Nurettin Eryılmaz
Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından 27 Kasım’da muhalif grupların başlattığı operasyon sonucunda Baas rejimi yıkıldı. Suriye’de Baas rejiminin 61 yıl sonra son bulması ve Esad’ın ülkeden kaçması ile birlikte Türkiye’de barınan Suriyeli mülteciler memleketlerine dönmeye başladı. Suriye’deki yaşamın normale dönmeye başlamasıyla Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen Suriyeliler, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek yıllardır ayrı kaldıkları topraklarına geri dönmeye devam ederken, Sakarya'dan ülkelerine dönen Suriyeli sayısının 27 Kasım-13 Aralık itibariyle 51 olduğu öğrenildi.
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü gündemdeki yerini korurken, HALK54 ekibi Adapazarı sokaklarında Sakaryalı vatandaşlara ‘Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı, ekonomik açıdan Türkiye'de bir rahatlama olur mu' sorusunu yöneltti.
Bazı vatandaşlar, Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin ekonomik açıdan Türkiye’yi rahatlatacağını düşündüğünü ifade etti. Bir vatandaş, "Ev kiraları düşer, alım gücü artar. Suriyeliler hastanelerde öncelik alıyordu; sağlık alanında da bir rahatlama olur" dedi.
Bazı vatandaşlar da Suriyelilerin dönüşünün ekonomiye hemen olumlu bir etkisi olmayacağını belirterek, "Onlar şu anda ekonomiye entegre oldular. Çalışıyorlar, üretiyorlar, artık yük değiller," diyerek farklı bir bakış açısı sundu.
Suriyelilerin kendi ülkelerine dönmelerinin oldukça zor olduğunu söyleyenler de oldu. "Suriyeliler, burada düzen kurdular. İşleri var, evleri var. Bu düzeni neden bıraksınlar ki?" şeklinde konuşan bir vatandaş, Suriyelilerin artık Türkiye’de kalıcı hale geldiklerini belirtti.
Suriyelilerin Türkiye’de iş gücüne olan katkısının altını çizen bazı bir vatandaş ise "Almanya bile Suriyelilerin gitmesini istemiyor, çünkü iş gücünden yararlanıyor. Türkiye’de de benzer bir durum var. Onların birden gitmesi, ekonomik dengeyi bozabilir. Suriyeliler inşaat, sanayi ve tarım gibi sektörlerde çalışıyor. Dönmeleri halinde bu sektörlerde iş gücü açığı yaşanabilir,” diye konuştu.