// Mehmet Karakaş //
Sakarya Erenler İlçesinde İlhan ve Enes Cirit kardeşler, sürücülere emniyet kemerinin önemini anlatmak için hem çarpışma hem de takla atma simülatörü yaptı. Erenler ilçesinde otomotiv parçaları üreten İlhan ve Enes Cirit kardeşlere ait fabrikada Yol Uzmanı Mert İntepe’nin isteği ile hazırlanan ve Ocak 2020’de üretilen takla atma simülatörü, ilgi gördü. Çalışmalarını genişleten 2 kardeş, bu kez aynı römork içerisine hem çarpışma hem de takla atma simülatörü yerleştirdi. Simülatör yaklaşık 1,5 ay süren çalışma sonunda kullanıma hazır hale geldi. Yapılan yeni projede sürücüler emniyet kemeri takılı halde kullandıkları araçla 5 kilometre hızla çarptıklarında ya da kullandıkları araç takla attığında yaşayacağı şeyleri görebilecek.
Çarpma ve takla atan simülasyona binip kontrol eden sürücü Nisa Nur Karaçay, "Emniyet kemerinin önemini daha iyi anlayabilmek için çarpma ve takla atan simülatöre bindim. Çarpma simülatörü 5 km hızla bir çapma gerçekleştirdi, yine takla atan simülatör de 5 km. hızla dönüyor. Burada emniyet kemerinin önemini çok çok iyi anladım. Sürücülere kesinlikle emniyet kemerlerini takmadan yolculuğa çıkmamalarını öneriyorum ve mümkünse bu simülatörlere binip bir denesinler." dedi.
Üzeyir Cansever, "İki farklı simülatör yaptık ve bu iki farklı simülatörde ki tek amaç emniyet kemerinin önemini anlatmak. Sürücülere emniyet kemerinin ne derece önemli olduğunu göstermek. İlk yaptığımız simülatörde bir aracı tek bir römork üzerinde takla attırarak gösterdik ikinci projemizde bunu biraz daha geliştirerek hem takla simülatörünü adapte ettik hem de çarpma simülatörünü adapte ettik iki simülatörümüz de 5 km hızla çalışmakta, çarpma simülatörü 5km hızla kendi ivmesiyle çarparak emniyet kemerinin önemini göstermekte, takla atma simülatörümüzde 5km hızla dönerek emniyet kemerinin önemini anlatmakta.
Bu projelerin aslında fikir sahibi yol uzmanı Mert İntepe hocamız adex akademi isteği doğrultusunda başladık yani onun isteği doğrultusunda onun istediği şekilde projelendirip çalışmaya başladık ve güzel projeler de oluştu şuan ilk projemiz Türkiye içerisinde dolaşmakta bu ikinci proje de Kıbrıs’a gönderilecek. Bu simülatörler sürücülere emniyet kemerinin önemini anlatacak emniyet kemeri takıldığı halde 5 km gibi düşük bir hızla çarptığımızda nelerle karşılaşıyoruz onu gösteriyoruz hani bu 50,100 ve100’ün üzeri kilometrelerde nelerle karşılaşılabilir onu sürücülerin düşünmesini sağlıyoruz. Şuan ilk yaptığımız proje Türkiye’nin çeşitli noktalarında kontrol noktalarında kullanılıyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde eğitim amaçlı kullanılıyor. Simülatörler kontrol noktalarında emniyet kemerinin önemini anlatmak için kullandırılıyor." ifadelerine yer verdi.