Son dönemde yönetimde yaşanan sıkıntılarla boğuşan Sakaryaspor henüz kendi sahasında seyircisi ile buluşamadı. Sezon arasında yapılan stadyumun zemininin tamamen değiştirilmesi ve yeni çim seriminden dolayı ilk maçlarını dışarıda oynamak zorunda kalan yeşil-siyahlılar iç sahada taraftarları ile buluşmak için can atıyor.

Sakarya Atatürk Stadyumu’nda incelemelerde bulunan Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç stadyumun neden yeni sezona yetişmediğini ve ne zaman açılacağı konusunda Medyabar'a açıklamalarda bulundu. 

Sakarya Atatürk Stadyumu'nda çalışmaların rutin olarak devam ettiğini belirten İnanç, "Şu an çimin gelişimiyle meşgulüz. Onunla uğraşıyoruz. Çimin istenilen seviyeye gelmesini bekliyoruz. Onun dışındaki bütün işlemlerimizi tamamladık, bitirdik. Yani stadyumla ilgili hiçbir eksiğimiz kalmadı diyebiliriz. Tek eksiğimiz çimin arzu edilen seviyeye kök gelişimini sağlayarak gelmesi ve bir an önce Sakarya sporumuzla taraftarımızı buluşturmak." dedi.

Stadyumda oynanacak ilk maçın Sakaryaspor'un iç sahadaki beşinci maçında hazır olmasını beklediklerini ifade eden İnanç, "Bir rulo çim serimiyle sahayı yeşillendirdik. Dolayısıyla serilen çimin kök gelişiminin buradaki seriminden sonraki gelişimin 10-12 santimi bulması gerekiyor. Şu an bir 4-5 santimlere yaklaştı. İnşallah arzu ettiğimiz seviyeye Ekim ortası gibi, 10-15 Ekim arası gibi muhtemelen sene başında da söylediğimiz gibi iç sahadaki beşinci maçımızda inşallah hazır olmasını bekliyoruz. Tabi burada insan gücüyle bizim elimizde olan durumlar değil, daha çok mevsimsel şartlar, iklim koşulları, havanın gece gündüz ısı farkı, hava sıcaklığı, nem oranı vesaire durumlar önemli. Bunlar en önemli etkenler. Dolayısıyla arzu ettiğimiz seviyeyi gelmesini biz ekim ortasına doğru bekliyoruz. İnşallah beşinci maçta stadyumun Sakaryaspor'un emrine amade olacağını düşünüyoruz." dedi.

"Sakarya Atatürk Stadyumu neden yetişmedi, çim neden erken ekilmedi?" sorusunu da yanıtlayan İnanç, "Şimdi stadyumun ihale süreciyle ilgili bir takvim vardır. Bir kere kamu ihale kanunu uygun yapılması. Bir de öncesinde temmuz, ağustos sıcaklarında çim siz isteseniz de sağlıklı olmaz. Yani orada çimi yapalım derseniz bu defa şu anki düşündüğümüz tarihten çok daha geriye de sarkabilir. Çünkü o dikey gelen o sıcak havalardaki ışıklarla çimi yeşil tutmanız, canlı tutmanız imkansız hale geliyor. Dolayısıyla bunlar hepsi mevsim şartlarıyla alakalı. Yani çimden biraz anlayan insanlarla konuştuğunuz zaman çimin o temmuz, ağustos döneminde serilemeyeceğini biliriz. Mesela biz sahayı hazır hale getirdik. Altyapıyı komple yeniledik. Yani sahanın zemini komple kaldırıp bu stadın zemini yeniden yapıldı. Bunu açık söyleyeyim. Bir onarım falan yok. Stad zemini komple kalktı ve yeniden drenajıyla ısıtma havalandırma altyapısıyla ve aradaki kullanılan kum tabakasıyla tamamı kaldırıldı. Yenilendi ve yeniden yapıldı. Dolayısıyla biz bu işlemleri bitirdikten sonra çim serimini bir 10-15 gün bilerek beklettik. Çim serilmeye hazır olmasına rağmen biz çim sermedik. Niye? Çünkü o günkü hava şartları çimin serimine uygun değildi. Yani o bizim elimizde olan bir durum değil. Dolayısıyla en doğru zamanda en doğru işi yaparak bu işten sonuç alınabilir. Geçmiş yıllarda diğer stadyumlarda da hatta Sakarya stadyumunda da yaşanan durumlar ortada." diye konuştu.

Stadyumda yapılan bakımları da anlatan İnanç, "

Sakaryaspor'un uçağı kalkamadı Sakaryaspor'un uçağı kalkamadı

Tabii. Şimdi stadyumun bu kapalı stadyumlarda bütün Türkiye genelinde maalesef bu çimle ilgili kriz hep devam ediyor. Bunun sebebi bu kapalı stadyum projelerinin çime çok daha elverişli olması açık sahalar kadar sağlıklı olmaması. Çünkü açık sahalarda ne güneş alma problemi var ne havalanma hava alma problemi var.

