Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biri olan fındık, 2024 yılı ihracat performansıyla dikkat çekiyor. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Muzaffer Taviloğlu, fındık fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Behlül Bayrak ile Adem Bilgen’in günahını almayın. Derdi olan bana gelsin Behlül Bayrak ile Adem Bilgen’in günahını almayın. Derdi olan bana gelsin

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre Taviloğlu, fındığın ucuza satıldığı iddialarını reddederek, fiyatların Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından belirlendiğini vurguladı. Taviloğlu, "Dünyada Fındık fiyatını Hamburg Borsası değil, TMO belirliyor. Fındığın kabuklu satış fiyatı şu anda yaklaşık 3,7-4 dolar civarında seyrediyor" dedi.

2024/2025 dönemi için TMO’nun kabuklu fındık alım fiyatını Levant kalite için kilogram başına 130 TL, Giresun kalite için ise 132 TL olarak belirlediği açıklandı. Bu fiyatlar sayesinde, fındık ihracatı döviz bazında hızla artış gösteriyor.

2024 yılının ilk 11 ayında Türkiye, 289 bin ton fındık ihracatı gerçekleştirerek 2,35 milyar dolar gelir elde etti. İhracat, geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında %44,9 oranında artış gösterdi. Yıl sonunda ihracat gelirinin 3 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Fındığın yeni hedef pazarlarından biri olarak Hindistan öne çıkıyor. Taviloğlu, Hint tatlı kültürünün fındık için önemli bir pazar fırsatı sunduğunu belirterek, "Hindistan’da kajun, ceviz, badem gibi kuruyemişler büyük talep görüyor. Fındık tüketimi henüz düşük seviyede, ancak burada 50 kat büyüme potansiyeli var" dedi.

Amerikalı fındık üreticilerini de Hint pazarına girmeye ikna ettiklerini aktaran Taviloğlu, bu iş birliğinin Türkiye’ye fayda sağlayacağını ifade etti. "Fındık pazarı büyüdükçe Türk üreticisi kazanır" diyerek, dünya genelinde fındık fiyatlarının Türkiye merkezli belirlendiğini vurguladı.

“Fındık bahçelerini devlet toplulaştırabilir”Karadeniz’in doğu bölgelerinde tarımsal nüfusun azalması ve engebeli araziler nedeniyle fındık üretiminde sürdürülebilirlik sorunları yaşanıyor. Batı Karadeniz’de ise makineli tarım sayesinde verimliliğin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

İFMİB Başkanı Taviloğlu, fındık bahçelerinin yenilenmesi ve toplulaştırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Devlet bu konuda aracı olabilir. Bahçeler toplulaştırılıp kiralanabilir. Üreticilere kira ödemesi yapılır. Böylece hem verim artar hem de sürdürülebilirlik sağlanır" önerisinde bulundu.