Yayla evleri, sahillerde binalar, metruk evler yıkılır mı?

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaylalarda doğal kaynaklar çevresinde eskiden yapılmış olan binaların yıkılmasını gündeme aldı ve yıkım için geri sayım başladı.

Yaylalarda kaçak yapılar, şehirde metruk binalar, deniz ve iç göllerde koruma bandı içinde sahillerde yapılarda yıkılsın, çünkü sahiller tüm vatandaşlara açıktır. Yasa derki kimse özel olarak sahilleri kapatarak kullanamaz. 

Yıllar önce kiralama yönetimiyle yapılan işlemin sonrasında geçen süre zarfında sözleşme sona ermiş 2014 yılında bitiş tarihide 2024 olarak Orman Bölge Müdürlüğünce belirtiliyor. Yaylalar kamuya ait alanlar milletin ortak malıdır hiç kimse bireysel olarak bu alanlara sahip olamaz ve ömür boyu kullanmak üzere buralara bina yapılamaz. 

Hendek ilçesi Dikmen Yaylasında Orman Bölge Müdürlüğü kayıtlarında 61 adet kaçak yapının olduğu mahkeme kararı neticesinde yıkım kararı olduğu belirtiliyor. Bu yapılar 2 Eylül'e kadar yıkılmazsa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yıkacak.

Evet, yaylarda yazın buranın doğal keyfini çıkarmak güzel burada tarımla hayvancılıkla uğraşan gelirini bu işten kazanan insanlar var. Yazın yaylalarda şenlikleri yapılıyor binlerce kişi yaylada eğleniyor sosyalleşiyor. 

Yaylanın bir başka yüzü de doğal alanlarda yapılan beton binalar görsel güzelliği bozuyor. Doğaya toprağa ormana büyük zarar verebiliyor.

Peki, orman işletmesiyle kira sözleşmesi olan 174 yapıların akıbeti ne olacak, yıkılacak mı yoksa yeniden bu 174 yapı için kira sözleşmesi hazırlanarak 5 ya da 10 yıllık süre için yeni bir süreç mi işletilecek? Burada Akyazı Belediyesi'nin yapısı olduğu da belirtiliyor. Bu binada yıkılacak mı sorusu akıllara geliyor.

Sakarya genelinde yanılmıyorsam yaklaşık 28 adet yayla var. Bu yaylaların kaçında ne kadar kalıcı betonarme bina var. Henüz rakamların olmadığını Orman Bölge Müdürlüğü basın bilgilendirme bürosundan öğrendim.

Metruk korku evleri yıkılsın

Adapazarı şehir merkezinde olsun ilçelerde olsun terkedilmiş konut ya da iş yeri fabrika binaları metruk bir şekilde duruyor. Bu yapılar kötü amaçlı kişilere mesken oluyor.

Metruk mekanlar tinerciler ya da uyuşturucu maddesi kullananlar burayı kendine mesken ediyor, bu binalarında sahiplerince yıktırılması sağlanmalı ya da kamu imkânıyla yıkım yapılması şehirde kamu yararı için önemli bir çalışma olur, görsel kirlilikte ortadan kaldırılmış olur.

Karadeniz sahilinde yıkılan binalar

Karasu ilçesinde 1980'li yıllarda deniz sahiline sıfır yapılar yapılmıştı. Bundan birkaç sene önce hırçın Karadeniz’in sert dağlarıyla bu betonarme evler yıkılmış, sayısı da yaklaşık olarak 70 ile 80 adet belki fazla olabilir yıkılmış sahil tamamen yapılardan temizlenmiş oldu.

Sapanca Gölü sahili çevresi

Sapanca Gölü Sakarya ili ve Kocaeli ilinin içme suyu kaynağı gelin görün ki gölün sıfır noktasında beton arma bina ve bungalov tarzı yapılar var. Halkın kullanması gereken çok alan maalesef ticarete dönüştürülmüş kişisel kullanımlar hâkim olunmuş. Bu durum gölün su kalitesi durumunu çok yönlü şekilde etkiliyor. Sakarya ve Kocaeli sahil boyunca yapılan iskeleler gölün yapısını etkiliyor. Gölün üzerinde iskeleler olmamalı. Sahilin sıfır noktasında yapılar da olmamalı. Bakanlığın sahillerle ilgili çalışma yaptığı biliniyor. Bakalım ilerleyen yıllarda sahilleri doğal halinde pırıl pırıl görür müyüz? Keza yaylaları da.

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }