Önümüzdeki günlerde herhangi bir artış söz konusu değildir. Çünkü şu an talep yok” dedi.

Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Besiciler, Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman’da, kasap esnaflarının zan altında kalmaması için bu tür firmaların ifşa edilmesini sıklıkla istediklerini belirerek, “Şimdi denetim sonuçlarının anlık açıklaması gayet güzel olacak. Bu firmaların halk tarafından bilinmesi kasap esnafın zan altında kalmamasıdır. En önemlisi burada esnafımızın helalinden ve işi yaptığının kanıtıdır. Yani esnaflarımız taze ve helal olan eti vatandaşımızla buluşturuyor. Bakanlığın açıkladığı son listede olan firmalar yıllardır bu işi yapan firmalar. Cezalar caydırıcı olmayınca eşinin ve çocuğunun adına sürekli yeni isimlerle piyasa giriş yapıyorlar. Aslında kapatma ve ticaretten men cezası verilmeli” dedi.

Sakarya’da daha önce doğu illerinden getirilen 98 atın kesilmek üzereyken yakalattıklarını açıklayan Başkan Karaduman, “Biz saha çalışması yaptık, dedektif gibi peşlerine takıldık. İlimize getirilen 98 atın kesimi esnasında müdahale ettik. Tarım il müdürlüğümüzle çok iyi bir çalışma yaparak bunları tespit ettik. Aynı kişiler 45 gün sonra ikinci tırı getirdiler ve onları da keserken yakaladık. Biz bu şehirde besicilik yapıyoruz ve üretiyoruz. Bu vakalar bizleri zan altında bırakıyor. Kesinlikle cezalar daha katı olmalı” dedi.  

Son açıklanan tahşiş listesindeki etlerin poşetler içinde lokanta ve aperatif yerlerine dağıtıldığına dikkat çeken Başkan Karaduman, “Hiç ummadığımız lokantalarda bu tür etleri bizde yeşimiz ve bunları sonradan öğrendik. Uygun et denilince bir insanın şüphe duyması lazım. Aynı durum sucukta da var. 150 TL’ye sucuk olur mu? Bugün güzel bir sucuk 500 lira bandındı. Zaten kasa sucuğunu bilenler bilir ve alır. Kasap esnaflarımızda sucukları kendi yapar. Türkiye genelinde TESK nezdinde Bakanlıkla bu tür vakalara karşı cezaların daha da ağırlaştırılması için girişimlerimiz var ve onları sonuçlandırmak istiyoruz” diye konuştu.

Sakarya'da kentsel dönüşümü hızlandıracak adım! Torba Yasa Meclis'ten geçti Sakarya'da kentsel dönüşümü hızlandıracak adım! Torba Yasa Meclis'ten geçti

Sakarya’da odalarına kayıtıl 140 besici esnafının olduğunu bunun haricinde SATSO’ya kayıtlı olan ve olmayanlarla birlikte 800 besicinin bulunduğuna vurgu yapan Başkan Karaduman, en büyük sorunlarından birinin de kayıtsızlık olduğunu belirtti.  Vatandaşın mahallesindeki kasap esnafına sahip çıkmasını beklediklerini belirten Başkan Karaduman, “3 harfli marketler ve piyasada uygun et satan kişiler esnaf değildir. Vatandaşımız kaliteli ve sağlıklı et yemek istiyorsa mahallesindeki, sokağındaki kasabına sahip çıksın” dedi.