Sakaryalı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız havaların soğumasıyla birlikte kedilerde solunum yolu ve enfeksiyon hastalıklarının arttığını belirterek hastalıkların belirtilerini ve tedavi yollarını anlattı.

3 çocuk annesi amansız hastalığa yenik düştü 3 çocuk annesi amansız hastalığa yenik düştü

Mustafa Yıldız yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Soğukların yaşamış olduğumuz son bahar mevsimine bağlı olarak artması, dışarda yaşayan kediler ve de sık sık dışarıya çıkan yada tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermek için dışarıya çıkan evde beslediğimiz kedilerde, akciğer enfeksiyonları maalesef çok arttı.
Kliniğimizde nerdeyse her gün bu şikayetle kediler gelmektedir. Son bahar mevsiminin getirdiği bu olumsuz hava şartlarından etkilenen dostlarımız öncelikle akut üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerini gösterirler.
•    Üst solunum yollarının başlangıcında yer alan burun bölgesi etkilendiğinde (Rhinitis) ,iritasyona bağlı hapşırma,başlangıçta şeffaf burun akıntısı sonrasında bakterilerin karışmasıyla sarı yeşil görüntü alır. Şiddetli rhinitlerde kanlı burun akıntısı görülebilir.
•    Enfeksiyon bölgesel lenf yumruları ( Tonsil – Bademcik )  tarafından önlenmeye çalışılır ve lenf yumrularının şiştiği görülür. Yutkunmada güçlük ve vücut ısısında artış göze çarpar.
•    Kafatasındaki hava boşlukları ( Frontal&Maxiller Sinüsler ) etkilendiğinde sinüzit oluşur ve bu boşlukların içlerinde biriken irinli sıvı burun deliklerinden tek veya çift taraflı deşarj olur. Dostlarımız bu dönemde ağrıdan dolayı depresif olurlar.
•    Boğaz bölgesi etkilendiğinde farenjit ve larenjit’e bağlı bölgesel hassasiyet ve öksürük şekillenir. Üst solunum yolunu oluşturan boğaz anatomik olarak kulaklarla bağlantılıdır. (öztaki borusu ) Bu yüzden üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında veya sonrasında kulak hastalıkları (Otit)  da gelişebilmektedir.
Enfeksiyon üst solunum yollarından alt solunum yollarına indiğinde klinik tablo daha ağır olduğu gibi tedavi süreci de oldukça uzamaktadır. Bu yüzden solunum sistemi enfeksiyonları başlangıç aşamasında teşhis edilerek tedavi süreci başlatılırsa alt solunum yoluna inmesi önlenebilmektedir.