GÜNDEM

SASTOP'dan Sapanca Gölü için çağrı

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP), Sapanca Gölü'nün kritik seviyelere düşen su seviyesi nedeniyle halkı su tasarrufuna ve gölü korumaya yönelik önlemlere uymaya çağırdı. Büyükşehir Belediyesi'nin tedbirlerine destek isteyen SASTOP, herkesin ortak çaba göstermesini vurguladı.

Abone Ol

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) Sapanca Gölü Komisyonu, 10 yıl aradan sonra Sapanca Gölü için halkın taleplerini dikkate alarak yeniden çalışmalarına başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı tedbirlere dikkat çeken SASTOP, halktan yetkili mercilere destek vermeleri için çağrı yapma kararı aldı.

Kent Park'ta gerçekleştirilen ve 3,5 saat süren komisyon toplantısının ardından, üyeler ertesi gün ek bilgiler almak üzere incelemelerde bulundu.

Yapılan toplantıda şu ifadeler kullanıldı;

"Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Alemdar ve birlikte çalıştığı görevliler ile Sapanca Gölümüz için çok özel çalışmalar yapılıyor seneye yaz döneminde bu sene çektiğimiz Kuraklık ve şu andaki su çekilmesinin ardından gelen mevcut tehlikeli durum yaşanmayacak görünüyor. Fakat tehlikeli sınıra 50 cm yaklaştığımız bu dönem için halk olarak su tüketimini azaltmak amacıyla her türlü tasarrufu yapmak mecburiyetindeyiz. Şehrimiz nüfusunun her geçen gün artması ( Sanayinin çoğalması, bazı çiftçilerin aşırı su kullanması biz halkında bahçelerimizi sık sık sulaması, evlerimizdeki kullanım vd. Yağmur Suyunun toplanması gerekmektedir.) su sarfiyatlarının azaltılması için belediyelerimizin yaptığı çağrılara ve yöneticilerimize biz Sakarya halkının yardımcı da olması gerekiyor. Tüm halkımızı göreve davet ediyoruz. Belediyelerimizin tedbirlerine uyup gereksiz su tüketiminin yapılmamasını ve bildirilen ve de bildirilecek yeni ek tedbirlere acil uyulmasını istiyoruz. Yağmur mevsimi başladı ola ki sıcak havalar devem edecektir Alacağımız tedbirlerle ( yağmur suyu ve diğer ) hep birlikte Gölümüze sahip çıkalım.

Yöneticilerimiz bizden aşağıdaki ve diğer isteklerine uyalım.

1 – Nüfus arttı, % 15 su kullanımı artarken Kuraklıktan ise %50 Civarı buharlaşma ile su kaybı artışı meydana geldiğini yetkili mercilerden öğreniyoruz.

2 – Sakarya’mız da aşırı Suriyeli, Afganistanlı vd. Misafirler var. Beklenmedik nüfus artışı artmaya devam ediyor ve maalesef önceki kullanım su harcama hesapları tutmayınca zor durumda kalıyoruz.

3 – Tarlaları bazı yerlerde bol sulama yapıldığı için ihtiyaçtan fazla su kullanılmakta ( yazın çok kurak olması bilinen bir gerçek olduğundan şartları varsa kuyu açmak ve yağmur, kar yağdığında depolamak için vd. çarelere başvurmak) halen aşırı çeşme suyu kullanılmaktadır.

4 – Maalesef Akçay barajı da yetmez oldu zaman zaman suyu göle verememektedir.

5 -Sazlıklar zaman zaman kurak havada ihtiyaçları nedeni ile suyu çekmektedir.

6 - Büyük şehir Belediyemiz sazlıklarla ilgili tedbirler alırken bazı yerler temizlenirken önümüzdeki sene için çok özel çalışmalar yapmakta ve su kullanımını % 20 artış sağlayacak bu proje ile rahatlama gerçekleştirecektir.

HALKIMIZIN dile getirdiği ek düşünceler.

1 – İzmit’in Gölden verilen tahsisten fazla su kullandığı ve bu konuda İSU dan açıklama istenmektedir.

2 – Suyu geçmişteki kuraklık ve Gölümüzün su seviyesi tehlikeli noktaya geldiği gerçek iken ayni tehlike o tarihten ( 2013-2014 yılından ) bu güne tedbirler alınmasına ( Akçay göleti 40 milyon m3 rağmen )( Nüfusun hesaplanan dan fazla artması, Organize sanayinin çoğalması, İzmit’inde su ihtiyacının ayni gerekçelerle artması da dikkate alındığında Sakarya Büyükşehir başkanımızın bu konudaki çalışmalarına emeklerine teşekkür ediyoruz. Takdir edilir ki Sadece bizim şehrin çabaları yetmez. İzmit’inde Ayni hassasiyeti ortak destekleyip her iki toplumun tedbirlere hassasiyet göstermesi gerekmektedir.

3 – Özellikle daha önceki yıllarda evimizdeki WC lerde rezervuarlara en az 1 er kiloluk plastik vd. Su dolu plastikler kullanmaya başlamıştık. Bunları henüz kullanmayan hemşerilerimiz lütfen kullanarak (ortalama bir ev bir günde sifonu en az iki toplam 10 kere vede fazla kullanmaktadır. ) günde binlerce litre su tasarrufu Ayda ? m3 su tasarrufu olacaktır.

4 -Sapanca gölümüz bize hayat veren suyu sunarken ve belli bir oran ile bizlere su tahsis ederken bu ikramını aşırı kullanarak haksızlık ettiğimizin artık lütfen farkına varalım. Ayrıca beklenmedik bir tehlike atlattık. Sapanca gölü hepimizi ( Sakarya ve Kocaeli Halkına yaşam sağlamaktadır. Nato boru hattındaki sızmalardan dolayı Sakarya Büyük şehir Belediyemiz en iyi teknolojileri kullanarak Göl suyunu korumak için ciddi bir gayret çaba sarfettiler. Başta Saski Genel Müdürü ve ekibi ile Gölün geleceği için tasarladığı projeyi tatbike başlayan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz.

Halen 17 personel 17 çuval toplayarak 20 gün çalışma yapmışlar ve göle zarar veren maddelerin Göle karışması engellenmiştir. Tab iki çalışmalar devam etmektedir.

5- Sapanca gölümüzü besleyen derelerimiz Sakarya Saski tarafından devamlı denetlenmekte olup Komşu şehrimiz Kocaeli İsu ( Izmıt ) nunda bu konuda hassasiyet gösterdiği inancındayız. Her iki şehir tarafından ve göl kenarında olan ilgili belediyeler tarafından devamlı denetlenmesinin ve gözlemlenmesinin hayati önemi ortadadır.

Kocaeli İsu ve ( İzmit) B. Şehir Belediye Başkanında da ayni duyarlıkta olduğuna inanıyoruz."

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }