Yazar Taha Kılınç’ın konuşmacı olduğu konferansa;SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Numan Ünver, öğretim üyeleri, öğrenciler ve üniversite dışından dinleyiciler katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans İlahiyat Fakültesi’nin YouTube kanalından da canlı olarak yayınlandı.
Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Ahmet Bostancı konuşmasında Taha Kılınç’ın Ortadoğu ve İslam dünyası ile ilgili eserleri olduğundan bahsetti. Programın öğrenciler tarafından talep edildiğini dile getirerek öğrencilerinin akademik çalışmaların yanı sıra İslam dünyasıyla ilgilenmelerini istediğini ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Taha Kılınç’a ve iş birliğinden dolayı da Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmasına Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın şahsında İlahiyat Fakültesi’ne ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan Taha Kılınç, programda konuşulacak birçok şeyin İlahiyat Fakültesi öğrencileriyle ortaklaşa dert ettikleri şeyler olduğunu dile getirdi. İslam dünyasında yaşanan ve genel olarak Müslümanları da üzen bazı etkenler sebebiyle İslam coğrafyası kavramı noktasında olumsuz düşüncelere varıldığını ifade eden Taha Kılınç, coğrafyanın acılarını öne çıkaran bir duyarlılık oluşturma çabasının aslında gençlerin ümitsizliğe kapılmasına sebep olduğuna dikkat çekti.
Sözlerine İslam coğrafyasının tanımından bahsederek devam eden Taha Kılınç, 100 yıl önceki İslam coğrafyasıyla bugünkü İslam coğrafyasının farklı olduğunu vurguladı ve 100 yıl önce bu coğrafyaya dahil olmayan bazı bölgelerin bugün bu coğrafyaya dahil olduğunu belirterek İslam coğrafyasını Müslümanların yaşadığı her yer olarak tanımladı.
Uluslararası literatürde bugün batılıların Middle-East ya da Orta-Doğu olarak ifade ettiği coğrafya ile Kur'an-ı Kerim'in 1400 sene önce peygamberler coğrafyası olarak işaret ettiği coğrafyanın paralellik gösterdiğini ifade eden Taha Kılınç, aslında bu coğrafyanın insanlık tarihinin bütün önemli olaylarının gerçekleştiği merkez coğrafya olduğunu vurguladı.
Bu coğrafyada yaşamanın yüklediği bazı vazifelerin ve sorumlulukların olduğuna dikkat çeken Taha Kılınç konuşmasına “bu coğrafyaya nasıl bakalım” sorusuna verdiği cevaplarla devam etti. Bu soruya muhabbetle, aidiyet hissederek, önyargısız, gerçekçi, bilgi eksenli, İslam dünyasındaki çeşitliliği görerek ve bütüncül bakmak şeklinde yedi maddeyle cevap veren Taha Kılınç konuşması boyunca bu maddeleri detaylandırarak anlattı.
Soru-cevap faslı ile devam eden program Taha Kılınç’a hediye takdim edilmesinin ardından sonra erdi.