Veteriner Hekim Mustafa Yıldız köpeklerde sıkça bulunan mantar hastalığının insanlara geçebileceğini ifade ederek açıklamalarda bulundu.
Mustafa Yıldız açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"Köpeklerden insanlara mantar bulaşabilir. Mantar sporları temas veya solunum yoluyla geçebilir. Özellikle zayıflamış bağışıklık sistemine sahip kişilerde, temas sonucu mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Köpeğin mantar enfeksiyonu durumunda temas önlenebilmeli ve tedavi için veteriner hekime başvurulmalıdır. Köpeklerde mantar belirtileri, kaşıntı, kızarıklık, deri döküntüleri, kabuklanma, tüy dökülmesi, kötü koku, deride lekeler, şişlik ve hassasiyet gibi durumları içerir. Mantar enfeksiyonu olan köpekler genellikle kaşınma ve rahatsızlık belirtileri gösterir, bu yüzden deri değişikliklerine dikkat edilmelidir.
Veterinerinizin evcil hayvanınızda mantar hastalığını teşhis etmesinin birkaç yolu vardır. İdeal olarak, mantar mikroskop altında görülebilir; incelenecek iyi örnekler arasında lenf nodu aspiratları, cilt lezyonlarından alınan dokunma izleri veya hava yollarını yıkayarak elde edilen sıvı bulunur. Her mantar, bu şekilde özellikleri tanımlayarak tanımlanabilir. Histoplazmozun etkeni olan H. capsulatum, genellikle küçük, yuvarlak ve bir hale ile çevrili olarak tanımlanır; bunlar hücrelerin içinde bulunur. Öte yandan, B. dermatitidis daha büyüktür ve dokularda geniş tabanlı, tomurcuklanan maya formları ile tanımlanır
Koksidioidomikoz gibi sistemik mantar enfeksiyonları olan evcil hayvanları teşhis etmenin bir başka yolu, kan örneği alıp serolojik (kanın bir bileşeni) test için bir laboratuvara göndermektir. Sonuçlar, evcil hayvanınızın bağışıklık sisteminin mantar enfeksiyonuyla savaşıp savaşmadığını gösterecektir. Mantar hastalığını teşhis etmenin ve izlemenin bir başka yöntemi de idrar antijen testidir. Veterineriniz evcil hayvanınızdan bir idrar örneği alacak ve mantar kanıtı için test edilmek üzere gönderecektir. Aynı idrar testi, daha önce teşhis edilen bir hastalığın tedaviyle çözülüp çözülmediğine, örnekteki antijen seviyesine göre karar vermek için de kullanılabilir.
Sonuç olarak, evcil hayvanınız sistemik enfeksiyonu temizleme umuduyla dört ila altı ay veya daha uzun süre sistemik antifungal ilaçlara tabi tutulacaktır. İyileşme yolu uzun ve pahalıdır, ancak lokal hastalık infiltrasyonu genellikle iyi bir prognoz taşır. Hastalık ne kadar invazivse, genellikle tek bir antifungal ile standart dört ila altı aylık tedaviyle prognoz o kadar korunaklı olur. Evcil hayvanınızın tedavi sırasında nüksler yaşaması ve bunun da orijinal tedavi rejiminin değiştirilmesini gerektirmesi mümkündür. Agresif tıbbi yönetimle, birçok evcil hayvan minimum yan etkiyle iyi bir yaşam kalitesi yaşayabilir ve çoğu için sonunda iyileşme görülebilir."