Hüseyin Cumalı'nın haberi
Sapanca Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Derneği, yapımı tamamlanan geçtiğimiz yılarda hizmete açılan Sapanca teleferik projesinin ve faaliyetlerinin durdurulması için Sakarya 1. İdare Mahkemesine dava açtı Mahkeme, derneğin yürütme durdurma talebine ilişkin delil olarak iddia ettiği kamu menfaatine aykırılık, projenin imar plan değişikliğinin uygun olmadığı ve projenin yapımı için yüklenici firma ile belediye yetkilisi/yetkilileri arasında rüşvet ve yolsuzluk ilişkisi olduğu iddialarını karara bağladı.
6 FARKLI RAPOR
Kararda davacı derneği talep ettiği projenin yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Mahkeme kararında en dikkat çekici bölüm ise ara karar ile istenen şehir plancısı, harita, orman, çevre, elektrik, jeoloji ve makina mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin 6 farklı alandaki raporları oldu. Bilirkişi heyeti Jeoloji Mühendisliği incelmesinde, projenin inşa sürecinde zemin raporlarının yetersiz ve eksik olduğunu ve ilgili kanuna göre ruhsat alma işlemlerinin bu raporlar olmadan alındığının tespit edildiği kaydedildi.
BİLİRKİŞİ ETÜTLERİ YETERLİ BULMADI
Bilirkişi raporunda, “Teleferik projesinde ait ve üst istasyon alanları için sondaja dayalı zemin etüt yapılmaması nedeniyle bu etütlerin bu denli büyük ve önemli bir proje için yetersiz olduğu” kanaatine varıldığı kaydedildi. Yine aynı raporda bilirkişi, taşıyıcı ayaklar için yapılan sondajların yetersiz olduğu vurgulanarak, “Zemin ve Temel Mühendisliği Geoteknik Değerlendirme Raporunun her ayağının oturacağı alan içni ayrı ayrı yapılması gerekirken bu projede raporun yetersiz olduğu görülmüştür.” denildi.
FAY HATTI TAM 2 KİLOMETRE
Bilirkişi heyetinin mahkemeye sunduğu başka dikkat çeken detay ise projenin Kuzey Anadolu Fat Hattına 2 kilometrelik bir mesafede olmasına rağmen, istasyon ve teleferik taşıyıcı ayaklarının zemin raporlarının deprem riskine hazırlanmasını raporlaması oldu. Heyetin Mahkemeye sunduğu raporda konuda, “Jeolojij olarak da proje alt istasyonunun zeminin alüvyon üst istasyonunun ayrışmış metamorfik zemin ayakların ise eski yelpaze alüvyon üzerine inşa edilmiştir” denildi.
DEPREM RİSKİ HESAPLANDI MI!
Bilirkişi raporunda, “Proje etüt raporlarında ve Zemin ve Temel Mühendisliği Geoteknik Değerlendirme raporunda bu durumu gösteren bir harita ve jeolojik kesit mevcut değildir. Etüt raporlarında bölgenin jeolojisi, yapısal jeolojisi ve tektoniği ile ilgili değerlendirmelerin mevcut olmadığı, deprem riski nedeniyle teleferik direklerinin ve istasyon binalarının sondaja dayalı Jeolojik-Jeoteknik ve jeoteknik proje değerlendirme raporlarının hazırlanması gerekmektedir” denildi.
BÖLGEYE KATKISI KISITLI
Davada Çevre Mühendisli açısından istenen bilirkişi değerlendirmesinde de bu projenin risk analizi, çevresel etkiler, ekonomik ve mali analizleri içeren bir fizibilite raporu olmadığı tespit edildi. Heyet raporunda, “Teleferik projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte, özellikle üst istasyondaki konaklama yerlerinin ve mesire alanlarının kullanımı artacağından dolayı, teleferik projesinin kendi çevresel etkileri yanında dolaylı olarak çevresindeki alanlarında çevresel etkilerini arttıracağı, mesaire alanına ulaşan bir yol olduğu, arazi şartlarının çok zor olmadığı, bu bakımdan değerlendirildiğinde, teleferik projesinin bölgeye katkısının kısıtlı olacağı kanaati oluşmuştur” dendi.