Aile hekimlerinin, Aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile alakalı eylemleri devam ederken kamuoyunu talepleri ve eylemleri hakkında bilgilendirmek amacıyla Sakarya Tabip Odası Genel Sekreteri ve HEKİMSEN Sakarya Şube Başkanı Dr. Mehmet Yıldız Sakarya Tabip Odası'nda paydaş sivil toplum kuruluşları ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Başkan Yıldız, ““Adım atılmadığı için, basın açıklamaları ve eylemlerimize devam ediyoruz. Bizim hekimliğimize ve mesleki değerlerimize karışmayın” dedi.
“GERİ ADIM ATILMASINI BEKLEDİK”
Sakarya Tabip Odası Genel Sekreteri ve HEKİMSEN Sakarya Şube Başkanı Dr. Mehmet Yıldız, “Bildiğiniz üzere geçen ayda bir iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştik. Bunun gerekçesi de Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikti. Bu yönetmelikle alakalı değerlendirmelerimizde, görüşmelerimizi biz defalarca yaptık ve Sağlık Bakanlığı’na yetkililere ilettik. Fakat görüşmelerimiz sorun vermedi. Bundan dolayı bir iş bırakma eylemi yaptık ve geri adım atılmasını bekledik. Adım atılmadığı için, basın açıklamaları ve eylemlerimize devam ediyoruz” dedi.
“BU VİCDANA SIĞIYOR MU?”
Başkan Yıldız, “Genç olabilirsiniz ve aile hekimine başvurmazsınız. Bundan dolayı neden aile hekiminin maaşında bir kesinti olsun. Bu akıllara ve vicdana sığıyor mu? Bunu sorgulamamız gerekiyor. Kurum türlerine göre her yıl hekime başvuran hasta sayısının ya da hastanın kaç kere hekime başvurduğu görülür. 2021 yılında kişi başı hekime müracat sayısı 8, 2022’de 10, eylül ayında açıklanan 2023 yılı verileri 11,4 olmuş. Bu başvuru tüm sağlık kuruluşlarına. Bakanlığın bizden istediği 7 sayısının üzerinde. 2024 yılında da 12 küsürlü sayılar olacaktır muhtemelen. Bakanlığın bizden istediği sayı 7. Neye dayanarak böyle bir sayı verdiler bilmiyoruz. Bu bir iyi niyet değil” ifadelerine yer verdi.
“HASTANIN MEMNUNİYETİNE BAĞLI OLAMAZ”
Başkan Yıldız, “Bakanlık, hekimlerin maaşını memnuniyet üzerinden değerlendirilebilecek bir yönetmelik getirmişti. Memnuniyetin il ortalamasının üstünde olması şartı var. Bilimsel gerçekler var. Bilimsel olarak bir şey doğrudur ve biz onu yapmakla yükümlüyüz. Biz hekimler olarak bilimin ışığında sanatımızı icra etmek zorundayız. Hastaların kafasındaki ile bilim çelişebilir. Hastanın bizden istediğini biz vermekle yükümlü değiliz, bilim ne diyorsa onu yapmakla yükümlüyüz. Hastaya istediğini vermediğimiz için bizi bu yönetmelikle cezalandıramaz. Memnuniyet anketi yapılabilir ama bir hekim bunun üzerinden maaş alamaz. Bizim hekimliğimize ve mesleki değerlerimize karışmayın” dedi.