Emniyet teşkilatında 2015 öncesinde lisans mezunu olarak polis memurluğundan amirliğe geçen yaklaşık 2 bin polis amiri, kıdem kayıplarının giderilmesi ve rütbe terfilerinde adil bir düzenleme yapılması için talepte bulunuyor. 2015 yılında Emniyet Teşkilatı Kanunu’nda yapılan değişiklikle dört yılda bir rütbe terfi etme hakkı tanınırken, bu düzenleme sadece 2015 sonrası amirliğe geçenleri kapsadı. 2015 öncesinde amirliğe yükselmiş olanlar ise, altı yılda bir terfi uygulamasına tabi olmaya devam ediyor.

Bakan Uraloğlu Sapanca'da toplantıya katılacak Bakan Uraloğlu Sapanca'da toplantıya katılacak

2015’teki Kanun Değişikliğiyle Adil Terfi Sistemi Getirildi
2015 yılında, Emniyet Teşkilatı Kanununun 55. maddesinde yapılan düzenleme, lisans mezunu polis memurlarının belirli sınavları geçmeleri durumunda dört yılda bir rütbe terfisi almasını sağladı. Bu değişiklik, polis teşkilatındaki amirlik süreçlerine yeni bir düzen getirerek (A) ve (B) grubu amir ayrımını ortadan kaldırdı ve lisans mezunu polislerin amir olmaları halinde dört yılda bir terfi etmelerine imkân tanıdı. Ancak, 2015 öncesinde amirliğe yükselen lisans mezunu polisler, Geçici Ek 26. maddeyle bu haktan mahrum bırakılarak, eski düzenlemeye göre altı yılda bir terfi almaya devam ettiler.

2019’da Kısmi Bir Düzenleme Yapıldı
2019 yılında Geçici Ek 26. maddede yeniden bir düzenleme yapılarak, 2015 öncesinde amir statüsüne geçen lisans mezunları da dört yılda bir terfi hakkına sahip oldu. Ancak, bu düzenleme geriye dönük işletilmediği için, bu grup polis amirlerinin kıdem kaybı sorunu çözülmedi. Bu durumda olan polis amirleri, kendileriyle aynı statüde ve eğitim düzeyinde olan meslektaşlarının gerisinde kalırken, birçok hiyerarşik sorunla da karşı karşıya kalıyor.

Polis Amirleri: "Kıdem Kaybı Hiyerarşik Yapıyı Bozuyor"
Kıdem kaybı yaşayan amirler, hiyerarşik yapıda karmaşaya yol açan bu durumun, teşkilat içindeki dengeleri de olumsuz etkilediğini belirtiyor. Örneğin, 2014 yılında Komiser Yardımcısı olan bir polis amiri, daha sonra amir olan ve dört yılda bir terfi hakkı tanınan astlarının altında kalma durumu ile karşılaşıyor. Polis amirleri, bu durumun teşkilatta otoriteyi zayıflattığını ve hiyerarşik düzenin işleyişini zorlaştırdığını vurguluyor.

Polis Amirlerinin Talepleri
Kıdem mağduru polis amirleri, kanunda geriye dönük bir düzenleme yapılarak, 2015 yılı itibariyle kendilerine de dört yılda bir terfi hakkının tanınmasını talep ediyor. Bu düzenleme, anayasanın eşitlik ilkesine uygun olarak, 2015 öncesi ve sonrası amirliğe yükselen lisans mezunları arasında adil bir kıdem dengesi sağlanmasını hedefliyor. Ayrıca, bu mağduriyetin giderilmesiyle birlikte teşkilatta hiyerarşik düzenin korunması ve eşitlik ilkesine uygun bir terfi sisteminin sağlanması bekleniyor.

Polis amirleri, kıdem kaybının önlenmesi ve rütbe terfilerindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) çağrıda bulunuyor.