O HÜKÜM İPTAL EDİLDİ
CHP’nin Turizm Teşvik Kanunu ile Bazı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru sonuçlandı. Geçmiş dönem CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un imzasının da yer aldığı başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, ormanların Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezlerine dönüştürülmesinde bir sakınca olmadığına hükmederken, “Kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde turizm yatırımları için de devlet ormanlarının turizm alanları olarak tespit ve ilan edilebileceği kuşkusuzdur” ifadelerine yer verdi.
TEŞEBBÜS ÖZGÜRLÜĞÜ
Yüksek Mahkeme, söz konusu kanunda yer alan "Belirtilen süreler içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmelerinin işletmeye açılamayacağı, faaliyette bulunamayacağı, ayrıca bunların işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilmesini” düzenleyen maddeyi teşebbüs özgürlüğüne sınırlama getirdiği gerekçesiyle iptal etti.
İŞTE O GEREKÇE
Anayasa Mahkemesinin gerekçesinde, “Halbuki teşebbüs özgürlüğü kapsamında herhangi bir faaliyette bulunmanın sınırlarının belirlendiği durumlarda bu sınırların neler olduğunun ve hangi şartları taşıyan kişi ya da teşebbüslerin bu alanda faaliyette bulunacağının kanunla düzenlenmesi zorunludur. Anılan kanunda turizm işletmesi belgesi alabilmek için hangi nitelik ya da niteliklerin aranacağı düzenlenmemiş, bu konudaki takdir bütünüyle bakanlığa bırakılmıştır” denildi.
KAPSAMI BELLİ DEĞİL
Kararın gerekçesinde, “Kuralla turizm işletmesi belgesi temin edilmesi konusundaki ölçütlere ilişkin yasal çerçeve belirlenmeksizin yürütme organına sınırları ve kapsamı belirli olmayan bir yetkinin tanınması teşebbüs özgürlüğünün kanunla sınırlanması ilkesiyle çelişmektedir” denildi.
SAPANCA’DAKİ BUNGALOVLAR
Mahkemenin bu kararı, Sapanca’da turizm işletme belgesi olmadığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ruhsatı iptal edilen bin 619 bungalovun durumunu yeniden gündeme getirdi. Anayasa mahkemesinin söz konusu kanun hükmünü iptal etmesi, kapatılan bu işletmelerin yeniden faaliyete geçebileceği şeklinde yorumlandı.
KIYILARDAKİ İŞLETMELER
Öte yandan “Deniz kıyılarındaki tesislerin bakanlığın belirlediği ölçütlere uygun olmaması ve turizm işletmesi belgesi temin etmemesi halinde işletmeye açılamayacağına” ve “kapasite artışı durumlarında turizm tesislerinden katılım payı isteneceğine” dair kanun hükümleri Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi. İptal edilen kanun hükümlerinin uygulamaya alınması ise 9 ay sonraya bırakıldı.