SAKARYA

Sapanca Gölü alarm veriyor! Su seviyesi hızla düşüyor

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve Kocaeli'nin erken su çekmeye başlamasıyla Sakarya'nın en önemli içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi günden güne düşmeye başlarken, akıllara 10 yıl önceki tablo geldi. Bilindiği üzere 2014 yılında Sapanca Gölü'nde su seviyesi düşmüş ve Çark Deresine tahliye olan su kanalı da tamamen kurumuştu.

Abone Ol

Nurettin Eryılmaz

Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli su kaynağı olan Sapanca Gölü'nde su seviyesi 31.25 metreye kadar geriledi, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, vatandaşlara "İçme suyumuzla tarlayı bahçeyi sulamayın. Klorlu su meralara yaramaz. Bahçeleri dere veya kuyulardan sulayın “çağrısı yaptı. 

10 yıl sonra aynı su seviyesi alarm veriyor

Hava sıcaklığının 35 dereceyi bulduğu yaz mevsiminde en çok içme suyu kaynaklarında azalma meydana geliyor. 2014 yılında Sapanca Gölünde su seviyesi düşmüş, Çark deresine tahliye olan su kanalı da tamamen kurumuştu. O dönem haberci Nurettin Eryılmaz ve Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Prof.Dr. Saim Özdemir ile birlikte Sapanca Gölünü inceleyerek önemli uyarılarda bulunmuştu.

Halk54.com olarak Sapanca Gölünden içtiğimiz su kaynağını doğru kullanarak susuzlukla karşı karşıya kalmamak için 2014 yılında yani 10 yıl önce Sapanca Gölünün su seviyesinin 30 metreye kadar gerilmesini hatırlatarak, bugün herkesin tedbir alması için bu görüntülerle dikkat çekerek uyarmak istedik.

İşte 2014 yılında yaşanan o su sıkıntısı haberi:

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı prof.dr. saimözdemir "gölden alınabilir su miktarı olan 120 milyon metre küp su alınıp tüketildi. Göl suyunun toplam hacmi 1.25 milyar metre küp. Göl kodu 29.63 seviyesine düştü. Gölde su bitmez, ancak göldeki kirliliğin temizlenemiyor olması ile gölde yosunlaşma başlayacaktır" dedi.

Ani Derinleşmeye dikkat

Prof. Dr Saim Özdemir gölde azalan su nedeni ile sahilde çekilmelerin 70 metreyi bulması nedeni ile suya giren vatandaşların bir anda derin suya düşmeleri boğulmaların yaşanmasına sebep olabileceğinden vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Göl, 29.00 cm seviyesinde

Prof. Dr. Özdemir "Yağış düzensizliği, fazla tüketimle birleşince Sapanca Gölü'nün çekilmesini hızlandırdı. Gölün su seviyesini takip etmeye başladığımız 2013 Kasım ayından itibaren göl kütlesinden her ay dikey olarak 10 cm, Temmuz ayına geldiğimizde toplam 100 cm seviye aşağıya düştü. Kırmızıçizgi olan 29.90 cm'yi 30 cm geçtik. Mevsim normallerinin üzerinde yağış düşen bahar-yaz aylarında, halen gölün artı su varlığını kullanırken, Temmuz ayına geldiğimizde kırmızıçizginin altındaki eksiyi tüketmeye başladık. Eğer su tüketimi bu hızla devam ederse seviyenin daha da aşağı seviyelere inmesi kaçınılmaz gibi duruyor" dedi.

Yosunlaşma tehlikelinin işareti 

Özdemir ; "Sapanca Gölü'nün su hacmi, İstanbul'un bir yılda tükettiği su miktarı kadardır. Sakarya ve Kocaeli Sapanca'yı bitiremez. Göl suyu bitmeyecek, fakat göl ekosistemi büyük stres altında. "Akan su Yosun Tutmaz" atasözünü tam doğrulayan kaynaktı Sapanca Gölü. Çark Deresi göle gelen bütün pislikleri temizleyen kanaldı. Çark Deresi baraj kapağı artık hiç açılmıyor. Su seviyesi tarihinde ilk kez eksiye de düşmüş oldu" dedi.

Su kalitesi 2 dereceye düşer

Suyun kalitesinin iyice düşeceğine de parmak basan Prof. Dr. Özdemir; "Sapanca göl suyunu içilebilir birinci sınıf su yapan su toplama havzası ile birlikte göl ekosisteminin sağlığı olmuştur. Gölün beslendiği sağlıklı orman ekosistemi de artık baskı altındadır. Havza üzerindeki baskılar su bütçesine olan baskılarla birleşince gölün sürdürülebilir içme suyu kaynağı olma özelliği hızla yitirilmektedir" dedi.

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }