Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik, doğal, çevresel ayak izi düşük, esnek, geri dönüştürülebilir olan ve depremlerde kolay göçmeyen ahşabın yapılaşmada kullanılmasını kolaylaştıracak ve tercih edilmesine katkı sunacak. Ahşap binaların tasarımı, hesaplanması ve yapımında uygulanacak esasları belirleyen yönetmelik, ağaçların görsel mukavemet sınıflarını, ağaç türlerini ve kaynaklarını listeleyen TS EN 1912 “Yapı kerestesi-Mukavemet sınıfları-Ağaç türleri görsel sınıfların tasnifi” standardında yer alan ağaç türlerinin kullanılmasına izin veriyor. TS EN 1912 standardında birçok ülkenin kullandığı çam, ladin, göknar gibi ağaç türleri sınıflandırmasında ülkemizden de karaçam, göknar, sarıçam, kızılçam, sedir ve ladin ağaç türleri yer alıyor.
Ruhsat için kurallar belirlendi
Yönetmelikle ahşap bina tasarlamak isteyen uzmanlar ve ruhsat vermeye yetkili ilgili idareler için de kurallar belirlendi. Klasik hafif çerçeve ahşap sistemlerin yanı sıra dünyada sıkça kullanılan taşıma kapasitesi çok yüksek olan çapraz lamine ahşap (CLT) sistemleri de yönetmelikte yer aldı.
Tasarım örnekleri kılavuzu hazırlandı
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yönetmeliğin daha kolay anlaşılabilmesi ve uygulama birliğinin sağlanabilmesi için tasarımcılara yol gösterecek ‘Tasarım Örnekleri Kılavuzu’ da hazırlandı. Kılavuz, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün "https://meslekihizmetler.csb.gov.tr/" internet sitesinde de ilgililerin kullanımına açılacak.