Boğaziçi Üniversitesi, Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi ve Kriton Curi Çevre Vakfı ile birlikte organize edilen kongrenin bu yılki ana teması “Yeşil Dönüşüm Sürecinde Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi ve Ekonomisi” olarak belirlendi. Etkinliğe Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanını temsilen Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Arzu Saygıner Çil, Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Katı Atık Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Günay Kocasoy ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurtaç Öz, katı atık yönetiminin hem bölgemiz hem de ülkemiz açısından önem arz ettiğini belirterek konuşmasına başladı. Öz, kongrenin 3 gün boyunca, 3 panelde, 13 oturum şeklinde gerçekleşmesini planladıklarını dile getirerek toplamda 68 bildirinin sunulacağını aktardı.

SUBÜ’lü akademisyene FOTON ödülü SUBÜ’lü akademisyene FOTON ödülü

Katı Atık Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Günay Kocasoy, önceki kongrelerden farklı olarak ilk defa İstanbul, Ankara ve İzmir dışında bir şehirde düzenlenmesi nedeniyle bu kongrenin ayrı bir öneminin olduğunun altını çizdi.

Sakarya, depozito yönetiminde pilot il seçildi

Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, katı atık yönetiminin sürdürülebilirliği için önemli bir hamle olan depozito yönetim sisteminin 2025 yılı içinde Sakarya pilot il olmak üzere hayata geçirileceğini ifade etti. Türkiye’de 2024 yılında 23 milyar şişe üretildiğini söyleyen Pirinççi, bu şişeleri ham madde olarak geri dönüşümünü sağlayarak çevreye ve ekonomiye katkıda bulunmak istediklerini belirtti. Dünyada ilk defa bu kadar geniş çapta bir proje yapılacağını dile getiren Pirinççi, destekleri için Sakarya Üniversitesine teşekkür etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Arzu Saygıner Çil, Sakarya’da STK’lar, kurumlar ve üniversite ile birlikte daha yaşanılabilir bir il ve ülke için en önemlisi insanlık için üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi.

“Çevreye duyarlı projelerle de öncü olma yolundayız”

Açılışta konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevresel kirlilik gibi küresel sorunların üniversite olarak kendilerini daha sürdürülebilir bir gelecek için yenilikçi çözümler üretmeye zorladığını belirterek, “Özellikle dünyamızın, ülkemizin ve şehrimizin karşı karşıya olduğu çevresel, ekonomik ve sosyal zorluklar, sürdürülebilir bir geleceğin inşası için hepimize önemli sorumluluklar yüklemektedir. Bu farkındalığın ve sorumluğun bilincinde; sürdürülebilirlik ilkelerini tüm faaliyetlerimize entegre ederek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma misyonunu taşımaktayız. Üniversitemiz, sadece akademik başarılarıyla değil, aynı zamanda çevreye duyarlı projeleri ve sürdürülebilirlik vizyonuyla da öncü bir kurum olma yolunda ilerlemektedir” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Al, Sakarya Üniversitesinin, sadece akademik başarılarıyla olarak değil, aynı zamanda çevreye duyarlı projeler ve sürdürülebilirlik vizyonuyla da öncü bir kurum olma yolunda ilerlemekte olduğunu belirtti.

Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Araştırmaları Öğrenci Topluluğu tarafından Genel Sanat Yönetmenliğini Prof. Dr. Nilgün Sazak’ın yaptığı açılış konserinin ardından hediye ve belge takdimi gerçekleştirildi.

Açılış programında ayrıca, atıkların sanatla buluştuğu bir deneyim sunan Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Pınar Güzelgün Hangün’ün “Dönüşümün Estetiği” sergisi, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Sanatçı, seramik malzemelerle birleştirdiği atıklarla oluşturduğu özgün eserleriyle, geri dönüşümün estetik potansiyelini gözler önüne serdi.

Kongre açılış programı, günün anısına fidan dikimi ile sonlandı.