Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ortaklığında yürütülen “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Bölgesel Koordinasyon Toplantısı” Sakarya'da düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Düzce Zonguldak ve Şanlıurfa illerinden de ilgili Kurum ve Kuruluşlar katılım sağladılar. Ulusal ve yerel paydaşlar, Türkiye’deki Mevsimlik Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi ve Tarımda Fındık Hasadında Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Sona Erdirilmesi Projesi üzerine yeni stratejiler ve değerlendirmelerde bulunuldu.
Tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi ile mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik yapılan ve planlanan çalışmalar değerlendirildi. Düzenlenen toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili ve uzmanları ile ILO temsilcileri, ilgili kurum ve kuruluşlar ve STK’lar katılım sağladı.
Çocuk işçiliği mücadele bölgesel koordinasyon toplantısının açılış konuşmasında bulunan Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, "Fındık, ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olduğunu, fındık hasadı için mevsimlik tarım işçilerini her yıl misafir ettiğimizi ve mevsimlik tarım işçilerinin beraberinde çocuk ve yaşlılarını da getirmek durumunda kalabildiklerini belirtti. Ayrıca, her yıl sezon başında gerek bahçe sahiplerinin gerekse mevsimlik tarım işçilerinin güvenli ve huzurlu bir sezon geçirebilmeleri için eğitim, sağlık, barınma, güvenlik ve soysal hizmetlerinin de iyileştirilmesine dair gerekli planlamaların yapıldığını hatırlattı. Bunun yanında, küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde ve bu bağlamda ilimizde çocuk işçiliği konusunda birçok paydaşla önemli çalışmalar yürütülmektedir.
Ayrıca, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da sahada ve fındık bahçelerinde İŞKUR ve Genç Hayat Vakfı ile BALSU Gıda işbirliğiyle mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini önleme çalışmalarında bulunulmuştur. Bu kapsamda, tarlada çalıştırılan çocuklarımızın tespiti yapılarak çocuklara yönelik olarak güvenli alanlarda 829 eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Eğitim faaliyetleri yaş gruplarına göre özel olarak tasarlanmıştır. Ayrıca, çocuklarımıza yönelik eğitim-kırtasiye ve giyecek malzemesi dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Bütün bu çalışmalarlaSakarya’da yenilikçi bir yaklaşımla çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Çocuk İşçiliği Önlemede Tedarikçilerle İşbirliği
ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Hassan, “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” ve “Mevsimlik Tarımda Fındık Hasadında Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Sona Erdirilmesi Projesi” hakkında bilgi verdi. Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadelede yıllar içinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Sayın Hassan, geliştirilen ve uygulanan ulusal programların ülkede çocuk işçiliğinin azalmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.
Ayrıca, gelecekte uygulanacak politika ve programların geliştirilmesine katkı sağlamaktan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi ve Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi ile çocuk işçiliğiyle mücadelenin daha da genişletildiğine dikkat çeken ILO Direktörü Yasser Hassan, Türkiye’nin İttifak 8.7 kapsamında Rehber Ülke statüsü kazanmasını da takdirle karşıladıklarını ifade etti. Hassan, çocuk işçiliği meselesinin büyük ve karmaşık bir zorluk olduğunu, bu sorunun çözümünde mevcut bilgi birikimi ve deneyimin etkin şekilde kullanılmasıyla tüm paydaşların ortak çaba göstermesinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Fındık, Türkiye'nin İhracatında Stratejik Bir Ürün
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Uzmanı Serdar Uğurlu, Türkiye'nin fındık ihracatındaki sürekli artışın önemine değinirken, mevsimlik işçilerin bu süreçteki rolüne dikkat çekti. Fındık hasadının büyük bir kısmının mevsimlik işçiler aracılığıyla yapıldığını belirten Çalışma Uzmanı Uğurlu, bu sektördeki iş gücünün, çocuk işçiliğiyle mücadeledeki etkilerini de ele aldı.
Ayrıca, fındık hasadında çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik yürütülen faaliyetler ve bu konuda sağlanan destek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede ILO'nun Rolü
Toplantıda, ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörleri Ayşegül Özbek Kansu ile Mehmet Koray Abacı çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik kapsamlı bir bilgilendirmede bulundular.
Yapılan bilgilendirmede, çocuk işçiliğinin tanımı, sebepleri ve sonuçlarına dair önemli bilgilervererek, bu sorunun dünya genelinde ve Türkiye’deki boyutlarına dair istatistikleri paylaştılar. Tarım sektöründeki çocuk işçiliği ile ilgili özel bir vurgu yaparak, bu alandaki mücadele için gerekli olan stratejilere, dünya çapında bu sorunun çözülmesi için ILO'nun sağladığı rehberlik ve desteğin önemine değindiler. Ayrıca, Pikolo Derneği, uygulama ortağı olarak toplantıda 2024 Hasat dönemi uygulamaları ve örgün eğitim dönemi faaliyetleri hakkında paylaşımda bulundular.
Toplantı 2020-2024 yılları arasını içeren Faz-I çalışmalarını içeren değerlendirmeleri ile yine 2024-2027 yıllarını içeren Faz-II çalışma stratejilerinin görüşülmesiyle sona erdi.