MENZİL TARİKATI
Menzil Tarikatı, 2014 yılında Karadeniz’in Karasu sahilinde içinde 34 lüks villa ve sosyal tesis bulunan kaçak tatil köyünü yavaş yavaş yaptı. Ulusal ve yerel basında defalarca haberi yapılan bu tatil köyünü kimse yıkamadı. 3 Aralık 2024 tarihinde Sakarya Valisi Rahmi Doğan’ın yaptığı basın toplantısında haberciler kaçak tarikat köyünü sordu. Vali Doğan; “İnceliyorum” dedi ve 2 ay içinde yıllardır yıkılamayan kaçak tatil köyü Karasu Belediyesi ekipleri tarafından şafak operasyonuyla yıkıldı. Tarikat köyünün yıkımıyla birlikte Vali Rahmi Doğan ve Başkan İshak Sarı’yı vatandaşlar tebrik etti.
AKYAZI BELEDİYESİ
Tarikat köyünün yıkımı sonrasında 4 Şubat 2025 tarihinde Vali Doğan’ın yaptığı basın toplantısında haberciler bu kez, “Sayın vali, Karasu’daki kaçak tatil köyünü yıktınız. Sizi tebrik ederiz. Ancak Akyazı Belediyesi’nin Acelle Yaylası’nda kaçak binası var. Yaylada bulun bu bina yıllardır yıkılmıyor. Yaylada vatandaşlara ait kaçak villalar yıkıldı ama belediyeye ait betonarme binanın valilikten yıkım kararı olmasına rağmen yıkımı yapılamıyor. Bu konuyla ilgili düşünceniz nedir” diye sordu.
VALİ: İNCELEME YAPALIM
Akyazı Acele Yaylası’ndaki kaçak villayla ilgili Vali Doğan, “Burası Sakarya. Doğal güzellikleriyle, ovalarıyla, yaylalarıyla, ormanıyla, rengarenk çiçekleriyle bezenmiş bir memleket. Burada herkes her istediğini yapmaya kalkarsa doğal güzellikleri korumamız mümkün değil. Biz olaya böyle bakarız. Bütün kamu ve kuruluşlarının mevzuat çerçevesinde olaya yaklaşması lazım. Bunun sorumluluğunu taşıması gereken kurumlar çok net. Öncelikle bu yapı yapılırken buna müdahale etmek lazım. Bu yapı yapılmış bitmiş sonrasında süreç başlamış sonra tartışma başlıyor. Dolayısıyla ilgili kurumlar yapması gereken işlemleri yapmazsa bir gün elbette ki onlarla ilgili de işlem yapılır. Bu yapıyla bir inceleme yapalım” dedi.
ALEMDAR: ŞEHRİN GELECEĞİ
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise kaçak yapılarla ilgili çok net konuştu. Alemdar, “Derdimiz kimsenin ekmeğiyle, kimsenin geleceğiyle oynamak değil. Derdimiz hiç kimsenin malına mülküne zarar vermek değil. Bizim görevimiz eşit olmak ve adil olmaktır. Bizim görevimiz görevde olduğumuz süreçte bu şehrin olmazsa olmazlarını, bu şehrin geleceğini planlamak ve bu şehrin geleceğine yarınlarımıza daha düzenli daha planlı bir yaşam tarzı sunmaktır” diye konuştu.
ALEMDAR: YÜZÜMÜZE TÜKÜRÜR
Alemdar, “Kamunun ortak malına, ortak değerlerimize, dere yataklarına özellikle Sapanca Gölü’nün kıyı kenar çizgisine asla müsaade etmeyeceğimizi ifade ettim. Biz sadece Sapanca değil, dere yataklarını, su kaynaklarımızı, 1.,2. ve 3.’üncü sınıf tarım arazilerimizi mutlaka korumak zorundayız. Eğer bunları korumazsak bugün bu görevde dururken birilerine yaranmak için adaletten, eşitsizlikten haktan hukuktan uzak durursak yarın bu şehrin bütün sokakları bizi gördüğü zaman yüzümüze tükürür. Bu şehirde planlamamızı yaparken tarımı da, sanayiyi de, su kaynaklarını da, ormanları da korumak zorundayız” dedi.
