GÜNDEM

Karasu sahilde kurulmak istenen GES projesi için yeni süreç başlattılar

Sakarya'da 17 yıl önce hazineden yatırım şartıyla devraldığı araziye yatırım yapmayan Kibar Holding, son olarak Assan Alüminyum adına Karasu sahilinden bir arsa daha kiralayıp güneş enerji santrali projesi hazırlamıştı. Halkın direnişi sonrası proje iptal edilirken firma yeniden başvuru hazırlığına girdi.

Abone Ol

Kibar Holding'e bağlı Assan Alüminyum, 2007 yılında Sakarya'nın Karasu ilçesinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden 6 yıl içinde yatırım yapma şartıyla 1200 dönümlük arsa tahsisi aldı. Firma burada bölgenin en büyük alüminyum fabrikasını kurup binlerce kişiye istihdam sözü vererek Karasu'daki yerel yöneticileri ve halkı oyaladı.

15 yıldır bu arsaya tek bir çivi çakmayan Assan Alüminyum, 2022 yılı sonunda yine Milli Emlak tarafından Camitepe Mahallesi'nde, Karasu sahil şeridinde yer alan 3 milyon 300 bin metrekarelik arsanın 49 yıllığına kiralama ihalesine katıldı.

İhaleyi kazanan Assan Alüminyum, buraya yönelik yıllık 19 bin kişinin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer 64.000.000 kWh/yıl (64 GWh/yıl) elektrik üretebileceği bir güneş enerji santrali projesi hazırladı. Projenin yatırım bedeli 806 milyon lira olarak açıklandı.

Assan Alüminyum tarafından hazırlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulduktan sonra Sakarya Valiliği tarafından halka duyuruldu. ÇED süreci kapsamında da 19 Kasım 2024'te Camitepe Mahallesi'nde halkın katılımı ve bilgilendirilmesi toplantısı düzenlendi. Karasu halkı, sivil toplum kuruluşları ve siyasilerin tepkisi üzerine toplantı yapılamadı.

Bu gelişme üzerine ÇED süreci sonlandırıldı ancak Kibar Holding gözüne kestirdiği Karasu sahili için pes etmedi. Firmanın yeni girişimi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün yazısıyla ortaya çıktı. Buna göre; ÇED sürecinin iptal edilmesi kararı iptal edilerek firmaya bu kez ÇED Özel Formatı olarak tanımlanan yeni bir imkan sunuldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvuracak olan firma projede alan değişikliği talep ettikten sonra İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu süreci öncesinde ilgili kurumlardan uygun görüş talep edecek. Firmanın talebi ve Genel Müdürlüğün görüşü doğrultusunda ÇED süreci iptal kararı iptal edilerek böylece firmanın yeni girişiminin yolu açıldı.

Kaynak: Medyabar

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }