2014 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle Sapanca Gölü son 22 yılın en düşük kodu olan 29.64’e kadar gerilemiş ve göl uzun yıllar unutulmayacak derecede tehlikeli bir dönem geçirmişti.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve Kocaeli'nin erken su çekmeye başlamasıyla birleşince Sakarya'nın en önemli içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi her geçen gün azalmasıyla 10 yıl önceki tehlikeli günleri hatırlatıyor.
GÖLDEKİ POMPA SAYISI 4’E ÇIKTI, HER GÜN 200 BİN TON SU ÇEKİYOR
2024 yılının başında maksimum seviyede olan Sapanca Gölü için şimdilerde senaryo hiç iç açıcı değil. Gölden haziran ayında su çekmeye başlayan Kocaeli, Yuvacık Barajı’nda su seviyesinin yüzde 30’u görmesiyle birlikte pompa sayısını 4’e çıkardı.
Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Kocaeli İSU Müdürü Ali Sağlık, her gün Sapanca Gölü’nden alınan su miktarının 200 bin ton olduğunu açıkladı.
63 SANTİMETRE DAHA DÜŞERSE MİNİMUM SEVİYEYE ULAŞACAK
Gölde su miktarı 27 Eylül Cuma günü itibariyle kritik seviye sayılan 30,53 metre koduna gerileyerek adeta kırmızı alarm vermeye başladı. Göldeki minimum su işletme kodu ise 29.90. Son 3 buçuk ay içerisinde 112 santimetre azalan göl seviyesi 63 santimetre daha düştüğünde minimum seviyeye ulaşacak. Uzmanlar, Sapanca Gölü için ekolojik yıkım seviyesi olan hayati su kotun 28 metre olduğunu belirtmişti.
Tüm uyarılara rağmen yaz mevsimi boyunca yapılan bilinçsiz sulama, kaçak kullanım ve diğer faktörlerden dolayı yaşanan su kaybı sonrası göl havzası kıyıdan 17 metre geri çekildi. Suyun üzerindeki kayıkların karaya oturduğu gölde korkutan manzara havadan da görüntülendi.
FOTOĞRAFLAR YAŞANAN SORUNU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR
Kısa bir süre önce göldeki çekilmeyi fotoğraflayan Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada “Geçtiğimiz günlerde yaşanan yağışlar göl üzerinde beklenen etkiyi maalesef göstermedi. Gölün ihtiyacı olan yağışların ise ne zaman başlayacağı henüz bilinmiyor. Belirsizlikler ile birlikte su kaynağımız her geçen gün daha fazla su kaybediyor. Lütfen bu konuda duyarlı olalım. Fotoğraflar yaşanan sorunu gözler önüne seriyor. Su kaynakları sınırsız değil, tasarruflu kullanalım” ifadeleri kullanıldı.
Medyabar