Ülke genelinde aslında gündem başka ama dikkatler hep aylık maaş zam oranına çevrilmiş durumda. Bir yılı aşkındır çığ gibi büyüyen konut kiraları sorunu yüzde 500 artışın durdurulması için büyük beklenti var. Kira rakamlarında sorun daha da çıkmaz bir hal almadan tavan ile taban fiyatının belirlenmesi gerekiyor.
Haftalardır temmuz ayında memur ve emeklilerin aylık ücretine ne kadar artış geleceği TV ekranlarında haber bültenlerinde gündem olmayı sürdürüyor.
Genel seçim bitti ardından 9 günlük kurban bayramı tatili sona erdi, gündem olan zam oranı ile ilgili haziran aylık enflasyon oranın açıklamasının ardından bugünden itibaren memur ve emekliye yapılacak zam oranının kesinleşip kamuoyuna duyurulması bekleniyor.
Türk-İş sendikası Haziran 2023 açlık ve yoksulluk sınırını dört kişilik ailenin gıda ve diğer tüm temel harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) 33.789 TL olarak arttığı açıklanmıştı.
Milletvekillerinin 2023 yılında aldıkları aylık maaş 73 bin 379 lira olarak belirlenmişti. Çalışan vatandaşlar 11 bin 402 TL asgari ücret emekli aylığı en düşük 7 bin 500 TL. Aldığımız maaşları artan zamlara yetiştirmek mümkün değil. Bir pantolon en ucuzu 500 TL. Bugün bakıyoruz bir bardak çay 8 ile 10 TL. Bir bardak ayran 7 TL. Ekmek 7 TL 50 kuruş, simit 7 TL 50 kuruş, toplu ulaşım ücreti 8 TL... Aylıkları nasıl yetireceğiz zamlar karşısında?
Mutfak enflasyonu aylık %0,10 ve son on iki aylık %62,30 oranında arttı. Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 10.373 TL. Gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamaları için hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) ise 33.789 TL. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 13.471 TL‘ye ulaştı.
Asgari ücretle çalışanların 2023 Temmuz ayından itibaren 8 bin 500 TL'den 11 bin 402 TL yükseltildi. Aylıklar arttıkça temel ihtiyaç maddelerinde artarak aradaki makas açılmayı sürdürüyor. Gıda gereksinimi ihtiyacın dışında kontrol altına alınmayan konut kiraları bin TL ve 2 bin TL arasında konut kirası ödeyen kiracılar ev sahiplerin bin bir çeşit evden çıkarma bahanesiyle ev kiraların yüzde 500 artırdılar. Gerekçe akaryakıttan enerjiye doğal gaza gelen yüzdelik zamlar nedeniyle konut kiraların artırması gösteriliyor.
Evet, ev sahipleri tabii ki konut kira fiyatlarını artıracak. 2 milyondan 8 milyon 13 milyon ve üzeri kira bedelini çıkarmaları doğru bir hesap değil. Doğru bir hak ediş değildir. Kira ücretin orta hali lüks olmayan konutlarda en fazla 5 bin TL'yi aşmaması gerekiyordu. Haklarında bu kadardı evet kira artış yüzdesinde yüzde 25 oranında hükümet açıklamıştı. Konut üretiminde inşaat sektöründe konut fiyatının da 1 milyon, 2-3 milyon şeklinde artışlar ile dünya rekoru kırılmış oldu.
İki yıl önce 200-300 bin lira olan konutlar, bugünün şartlarında asgari ücretle çalışanlar ya da emekli birisinin başını bir çatının altına sokacağı konutu nasıl satın alabilir? Düşünün bu mümkün değil. Emekli aylığı asgari ücret zamları kiralara yetmiyor. Ev satın almak ise gerçekçi olmaz ev almak anca olsa olsa hayal olur.
Kiracı konumda olan hiçbir konutu olmayan gayrimenkulü olmayan vatandaşlarımızın konut sahibi olmaları için özel çalışma yapılması gerekir. Herkesin ev sahibi olmaları sağlanmalıdır. Çünkü konut kiraların çalışanın maaşını geçmesi ülkemizde bir sorun haline geldi. Her geçen gün ev sahibi kiracı arasında yaşanan kavgalar anlaşmazlıklar büyüyerek çoğalıyor.