Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, iklim değişikliğinin hayvancılık sektörü üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Artan sıcaklıklar, sıcak hava dalgalarının sıklığı ve yoğunluğunun hayvancılıkta ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Yıldız, sıcak stresinin hayvanlarda metabolik bozukluklar, oksidatif stres, bağışıklık baskılanması ve hatta ölümlere neden olabileceğini vurguladı.
Veteriner hekim Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Son yıllarda dünyada yaşanan iklim değişikliği hayvancılığın gelişimini olumsuz yönde etkilemesi beklenmektedir. İklim değişikliğinin doğrudan etkileri, öncelikle artan sıcaklıklar ve sıcak hava dalgalarının sıklığı ve yoğunluğundan kaynaklanıyor olabilir. Yoğunluğuna ve süresine bağlı olarak, sıcak stresi, metabolik bozulmalara, oksidatif strese ve enfeksiyonlara ve ölüme neden olan bağışıklık baskılanmasına neden olarak hayvan sağlığını etkileyebilir.
Bu olumsuzlukları önceden gördüğümüzde ve de gerekli tedbirleri zamanında aldığımızda en az etkilenen ülkelerden biri oluruz. Bulunduğumuz coğrafyada dört mevsimi yaşayabilen ender ülkelerden biriyiz. Bu avantajımızı koruyarak tüm iklime bağlı olumsuzluklara rağmen üretime odaklanmalıyız.
İklim değişikliğine bağlı bu olumsuzluklar nelerdir?
İklim değişikliğinin dolaylı etkileri ise öncelikle yem ve içme suyunun niceliği ve niteliği ile patojenlerin ve/veya vektörlerinin yaşaması ve dağılımı ile ilgilidir.
İklimle ilişkili hastalıkların önlenmesi ve/veya yönetilmesi için iklim verilerini hastalık oluşumuyla ilişkilendiren yöntemlerin geliştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir.
İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıkların artması, yağışların yeterli olmaması sonucu doğal olarak tarımda yeterli üretim olması beklenemez. Bu da hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yem (mısır, buğday, yonca vb.) üretiminde doğal olarak azalmaya yol açacaktır. Yeterli üretim olmadığında hayvancılığın gelişimini olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca tarım ve hayvancılığa bağlı bir çok sektör de yeterli mahsül üretimi olmadığında olumsuz yönde etkilenecektir. Üretimin düşük olması doğal olarak piyasadaki et, süt, tavuk, yumurta vb. satış fiyatlarında maalesef artışa sebep olabilir.
İklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklardan dolayı doğada her türlü haşeratta artış beklenir. Bunun sonucunda hayvancılık hastalıklar yönünden tehdit altına girer. Hayvancılığın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. İklim değişikliğinin hayvan sağlığı ve refahı üzerindeki olumsuz etkileri, hava sıcaklığı, yağış, aşırı hava olaylarının sıklığı ve büyüklüğündeki değişikliklerin bir sonucu olacak ve hem doğrudan hem de dolaylı olabilir.
Üreticilerimizin bu olumsuzlukları önceden görüp gerekli önlemleri zamanında aldıklarında minimum düzeyde etkilenirler. Önlemlere örnek olarak su kaynakları için modern sulama yöntemlerini tercih etmeliyiz. Su israfını minimize etmeliyiz. Üretim de modern teknikleri kullanımında öncelik vermeliyiz.
Gerekli tedbirleri üreticilerimiz aldıkları taktirde, hiç etkilenmeden üretimlerine devam ederler. Bu sayede hem ülkemizi kalkındırmış oluruz hem de üreticilerin kendileri kazanmış olurlar. Ülkemizin daha çok kalkınması için sektörel bazda elimizden geleni sonuna kadar değerlendirelim.
Veteriner Hekim meslektaşlarım gece gündüz haftanın yedi günü üreticilerimizin yanında ellerinden geleni sonuna kadar yapmaktadırlar. "