GÜNDEM

Tehlikeli kimyasal ürün tesisine Büyükşehir'den 'ret' kararı

Sakarya'da tehlikeli kimyasal ürünlerden oluşan solvent ürününün atıklarının toplanarak geri kazanımını hedefleyen tesis projesine yönelik başvuru, Büyükşehir Belediyesi'nin olumsuz görüşü nedeniyle iptal edildi.

Abone Ol

Farklı maddeleri çözmek ve seyreltmek amacıyla kullanılan kimyasal maddelerden oluşan solventin üretimi ve kullanımı, insan sağlığına zarar veren ürünler kategorisinde olduğu için gelişmiş ülkelerde kısıtlanmış durumda.
Ülkemizde endüstri başta olmak üzere evlerdeki temizlik ürünlerinde bile düşük maliyeti nedeniyle kullanılan solventlerin bir çoğu kanserojen grubunda yer alıyor.
Avrupa Birliğine Uyum Yasaları kapsamında ülkemizde solventlerin kullanılmasının kısıtlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Dünya genelinde ve ülkemizde solvent tesislerinde yaşanan patlamalar ve sızıntıların neden olduğu zararlar bilindiği gibi, bireysel kullanımların sebep olduğu zarar ve ölüm olayları da sık sık haberlere konu oluyor.

Solventin kullanımının zararları ortadayken bir firma, daha yüksek risk taşıyan nitelikte atık haldeki solventlerin geri kazanımı için Sakarya'nın Akyazı ilçesinde bir tesis kurma girişiminde bulundu.
Akyazı Kızılcıkorman Mahallesi'nde, D-100 kara yolunun hemen kenarındaki eski bir boya fabrika tesisini kiralayan firma, burada yılda 10 bin 996 ton solvent geri kazanmayı hedefleyen bir proje hazırladı.

4 m³ ve 6 m³ olmak üzere toplam 10 m³'lük iki reaktör üzerinden yapılması planlanan geri kazanım işinde yılda 300 gün, 24 saat ve 3 vardiya halinde toplam 18 kişinin çalışması planlandı.
Proje kapsamında kurulum maliyeti ve kullanılacak makine ekipmanlarının bedeli ise toplam 3 milyon 850 bin TL olarak belirlendi.

SAR Geri Dönüşüm Kimya Dış Ticaret A.Ş. isimli firma söz konusu projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlatarak Sakarya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne sundu.
Valilik ÇED başvurusunu kamuoyuna duyururken, ilgili kurumların da görüşü alındı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, solvent geri kazanım tesisinin insan ve çevre sağlığına olası zararları nedeniyle "uygun görülmediğine" yönelik hazırlanan görüşü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletti. Bu sebeple firmanın ÇED başvurusu doğrudan iptal edildi.

medyabar

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }