Katlı Pazaryeri esnafı Ceyhun'dan acı haber Katlı Pazaryeri esnafı Ceyhun'dan acı haber

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, Orta Doğu’daki savaşların küresel gıda tedarik zincirine etkisi üzerine yaptığı açıklamada, bölgedeki çatışmaların sadece petrol ve enerji fiyatlarında değil, aynı zamanda gıda tedarikinde de ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı. Yıldız, “Orta Doğu ve komşu ülkelerdeki savaşlar, bölgemizde gıda fiyatlarının yükselmesine ve tedarik zincirlerinde aksamalara yol açacak” dedi. 

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Orta doğuda ve komşularımızı etkileyen savaşlar ayrıca ülkemize 2.5 saatte arabayla ulaşabildiğimiz savaş  merkezine ekonomik açıdan dolayısıyla gıda tedariğini bölgede ve dünyada olumsuz katkısı büyük olacaktır. Ayrıca ülkemizde yaşadığımız kuraklığın olumsuz etkisi gıda da fiyatların yükselmesini maalesef etkisi kaçınılmaz olmaktadır.

Siyasi gerginlikler savaşlar Orta Doğu'yu uzun süredir rahatsız ediyor ve her biri bölgede ve genel olarak dünyada olumsuz sonuçlardoğuruyor. Ancak devam eden İsrail-Hamas çatışması, küresel tedarik zincirlerinin istikrarı için önemli sonuçlar doğurarak bölgede dikkatçekiyor.

Orta Doğu, dünya petrol rezervlerinin %48,3'ünü oluşturan büyük bir petrol üreticisidir. Bu nedenle, bölgede herhangi bir olumsuzluk, enerji fiyatlarında dalgalanmalara neden olabilir . Petrol fiyatlarının düşmemesi devamlı yükselme trendinde olması orta doğudaki savaşların olumsuz etkisi ve kaçınılmazdır.

Savaşların devam etmesi ister istemez gıda arzını olumsuz yönde etkilemektedir. İsrail-Hamas arasındaki çatışmanın tırmanması, İran gibi daha fazla ülke ve Yemen'den Husiler gibi milisleri bölgeye çekilecek ve bu da nakliye ve tedarik rotalarını daha da aksatabilir.

Petrol fiyatlarındaki artışlar gıda, nakliye ve gübre maliyetlerini artırır. Öncelikle Orta Doğu, malların ve petrolün dağıtılması için kritik olan çeşitli önemli deniz noktalarına ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin, Hint Okyanusu ile Akdeniz arasındaki bağlantı, her yıl 50 milyon tondan fazla tarım ürününün geçişine olanak sağlaması için hem petrol piyasaları hem de anlaşma tedarik zincirleri için bir endişelerin oluşmasını sağlar. İkincisi, doğal gaz ve kömür fiyatları arttıkça gübre fiyatları da artıyor. Amonyak, fosfor ve ürünlerle birlikte en çok kullanılan gübrelerden biri olan azotlu gübrenin üretimi, hammadde olarak doğal gaz kullanımına dayanıklıdır. Gübre ithalatına bağımlı ülkelerde, gübre için yüksek fiyatlar ve kıtlıklar nedeniyle hasatlarda düşüşler yaşanabilir ve bu da küresel pazardaki gıda hacimlerinde azalmaya yol açabilir. 

Orta doğudaki savaşların devamı etmesi durumunda küresel çapta ekonomi için büyük risk oluşturmaktadır."