VALİ DOĞAN:
Sakarya Valisi Rahmi Doğan ise geçen gün yaptığı toplantı da il genelindeki mevzuata aykırı yapıların tespiti ve bu yapılara yönelik izlenecek yol haritası masaya yatırıldı. Vali Doğan, toplantıda yaptığı açıklamada, kaçak ve ruhsatsız yapılara kesinlikle izin verilmeyeceğini vurguladı. Vali Doğan, “Kaçak yapılaşma ile mücadelede taviz vermeyeceğiz. Sakarya’nın düzenli ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için denetimlerimizi sıklaştıracağız ve hukuki süreçleri titizlikle yürüteceğiz.” Diye konuştu.
ADAPAZARI DİYOR Kİ!
Sakarya’da günümüz itibariyle gerek Vali Doğan, gerek Başkan Alemdar gerekse devletim bütün unsurlarıyla hazır kaçak binalarla ilgili çok önemli bir noktaya geldiğimiz şu günlerde “devlette çifte standart olmaz” anlayışıyla Sakarya Valiliği’nin yıkım emrine rağmen yıkılamayan Akyazı Belediyesi’ni ait Acele Yaylası’ndaki kaçak bina yıkılsın. Yine yıllardır nedense yıkılamayan Söğütlü Maksudiye’de bulunan kaçak villa yıkılsın. Yıkılsın ki yıllardır Sakarya’da ne zaman kaçak binayla ilgili bir konu açılsa “Devletimiz önce bunları yıksın. Neden yıllardır bunlar yıkılmıyor” sorusu bir son bulsun.
SÖĞÜTLÜ’DE KAÇAK SARAY
Yıllardır şehrin gündeminden düşmeyen Söğütlü’deki Kaçak Sarayı bir türlü yıkılamıyor. İnşaat Mühendisleri Odası’nın etkili mücadelesi ve suç duyurusunda bulunması üzerine ‘tarımsal sit alanı’ olan Maksudiye ile Kurudil arasındaki Büyükova üzerinde 36 ve 37 nolu parsellere yapılan inşaat alanı mahkemelik olmuştu.
AT ÇİFTLİĞİ FORMÜLÜ
Sakarya’daki tepkiler üzerine söz konusu kaçak sarayla ilgili "at çiftliği" yaptık formülyle bakanlığa başvurulmuştu. Ancak aradan geçen yıllara rağmen at çiftliği formülünde bir gelişeme oldu. Vatandaşlar, “Sit alanındaki bu bina kaçaksa yıkılsın. Kaçak değilse hangi maddeye göre kaçak değil açıklansın” diyerek haklı tepkilerini sürdürmeye devam ediyor.
AKYAZI’DAKİ KAÇAK TESİS
Akyazı Acelle Yaylası’nda bulunan belediyeye ait tesis yıllardır yıkılamıyor. 07 Temmuz 2020 tarihinde Vali Çetin Oktay Kaldırım imzalı resmi açıklamada “Acelle Yaylası göl kenarındaki betonarme kaçak yapı Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce mühürlenmiştir” dendi.
Aynı tarihte bu tesis çevresinde bulunan vatandaşlara ait 4 bina yıkıldı. Ancak betonarme olan ve dikkat çekmemesi için üzeri ağaç kaplanan bu binaya yıllardır kimse dokunamıyor.
VATANDAŞINKİLER YIKILDI
Vatandaşlar, “Acele Yaylası’ndaki bu kaçak tesis yıkılsın. Ama diyorlarsa ki kaçak değil yıkmasınlar. Ayrıca kaçak değilse yaylada kaçak bina maddeye göre kaçak değil açıklansın” diyerek tepkilerini dile getirdi. Vatandaşın kaçak binalarının çatır çatır yıkıldığı Sakarya’da bakalım bu bina yıkılabilecek mi!