Dolayısıyla kapalı statlarda bu problemi yaşıyoruz. Bunu çözmenin yollarını aradık. Sakarya stadyumumuzda bu yoktu. Biz bunları tespit ettik. Hemen sene başında gördüğünüz bu havalandırma fanlarını aldık. Havalandırma noktasında nem oranını ölçüyoruz. Yaptığımız ölçümlerde nem oranı altmış yetmişin üzerine çıktığı gibi fanlar devreye giriyor. Havalandırmayı biz bununla destekliyoruz. Bu birincisi.

İkincisi zeminde altyapıda ısıtma ve soğutmada drenajda problem vardı. Kullanılan kum uzun zaman yıllarca kullanılan kum maalesef doğal dere kumu değil kırma taştan üretilen kum olduğu için altta yaklaşık on-on beş santimlik beton bir tabaka oluşturmuştu ve su aşağıya drene etmiyordu. Su aşağı inmediği müddetçe de çimin ister istemez çok büyük bir zarar görmesine sebep oluyordu ve ııı sulak bir zeminde futbol oynanma durumu oluyordu. Bütün bunlar yenilendi.

Bu yetmedi. Bir de geçtiğimiz sezon hatırlarsanız biz Güneykale önünde yaklaşık stadyumun beşte birinin çimini de değiştirdik. Çok büyük bir risk aldık yani. Kışın ortasında. Çim değiştirdik biz. Çünkü Güneykale önü artık kullanılamaz hale gelmişti. Bunun sebebi de stadyumun genel anlamda ışık alma güneş alma sorunu var ama Güneykale önü neredeyse senenin uzun bir bölümünde hiç güneş almıyor. Şu anda da mesela baktığınız zaman hemen şu an Güneykale'nin olduğu bölgedeyiz. Şu an itibariyle yaklaşık bir on on beş metrelik on sekiz metreye yakın bir mesafe ışık güneş görmüyor. Bakın gölgeden görüyorsunuz. Şimdi burası ışık görmediği zaman bu çimin ister istemez fotosentezi için önemli bir eksiklik ve kök gelişimini sağlayamaz. Dolayısıyla bunun için de biz yapay ışıklar için alım yapmayı planladık. Sonra Hatay Stadı’nın kullanılmadığını öğrenince geçtiğimiz sezon buradaki değişimi de yapınca acil ihtiyaç duyduk. Hatay Stadı'ndaki o yapay güneş ışınlarını yaklaşık yedi tır malzeme yükleyip buraya getirdik. Işık sorunu da onunla çözdük. Yine o temmuz ağustos aylarında az önce bahsettim çimin çok serimi doğru olmayacağı tarihler. O tarihlerde bundan sonraki süreçte de saha zemini zarar görmesin diye stadın üstüne bir de gölgelik yaptık. Stadın üstünü komple kapattık. Geçtiğimiz hafta açtık artık mevsim şartları yağmurlar başlayınca çiğ oluşmasın diye onu açtık. Bundan sonra her sene yaklaşık iki üç ay o sıcak havalarda stadın üstü kapatılacak o gölgeliklerle. Onu da yaptık.

Dolayısıyla stadyumumuzun gölgelik, havalandırma, aydınlatma, o yapay güneş ışınlarıyla beraber bütün ihtiyaç duyulan argümanlarını da tamamlamış olduk. Dolayısıyla biz o yüzden söyledim. stadyuma dair bir eksik kalmadı. Sadece tek beklentimiz çimin gelişimi. Bu da malum işte çimin mevsim şartlarına göre ne kadar kök atacağına bağlı bir durum.

Müdürüm arkanızda da görüyorum. Bazı kırılan koltuklar var. Onun dışında yine koltuklar haricinde de stadın genel bakımıyla alakalı yaptığınız çalışmalar var mı? Var var. Tamamını yani stadyumun şu an havalandırma sistemi yapılıyor. Çok ciddi bir ihale. O kapalı alanda olduğu için sizler göremiyorsunuz. Şu an büyük bir haleyle stadyumun havalandırması yapıldı. Çatı oluk onarımları yapıldı. Ses sistemi yenilendi komple. En baştan. Tabii tabii şu an bu stada biz girdiğimizde bütün eksikleriyle beraber girdik. Burası ayrı bir hale yapıldı. Zemin ihalesi, havalandırma ihalesi yeni yapıldı. Şu an devam ediyor çalışmalar. 15-20 güne kadar bitecek. Dolayısıyla içerisi sauna gibiydi. Havalandırma yoktu stadta. Şu an havalandırma sil baştan stadyumda yapılıyor. Yine oluklar. Oluklarla ilgili tabii değişim olmuyor. Tamiratta geçen yılda yaptık. Yapıyoruz, bozuluyor, bir daha yapıyoruz. Çatıyla ilgili tabii baştan yapımıyla ilgili imalatında kısalık öngörüyoruz ama bu bizi aşan bir durum. Dolayısıyla bizim yapabileceğimiz olması gereken yapılması gereken ne varsa stadyuma dair hepsi yapıldı." diye konuştu.