Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Eylül ayı ihracat verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre Türkiye’nin Eylül ayı ihracatı 22 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TİM’in açıkladığı veriler baz alındığında Sakarya iş dünyası ise Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre %38, Ağustos ayına göre ise %66’lık artışla 603.3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Toplam ülke ihracatının 2,74’ünü karşılayan Sakarya’nın bu ihracatı en yüksek Eylül ayı ihracat rekoru olarak da kayıtlara geçti.
Türkiye’nin en çok ihracat yapan 7. ili olan Sakarya’nın 9 aylık kümülatif ihracatı da %12’lik artışla 4.6 milyar dolara ulaştı. 4.6 milyarlık bu rakam Sakarya’nın tarihinde en yüksek Ocak- Eylül dönemi ihracatı oldu.
İhracatını En Çok Artıran İl Sakarya!
Sakarya Ağustos ayına oranla ihracatını dolar bazında en çok artıran il olurken; 2023 Eylül ayına kıyasla da en çok artıran ilk 3 il içinde yer aldı.
15 Sektör İhracatını Artırdı
Eylül ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri ile iklimlendirme sanayii sektörü başı çekti. 15 sektör ihracatını geçtiğimiz yıla kıyasla artırma başarısı gösterdi.
Kentin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi Eylül ayında toplam ihracatın yaklaşık yüzde 89’unu tek başına karşıladı.
En Çok İhracat Polonya’ya Gerçekleşti, 54 Ülkeye İhracat Arttı
Sakarya iş dünyası Eylül ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 114 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, İtalya, Fransa, İspanya, ve Almanya olurken 54 ülkeye de geçtiğimiz yıla oranla ihracat arttı veya ilk kez ihracat yapıldı.
Yılın İlk 8 Ayında 1.4 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Fazlası
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2024 Ağustos ayı verilerine göre Sakarya’da İhracatın ithalatı karşılama oranı yılın ilk 8 ayında %150 olarak gerçekleşti ve 1.4 milyar doları aşkın dış ticaret fazlası verildi.
Başkan Altuğ: “İhracatçı Ciddi Sınav Veriyor”
İhracat rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi: “Ağustos ayındaki planlı duruş nedeniyle yaşanan düşüşten sonra ciddi bir sıçrama beklediğimiz Eylül ayı bizim için yine rekor ayı oldu. Önemli başarılar elde ettik, Sakarya’nın potansiyelini yansıtan bir ay oldu.
Üreticimizle ve ihracatçımızla gurur duyuyoruz. Katma değerli ihracatımızın arttığını ihracat kg değerimizin 1,53 dolara çıkmasıyla görüyoruz. Sakarya’da üretilip Made In Türkiye damgasıyla bayrağımızı, ülkemizin üretim kalitesini dünyanın her noktasında temsil eden herkese teşekkür ediyorum.
Ancak gururlandığımız bu başarıların arkasında ihracatçımızın verdiği ciddi bir sınav var. 15 sektör ihracatını artırırken 11 sektörde düşüşler yaşandı. Kalite ve fiyat dengesi şaşmış durumda. Başka ülkelerin aynı birime sattığı ürünlerde o birim üreticimizin sadece maliyetine denk geliyor. Düşme eğiliminde olan enflasyona rağmen reel piyasada hammadde fiyat artışları ve finansman ihtiyacı üretici ihracatçıyı zorluyor.
Sanayicimizi Elimizde Tutmalıyız
İhracatçımız önceden kullandığı kredilerde ihracat taahhüdü verdiği için ceza yememek adına zararına ihracat yapmak zorunda kalıyor. Kuzey-Güney komşularımızda devam eden savaşlar, jeopolitik gerilimlerin ekonomik çıktısı, en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği’nin bazı ülkelerinde resesyon beklentileri ve üstüne de kaliteli üretimde kaybettiğimiz rekabetçiliğimiz bizleri geri götürüyor. Son dönemlerde vergi, enflasyon, üretimde pahalılık gibi nedenlerden dolayı sanayici yatırımlar konusunda tedirgin.
Ülkemizin kalkınması üretimle mümkündür. Üretim modelimiz kendi kendine yeten ve de fazlasını dünyaya satan bir model olmalıdır. Her alanda üretim yapmalıyız. Katma değerimizi geliştirip dünya için üretmeliyiz. Global anlamda yaşanan olumsuzluklara rağmen her şartta üreten ve dünya ile rekabet eden tüm üreticimize ve ihracatçımıza teşekkür ediyorum.” dedi.