Sakarya’da sosyal medyada balıkçılık videolarıyla tanınan “Tutangalar” grubu, Sapanca Gölü’nde artan güvenlik ve çevre sorunları nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuruda bulundu. Tutangalar  grubu, gölde yasa dışı avcılık, çevre kirliliği ve kamu güvenliğini tehdit eden olayların önüne geçilmesi için jandarma ekiplerinin göl kenarında daimi olarak konuşlandırılmasını ve mevcut jandarma botunun daha hızlı ve büyük bir tekneyle değiştirilmesini talep etti.

CİMER’e iletilen yazıda, Sapanca Gölü’nün stratejik ve doğal önemine vurgu yapılarak, gölde yaşanan sorunların vatandaşların can güvenliğini tehlikeye attığı belirtildi. Yazıda, en son 15 yaşındaki bir çocuğun gölde boğularak hayatını kaybettiği olay hatırlatıldı ve jandarma ekiplerinin göle ulaşma süresinin yaklaşık 1 saat sürmesi nedeniyle müdahalelerde gecikmeler yaşandığı ifade edildi. Bu durumun, acil durumlarda büyük kayıplara yol açtığına dikkat çekildi.

Nisan ayında Kartepe'ye kar yağdı Nisan ayında Kartepe'ye kar yağdı

Tutangalar grubunun CİMER’e sunduğu başvuru şu şekilde:

"T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM MERKEZİ (CİMER) BAŞKANLIĞI’NA

Konu: Sapanca Gölü’nde Jandarma Botunun Güçlendirilmesi ve Asayiş Timinin Göl Kenarında Konuşlandırılması Hakkında Talep

Sayın Yetkili,

Sakarya il sınırlarında yer alan, stratejik önemi ve doğal değeri oldukça yüksek olan Sapanca Gölü, uzun süredir yasa dışı su ürünleri avcılığı, hayalet ağlar, çevre kirliliği ve kamu güvenliğini tehdit eden olaylarla karşı karşıyadır. Ne yazık ki bu sorunlar zaman zaman vatandaşlarımızın can güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir. En son yaşanan üzücü olayda, 15 yaşında bir çocuk Sapanca Gölü’nde boğularak hayatını kaybetmiştir. Bu ve benzeri olaylarda jandarma ekiplerinin göle hızlı inememeleri ve geç müdahale etmeleri, büyük acılara neden olabilmektedir.

Mevcut durumda jandarma botu, ihbar jandarmaya ulaştıktan ancak 1 saat sonra göle indirilebilmekte, bu da hızlı müdahaleyi ciddi şekilde engellemektedir. Bu sebeple, jandarma asayiş timinin göl kenarında daimi olarak konuşlandırılması hayati öneme sahiptir. Gerek vatandaş güvenliği, gerekse yasa dışı faaliyetlerin önlenmesi anlamında büyük bir avantaj sağlanacaktır.

Ayrıca, jandarmanın mevcut botunun çok küçük boyutta ve çok yavaş hızda olduğu tüm halk tarafından bilinmektedir. Daha hızlı ve daha büyük bir tekne temin edilmesi, bu tarz olaylara anında müdahaleyi mümkün kılacaktır.

Sapanca Gölü, yalnızca balıkçılık açısından değil; kuş türleri, biyoçeşitlilik ve bölgenin içme suyu açısından da kritik bir doğal varlıktır. Ancak şu anda bu göl, kontrolsüz avcılık ve yeterli olmayan denetim sebebiyle her geçen gün geri dönülmez zararlar görmektedir. İki yıl önce ulusal basına da yansıyan silahlı tehdit içerikli videolar ve göl üzerindeki çatışmalar, artık bu konuda acil önlem alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Bu nedenle;
    •    Jandarma Asayiş Timi’nin göl kıyısında daimi olarak konuşlandırılması,
    •    Daha hızlı ve daha büyük bir tekne tahsis edilmesi

hususlarında İçişleri Bakanlığımızın acilen harekete geçmesini, yatkilerin bu konuda gerekli adımları atmasını önemle rica ederiz."