SAKARYA

SATSO Başkanı Altuğ'dan yeni vergi paketi açıklaması

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, yeni vergi paketi ile ilgili konuştu. Altuğ; "Bizler zaten böyle bir dönemde vergi muafiyeti beklemiyoruz. Ancak iş dünyasından gelecek vergileri bir çıkış yolu ya da kaynak olarak görmek de haksızlık olur" dedi.

Abone Ol

SATSO Meclisi'nde konuşan Başkan Altuğ,  ekonomik sıkıntı ve sorunların devam ettiğini belirtti.

Enflasyonun hala yüzde %71’in üzerinde seyrettiği ifade eden Altuğ; "

Dar gelirli vatandaştan iş dünyasına kadar herkesin yakından takip ettiği,  fedakarlıklar yapmak zorunda kaldığı önemli bir sorun olarak hala gündemimizde. Enflasyonun bu seviyelerde olması, özellikle iş dünyasını olmusuz etkiliyor. 2021 yılından beri devam eden bu süreçte finansal istikrarı kaybettik. Yüksek enflasyon,  nitelikli büyümeyi engellerken  girdi maliyetlerinin kontrolsüz artışı da tüm sektörlere olumsuz yansıyor. 

Piyasalarda ise  fiyat istikrarsızlığı artarak devam ediyor. Yatırımcılar açısından öngörülemeyen bir güvensizlik ortamı söz konusu.

Tüm bu koşullara rağmen ekonomimizi yeniden rasyonel bir çizgiye taşıma amacıyla kararlı yürütülen çalışmaların zaman alacağı da aşikar. Sabırla aşılması gereken bir sürecin içindeyiz. Üretim anlamında hareket kabiliyetimiz azalıyorken, finansmana erişim her geçen gün zorlaşıyorken sabredebilmek için de “güven” ilk şartımız. 

Piyasada güvenin hem yatırımlarımız ve gelecek planlaması hem de ekonomi yönetiminin çözüm odaklılığı açısından oluşması gerekiyor.  Güvenli bir geleceğe ulaşabilmemiz için ekonominin gerçekleriyle uyumlu bir çözüme ihtiyacımız var

Yeni vergi paketi

Geçtiğimiz günlerde TBMM Kurulu’ndan geçen “yeni vergi paketi”nin iş dünyası adına bazı tedirginlikleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan SATSO Başkanı, şunları kaydetti; "Devreden KDV tutarının gider olarak yazılabilmesi”. Maddesi gibi. Bu konuda TOBB’un ve odalarımızın da girişimleri var. Çünkü hepimiz için en önemli konu başlıklarından biri. Bu uygulama üyelerimizin finansman yükünü hafifletmeyecek. Hak kaybına neden olacaktır. Örneğin devreden KDV tutarının gider olarak yazılması yerine banka teminatı haline dönüştürülmesi ya da mükellefe iade edilmesi daha çözümlü bir uygulama olacaktır.

Çünkü enflasyon ortamında paranın günden güne değer kaybettiğini düşünürsek; firmaların finansman sıkıntılarına rağmen devlete faizsiz ve uzun vadeli borç vermesi sürdürülebilir ve adil bir çözüm değildir. 

Yeni vergi paketinden hükümetimizin beklediği gelir 500 milyar TL civarında. Yani yük yine iş dünyasının omuzlarında olacak.  Söz konusu kurumlar vergisi kanunu'na eklenen “Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi” başlıklı hükme göre, hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10'undan az olamayacak. 
Matrah beyanname yerine zarar da kaydedilse ciro üzerinden vergi tahsil edilmesi söz konusu. Gelirlerdeki birçok istisna kaldırılacak. Kdv ve tevkifatlarda düzenlemeye gidilecek. Usulsüzlük cezaları artacak. Bizler zaten böyle bir dönemde vergi muafiyeti beklemiyoruz. Ancak iş dünyasından gelecek vergileri bir çıkış yolu ya da kaynak olarak görmek de haksızlık olur.  

Kayıt dışı ile mücadele hedeflenirken tüm iş dünyasını aynı kefeye koymak ve cezalandırmak adaletli değildir. Bizler yeni vergi paketinden üretimi, ticareti, rekabet gücünü artırmayı ve sürdürülebilirliği gözetmesini bekliyoruz."

Bu yeni vergi paketi çalışmalarında yer alan kritik bir diğer konunun ise, “Teknokent Ve Teknoparklarda Faaliyet Gösteren Firmalara Verilen Desteklerin Kaldırılması” olduğunu dile getiren Başkan Altuğ; "

31. Meslek komitemizin de gündeme getirdiği bu konu önemli. Çünkü teknokentlerdeki firmalara desteklerin artması gerekirken azaltılmasının kaybı büyük olur.  Bugün 102 teknokent bünyesinde 11 bin şirket ve 100 bin istihdam sağlanıyor.  Bu şirketler çok ciddi katma değeri olan yazılım, teknoloji, elektronik gibi faaliyetler yürütüyorlar. Yazılım sektörüne hizmet ihracatı yapıyorlar. Bu uygulama, nitelikli beyin göçünün yanında şirket göçlerine de zemin hazırlar. 

Yeni üye kaydı

Odaya 2024 yılı 01 ocak tarihinden bugüne kadar 867 yeni üye kaydı yaptıklarını aktaran Akgün Altuğ, sözlerine şöyle devam etti; "

Askıdan faale geçen üye sayımız ise 300’dür. Şu an itibariyle toplam üye sayımız 17.855’tir. Bu veriler üretim gücümüzün, rekabetçi yapımızın ve krizlere direnme kabiliyetimizin bir göstergesidir. Zor zamanlar başarılı ve güçlü şirketler doğurur. Sakarya iş dünyası da bu dönemden başarı ve fırsatlarla çıkacaktır.  Ancak geçtiğimiz yıla göre kıyasladığımızda askıdan faale geçen üye sayımızda yüzde 54 lük düşüş, yeni üye kaydında ise yüzde 17 lik bir düşüş söz konusu. Yıl sonunda bunu telafi edeceğimize inanıyorum. 

Kentsel dönüşüm

Bizim hem konut hem de sanayi alanlarında ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız var.  Bu dönüşüm, sadece estetik bir yenilik değil, aynı zamanda güvenliğimiz ve sürdürülebilir gelişimimiz için hayati bir öneme sahip. Bu süreçte eylem ve söylem birliği sağlamak, ortak hareket etmek ve görüş birliği içinde olmak, hepimizin sorumluluğudur. Mevcut durumu değerlendirdiğimizde, kentsel dönüşümün sadece kurumların çalışmaları ile değil, halkımızın katkı ve desteği ile ilerleyeceğini görüyoruz. Biz organize sanayi bölgeleri oluşturmayı da, KOBİlerimiz için planlı üretim ve depolama alanlarından oluşan siteleri inşa etmeyi de kentsel dönüşüm zihniyeti ile   planlıyoruz. Çünkü modern altyapılar, enerji verimliliği ve   çevre dostu uygulamalar, hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik anlamında dönüşümün bir parçasıdır. Unutmayalım ki, kentsel dönüşüm sadece bir inşaat süreci değil, aynı zamanda toplumsal bir dönüşüm sürecidir. Bu dönüşüm, nesiller boyu sürecek bir miras bırakma fırsatıdır.
 

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }