GÜNDEM

Gençler neden geç evleniyor? İşte Sakaryalıların cevabı!

Son yıllarda Türkiye'de evlilik yaşı giderek yükseliyor. Peki gençler neden geç evleniyor? HALK54 ekibi, bu sorunun cevabını öğrenmek için Adapazarı sokaklarında vatandaşlara mikrofon uzattı. Sakaryalılar, düşük maaşlar ve yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle gençlerin evlenmeye cesaret edemediğini belirtti.

Abone Ol

Nurettin Eryılmaz

Son yıllarda Türkiye'de evlilik yaşı giderek yükselirken, boşanma oranlarındaki artış ve genç nüfusun azalması dikkat çekiyor. Genç nüfusun azalması endişeye neden olurken, evlenme ve anne olma yaşı da giderek artıyor. Öyle ki günümüzde kadınlarda ortalama evlenme yaşı 26'ya, erkeklerde ise 28'e yükseldi. İlk anne olma yaşı ise 29’a çıktı. 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, bugün 1,51’e kadar düştü.

Son yıllarda gençlerde evlenme yaşının yükselmesini eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençleri bu konuda uyararak, "Gençler nedense evlenmiyor. Ben 25 yaşında evlendim. Ama şimdi bakıyoruz 30, 35, 40... Alıp başını gidiyor. Bir an önce evliliği yapmak lazım... Ülkenin genç nüfusunda düşüş var. 3 çocuk çağrımızı tekrarlıyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye için genç nüfus alarmı çalarken, 2025 yılı "Aile Yılı" olarak ilan edildi. Evlenmek isteyen gençlere 150 bin lira kredi desteği verilecek. Aynı zamanda çocuk başına da bir ücret desteği sağlanacak.

Peki, gençler neden evliliği erteliyor, neden geç evleniyor? HALK54 ekibi, bu sorunun cevabını öğrenmek için Adapazarı sokaklarında vatandaşlara mikrofon uzattı.

Vatandaşlar, ekonomik şartların evlilikleri zorlaştırdığı görüşünde birleşti. Gençlerin hayatlarını yaşamak istediklerini belirten bazı vatandaşlar, “Gençler iş bulmakta zorlanıyor, çalıştıkları işlerde ise aldıkları maaşla bir evi geçindirmeleri mümkün değil. Bu yüzden evlenmeye cesaret edemiyorlar.” dedi.

HALK54 mikrofonuna konuşan bazı vatandaşlar ise çocuklarını okutmak için büyük fedakârlık yaptıklarını ancak mezuniyet sonrası iş bulmanın zor olduğunu belirtti. Asgari ücretin 22 bin TL olduğu günümüzde, bu gelirle bir ailenin geçinmesinin imkânsız hale geldiğini dile getiren vatandaşlar, "Bu şartlarda nasıl yuva kurulsun?" diye sordu.

Devletin sunduğu 150 bin TL faizsiz kredi desteğini değerlendiren bazı vatandaşlar, bu rakamın yetersiz olduğunu belirterek, "Bu parayla sadece iki bilezik alınır. Evlilik için en az 1,5 milyon ile 3 milyon TL arasında bir bütçeye ihtiyaç var." yorumunda bulundu. Vatandaşlar, gençlerin kendilerinin özgüven içeresinde olmaları gerektiğini, ailelerin de buna destek olması gerektiği vurguladılar.

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }