ASAYİŞ

İl Jandarma Komutanı vatandaşlar dolandırılmasın diye mektup yazdı!

Sakarya İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nejdet Karaca, Sakaryalı vatandaşlara hitaben bir mektup yazarak dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Vatandaşlardan mektubu evlerinde görünür bir yere asmalarını ve çevrelerindeki insanlarla paylaşmalarını isteyen Karaca, “Bu mektubu okuyup atmayın, bir gün size lazım olabilir,” dedi.

Abone Ol

Sakarya İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nejdet Karaca, vatandaşları dolandırıcılara karşı uyarmak amacıyla bir mektup kaleme aldı. Karaca, dolandırıcıların yeni yöntemlerle insanları aldatmaya devam ettiğine dikkat çekerek, vatandaşların bu tür olaylara karşı daha bilinçli ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

İl Jandarma Komutanı Karaca, “Beni hiç kimse dolandıramaz” düşüncesine kapılmanın tehlikeli olduğunu belirterek, dolandırıcıların en savunmasız kişileri hedef aldığını ifade etti. Karaca mektubunda, "Dolandırıcılar tecrübeleriyle sizi aldatabilir; bu yüzden kendiniz ne kadar dikkatli olsanız da ek önlemler almalısınız. Bu mektubu evinizde görünür bir yere koyun; okuyup atmayın, bir gün size lazım olabilir!” ifadelerine yer verdi.

Mektubunda vatandaşlara da seslenerek, dolandırıcılıkla mücadelede hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirten İl Jandarma Komutanı Karaca, "Lütfen samimi olduğumuza, sizi dolandırıcıların tuzağına düşmekten kurtarmak için çareler aradığımıza, bütün çabalara rağmen vatandaşlarımızın bizlere yeterince kulak vermediğinden dolandırılmaya devam ettiğine inanın. Dolandırıcıları yakalamak çok zamanımızı almıyor fakat giden paralar geri gelmediği için vatandaşımızdaki yıkım çok fazla oluyor. Lütfen bize siz de destek olun. Bu mektubu sizler de ulaşabildiğiniz herkese okuyun. Özellikle yaşlı vatandaşlarımıza okuyarak anlaşılmasına yardımcı olun. Kahvede, camide, iş yerinde, otobüste vatandaşlarımızın toplu bulunduğu yerlerde okuyun. Hep birlikte Sakaryalı vatandaşlarımızı dolandırıcılara karşı bilgilendirelim. Uyaralım. Cesaretlendirelim. Dolandırıcıların heveslerini kursaklarında bırakalım. Aksi halde dolandırıcılık yaygınlaşmaya, insanımıza maddi-manevi zarar vermeye devam edecek. Kolay ve külfetsiz olduğu için daha fazla dolandırıcı türeyecek." dedi.

Karaca, "Sonuç olarak, Kimse malını gerçek fiyatının altında satmaz. Ucuz mal ilanlarının tamamı dolandırıcı ilanlarıdır. Kimse kimseye bedavaya bir şey vermez. Para kazandırmaz. Bir koy beş al şeklinde bir iktisadi sistem yoktur. Hiçbir çağda böyle bir sistem olmamıştır. Devlet operasyon yapmak için vatandaşın parasına muhtaç değildir. Şantaja boyun eğerek, para vererek kurtulamazsınız. Asla para vermeyin. Bankacılık sistemlerinde banka memurları müşterilerin hesap bilgilerini, kart şifrelerini, internet bankacılığı şifrelerini, kimlik bilgilerini asla istemezler. Dolandırıcılar ister bu bilgileri. İnternet ortamında satılan cinsel sağlık ürünleri sağlığınıza zarar verebilir. Dolandırıcıların tuzağına düşebilirsiniz. Mektubumuzun siz değerli vatandaşlarımız tarafindan içtenlikle ve dikkatle okunacağını ümitediyoruz. Mektubumuzun tüm Sakaryalı vatandaşlarımızda Dolandırıcılara karşı kararlı, cesur bir duruşa ve topyekûn bir bilinçlenmeye vesile olmasını temenni ediyoruz. Jandarma’nın her zaman siz vatandaşlarımızın hizmetinde olduğunu ve hemen yanı başınızda olduğunu hatırlatıyor saygılarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı:

