NE OLMUŞTU
Karasu Belediyesi vatandaş ve işletmelerden para toplanma amacıyla 2019'dan bu yana tepki çeken uygulamalarına geçen Temmuz ayında bir yenisini ekledi. Belediye meclisinin aldığı kararla birlikte ilçe genelindeki inşaatlarına beton dökmek isteyen özel şahıs ve müteahhitlere belediyeden “Beton taşıma ve güzergah izin belgesi” alınması zorunluluğu getirildi. Ruhsat sürecinde zaten belediyelere ruhsat harcı, yapı denetim ve laboratuar harcı gibi kalemlerle önemli miktarlarda ödeme yapan inşaat sahipleri bu kez de eşi benzeri görülmemiş izin belgesinin ücretini ödemek zorunda kaldı. 60 metreküp beton için 3 bin 105 lira ücret tahsil edilmeye başlanırken ilçede inşaat yapan vatandaşlar ve müteahhitler duruma isyan etti.

MURAT EKŞİ TEPKİ GÖSTERDİ
SATSO Meclis üyesi Murat Ekşi, Karasu Belediyesi'nin inşaatlara beton dökümü öncesi “Beton taşıma ve güzergah izin belgesi” adıyla para almaya başlamasına sert tepki gösterdi. 

Müteahhitlik iş kolundaki SATSO üyesi firmaların temsil edildiği 34. Meslek Komitesi üyesi ve meclis üyesi Murat Ekşi; “Karasu belediyesinin aldığı bir karar var. Betonların güzergahlarını belirlemek için ve kaçak yapıyı önlemek için bir girişim, ilk duyduğumuzda hoşumuza gitti. Ancak işin içine girdiğimizde belge ve dekontlar devreye girdi. Bizler şantiyeye başlamadan ruhsat harçlarına, yapı denetime, laboratuvarlara para ödüyoruz. Bunlar bizim sorumluluğumuzdur. Ancak belediye 60 metreküp bir beton için 3 bin küsür TL para alınmış” dedi.

Kurulan şirket sayısı azaldı, kapanan şirket sayısı arttı Kurulan şirket sayısı azaldı, kapanan şirket sayısı arttı

ÇİP UYGULAMASI ZATEN VAR
Ekşi, “Müteahhit ruhsatını alıyor, çip ile beton döküyor, tüm yasal sorumluluklarını yerine getiriyor. Kaçakla mücadele olarak yola çıkıyoruz ve altını böyle dolduruyoruz. Belediyeden gelen açıklamada milyonlarca lira kar eden sektöre bu fiyatların çok cüzi olduğu belirtilmiş. Sektörümüz 250 alt sektörü besliyor, direk etkiliyor. Vergi veriyoruz, istihdam sağlıyoruz üzerimize düşeni yapıyoruz. Kaçağa karşı her üzerimize düşeni yapıyoruz. Kaçağa yönelik önlem için zaten bu çip uygulaması bakanlıkça başlatıldı. Burada bir adaletsizlik var. Biz bunu kabul etsek yarın yine SATSO ne iş yapar denecek. Yüzlerce dekont geldi bizlere. 15 belediyeye de bu karar gönderiliyor ve siz de uygulayın diye öneride bulunuluyor. Müteahhitlik sektörünün belediye ile işi bitmez. Bizler bu konunun peşini bırakmayacağız” dedi.

PARA ALMASI DOĞRU DEĞİL
TV 264 ekranlarında yayınlanan “Gazeteciler Soruyor Özel” programına katılan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’a gazeteci Hüseyin Cumalı, “Karasu Belediyesi  ‘Beton taşıma ve güzergah izin belgesi’ adı altında işlem yapıyor. Bu doğru mu? Özellikle belediyenin bu işten para alması doğru mu” diye sordu. Belediyelerin kaçakla mücadelesine destek verdiklerini belirten Başkan Alemdar, “Kırsal kesimde çok kısa sürede inşaatlar yapılabiliniyor. Bu anlamda beton taşınması konusunda belediyenin bilgilendirilmesi olabilir ama bu iş için firmalardan ücret alınmasını doğru bulmuyorum” dedi. Cumalı’nın, “Para alması yasal mı” sorusu üzerine “Beton taşıma kontrolü yasal olabilir ama para alması yasal mı bunu bilmiyorum” dedi.