Hendek'te belediyeye gelen hacizler sonrasında Başkan İrfan Püsküllü tarafından bir haftadır yapılan açıklamalar deyim yerinde ise şok etkisi yarattı. Belediye araçlarının haczedilmemesi için plakalarının sökülmesiyle başlayan süreç sonrasında konuşan Püsküllü, " Belediyenin borcunu ödemeyeceğiz demiyoruz. Faktöringlere çekler kesilmiş. Biz diyoruz ki hangi mal alındı, gelin gösterin. Firmalar gelmiyor. Hayali bir iş var ortada. Organize bir süreç. Konuyu yargıya taşıdık. Çeki kesenler ve o firmalar düşünsün gerisini" demişti.
Bu gelişmeler ışığında yeni belediye yönetimi tarafından, belediye iştiraki olan TÜRKAY tarafından seçime 4 ay kala kesilen çeklerin faktöring şirketlerinde kesinti yapılarak nakde dönüştürülmesi, karşılığında kesilen faturalar mahkemeye sunularak suç duyurusunda bulunuldu
İŞ ADAMI KİM?
Bu iddialar karşısında eski başkan Turgut Babaoğlu ile yine dönemin şirket/belediyede mali işlerden sorumlu tek isim olan ve şuan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde görev yapan Adem Dilaveroğlu, sessizliğini korkuyor. Ayrıca çek konusunda bir işadamına da işaret ediliyor.
Şirket Yönetim Kurulu Başkanı olan Babaoğlu bu çeklere imza atan isim olurken, geri kalan tüm süreçler Dilaveroğlu tarafından yürütüldüğü öğrenildi.
NAKİT OLAYININ ŞİFRESİ SUBÜ'DE
Zaman zaman Babaoğlu'nun kara kutusu olarak adlandırılan ve Hendek'te çok tartışılan Adem Dilaveroğlu, Babaoğlu'nun seçimi kaybetmesi sonrasında önce Düzce'de bir belediyeye ardından SUBÜ'ye geçmişti.
Püsküllü'nün ortaya attığı vahim iddiaların tüm detaylarına hakim olan Dilaveroğlu'nun dava dosyasında yer aldığı biliniyor. Diğer yandan kamuoyunda Babaoğlu-Dilaveroğlu ilişkisi geçmiş aylarda sıkça tartışılırken ortaya çıkan çek olayı farklı yorumları beraberinde getirdi.
Yargılama süreci dikkatle takip edilirken, kamuoyunun çokça merak ettiği sorular kafaları karıştırdı.
İŞTE MERAK EDİLEN O SORULAR!
2019 yılından bu yana faktöring şirketlerine kesilen çek miktarı ne kadar? Eğer kesildiyse çekler karşılığında alınan miktar ne kadar?
Nakde dönüştürülmek için kesilen çeklerin ödemeleri neye göre yapıldı?
Son 4 ayda (Açıklamaya göre 5-6 milyon lira) gidilen bu yöntem eğer geçmiş 5 yılda da uygulandıysa arada ki vadesi gelmemiş çeklerin nakde dönüştürülmesi için ortaya çıkan kamu zararı ne kadar?
HİZMET BİNASINDAKİ EŞYALAR HACZEDİLDİ
Hendek Belediyesi’nin kuruluşu Türkay’dan alacağını tahsil edemeyen firma ise bir süre önce haciz işlemini gerçekleştirdi. Belediye ek hizmet binasındaki eşyalar haczedilerek, araca yüklendi. Eşyalar yediemin deposuna götürüldü.
FİRMANIN AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI
Firmanın avukatı haciz işlemiyle ilgili olarak, “Müvekkil firmanın belediyeye yapmış olduğu işlerden dolayı belediye değil de Türkay şirketine yapmış olduğu alacaklarından dolayı verilen çekler ödenmedi. Bundan dolayı haciz işlemi başlatıldı. Verilen yasal süreç içerisinde ödemeler hiçbir şekilde gerçekleştirilmedi. Şirket yetkilileri hakkında icra ceza mahkemesi ve cumhuriyet savcılığına da suç duyurusunda bulundu. Çek karşılıksız bırakma ve karşılıksız çek düzenleme suçundan dolayı, adli süreçler devam etmekte. Müvekkilin talebi doğrultusunda da Türkay şirketine ait üzerinde haciz olmayan diğer taşınmaz eşyalar haciz edilip yediemin deposuna çekiliyor.” dedi.
ESKİ YÖNETİMİN BORÇLARI
Belediye başkanı ile görüşme yaptıklarını ileten avukat, “Belediye başkanıyla da daha önceden iki üç defa görüşmemiz oldu. Eski yönetimin borçları beni ilgilendirmiyor dedi. Bunun üzerine yasal işlemlerimizi başlattık.” diye konuştu.
5,5-6 MİLYON BORCU VAR
Avukat 5,5-6 milyon lira alacaklarının olduğunu açıklayarak, şöyle konuştu:
“Bundan sonraki süreç yargı yoluyla devam edecek. Süresi ve vakti geldiği zaman belediye ana binası, belediyeye ait, Türkay şirketine ait araçlar haciz edilecek. Bugün itibariyle firmanın Türkay’ın müvekkil firmaya 5 buçuk 6 milyon arasında borcu bulunuyor. Bu borç yapılan yol işleri karşılığı olarak edinildi'
Medyabar