İl Jandarma Komutanı Albay Karaca, mektubunda en yaygın dolandırıcılık yöntemlerini sıralayarak, vatandaşların bunlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti:

1. En çok dolandırılanlar internet sitelerindeki “ucuz mal” ilanlarına inanarak para gönderenlerdir. Israrla ve tekrar hatırlatıyoruz. Hiç kimse malını piyasa fiyatının altında satmaz. Siz de satmazsınız. Sizin satmayacağınız fiyata başkası da satmaz. Diyelim ki “çok zorda kaldı, çocuğu hasta, acil para lazım. Arabasını yarı fiyatına satmak için ilana koymuş.” O ilanı sizden önce binlerce kişi görmüştür. Gerçekten o durumda kalan birisinin malını akrabaları, arkadaşları, komşuları satın alır. Size sıra gelmez. Lütfen ucuz mal derdine düşmeyin. Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin. KAPORA GÖNDERMEYİN. Bu konuda atasözlerimiz de var.

“Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdanolmayın” “Ucuz etin yahnisi kara olur”

Örnek Olay:

Piyasa fiyatı 25 Bin Lira olan bir elektrikli süpürgenin 10 Bin Liraya satıldığı ilanını gören vatandaşımız başkaları almadan ben alayım düşüncesiyle ilanı veren kişiye hemen para göndermiş. Satıcı “para hesaba düşmedi tekrar gönder, önceki gönderdiğin hesabımadüşerse hemen iade ederim” demiş. Ve bu 15 kez tekrar etmiş. Sonuçta ucuz süpürgealacağını düşünen vatandaşımız hesabındaki bütün parayı yani 150 Bin TL’yi dolandırıcıya kaptırmış. Bunu okuyunca belki güleceksiniz “bu kadar da olmaz diyeceksiniz” ama maalesef buna benzer yüzlerce dolandırıcılık mağduruyla karşılaştık.

2. İkinci sırada Telefon Dolandırıcılarının tuzağına düşenler.

Yaklaşık 20 yıldır bu yöntem Türkiye’de var. Maalesef televizyonlarda, gazetelerde binlercehaber oldu. Devlet kurumları, Jandarma ve Polis sürekli vatandaşımızı uyarıyor. Ne yazık ki halen bu tuzağa düşen vatandaşlarımızın sayısı çok fazla.

Kendisini SAVCI, POLİS, JANDARMA, MİT olarak tanıtıp “adınız bir FETÖ dosyasında geçiyor, kimliğiniz bir banka soygununda bulundu, yaptığımız bir terör soruşturmasında adınız geçti” gibi şeyler söyleyip sonra da “sizi kurtarabilmemiz için operasyondakullanmak üzere acil para lazım, operasyon bitince hemen parayı geri vereceğiz. Parayoksa altın da olur. Dolar da olur, Euro da olur” gibi şeyler söyleyecekler. Üzerine, sizi korkutmak için “ömür boyu hapislerde çürümek istemiyorsan hemen bu parayı bize getir. Ya da İBAN numarasına gönder diyecekler.” İnandırıcı olmak için telefonda size “telsiz sesidinletecekler”, ya da başsavcıyla konuşuyormuş gibi yapıp “anlaşıldı başsavcım,emredersiniz başsavcım, hemen gözaltına alıyoruz başsavcım” gibi sözler söyleyerek sizipanikletip talimatlarını yapmaya mecbur bırakacaklar. Ve “biz tamam deyinceye kadartelefonu sakın kapatma yoksa operasyon bozulur” diyerek sizin başkasıyla görüşmenizi, akıl danışmanızı engelleyecekler. Bu şekilde sizi arayanları dinlerseniz, telefonu suratlarına hemen kapatmazsanız dolandırılacaksınız. Böyle arayan olursa derhal telefonu kapatın. Sizlerin de çocukları Jandarma, Polis, Savcı oluyor. Hiç operasyon yapmak için vatandaştan ödünç para aldıklarını duydunuz mu, gördünüz mü? Devletimiz güçlüdür. Operasyon yapmak için vatandaşın parasına muhtaç değildir. Zaten adınız gerçekten bir soruşturmada geçiyorsa para vererek kurtulamazsınız. Bu tür aramalarda paniğe kapılmayın, korkmayın. Telefonu kapatın. Keyfinize bakın.

3. Üçüncü sırada sosyal medyada tanımadığı kişilerle sohbet edip tuzağa düşenler var.

Özellikle erkek vatandaşlarımız bu tuzağa düşüyor. Tanımadığı, bilmediği kadınlarla sohbet ediyor. Fotoğraf gönderiyor. Sonra dolandırıcılar arıyor (kendisini görüştüğünüz kadınınkocası, kızın babası ya da avukatı gibi tanıtıyor) “evli bir kadını veya küçük yaştaki bir kızı taciz ettiğinizi” söyleyerek sizden para istiyor. Para göndermezseniz sizi rezil etmekle tehdit ediyor

Kendisini avukat olarak tanıtanlar “uzlaşma ücreti” adı altında para isteyerek sizihapis cezasıyla tehdit ediyor. Bu tür şantajlardan para vererek kurtulamazsınız. Sizi son kuruşunuza kadar soyacaklarından emin olun. Kesinlikle para göndermeyin. Jandarma veya Polise giderek yardım isteyin.

4. Dördüncü sırada telefonuna gelen mesajları ya da linkleri tıklayanlar. Bedava tatil, oturduğunuz yerden çok para kazanmak ister misiniz, paranızı yüze katlamak için size büyük fırsat, bir koy beş al, çekilişten bedava buzdolabı kazandınız gibi çeşit çeşit mesaj veya ilanlara tıklayan vatandaşlarımız var. Bu tür ilanların tamamı dolandırıcılık ilanlarıdır. Kanmayın. Tıklamayın. Oturduğu yerden para kazanmayı icat etmiş birisi bunu başkalarıyla paylaşmaz. Bedava kimse kimseye bir şey vermez. Günümüzde artık insanlar en yakın tanıdıklarına borç vermekten kaçınıyor. Tanımadığınız insanlar size neden para kazandırsın?

5. Beşinci sırada bankadan aradığını söyleyen dolandırıcılara inanarak banka şifresini, hesap bilgilerini, kredi kartı numarasını verenler. Hiçbir bankacı sizden kredi kartı numaranızı,şifrenizi istemez. Banka kartlarınızın, kredi kartlarınızın numaralarını, şifrelerini hiç kimseye vermeyin. Bankadan aradığını söyleyerek sizden kart şifrenizi veya telefonunuza gelen şifreyi isteyenlerin yüzüne telefonu kapatın. Bankalarda müşterilerini tek tek arayacak kadar çok memur yok. Bu şekilde arayanlara inanarak hesap bilgilerini, şifrelerini, kart numaralarını veren vatandaşlarımızın adına kredi çekiliyor ya da hesaplarındaki paralar boşaltılıyor.

6. Altıncı sırada utandığı için doktora ya da eczaneye gitmeyip derdine internette çare arayan vatandaşlarımız var. Cinsel sağlık sorunlarınız için doktora gidin. İlaç alacaksanızeczanelerden alın. İnternet ortamındaki ilanlara inanarak alacağınız ürünler hem sağlığınızazarar verecek hem de dolandırıcıların ağına düşerek esir olacaksınız. Size sürekli olarak istemediğiniz halde kargo gönderecekler. Teslim almadığınızda tazminat davası açmakla tehditedecekler. Bu yolla sizden sürekli para alarak çaresiz bırakacaklar.

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }