GÜNDEM

Cumalı: Göl kurursa kıçını yıkayamazsın! Gazeteciler canlı yayında gölü ele aldı

TV 264 ekranlarında konuşan gazeteci Hüseyin Cumalı, “Su fabrikaları, TÜPRAŞ, komşunun sanayiyi beslemesi, bahçe ve tarla sulayanlar, dere yataklarının hoyratça kullanılması ve diğer etkenlerle Sapanca Gölü kuruyor. Göl kurursa kıçını yıkayamazsın” dedi.

Abone Ol

Bir ekran klasiği olan Gazeteciler soruyor yine bomba gibi konularla ekrana geldi. Her Cuma akşamı saat 21.00’de canlı olarak TV 264’te yayınlanan programa gazeteci Hüseyin Cumalı, Zafer Tokuş, Hakan Turhan ve yorumcu Raif Ugan katıldı. Sapanca Gölü’ndeki çekilme ve su fabrikalarının durumunun ele alındığı programda Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin’in bir su fabrikasına baskın yapmak istemesi ve sonrasındaki olaylarda ele alındı. Gölün kuruduğuna dikkat çeken gazeteciler bu durumun kritik seviyeye geldiğini anımsattı.

Gazeteci Hakan Turhan, “Sapanca Gölünde büyük bir çekilme var. Daha önceleri 7-8 senede yaşanan bir olay artık her sene bu şekilde olmaya başladı ve her sene biraz daha ileri gidiyoruz. Çünkü su tüketimi artıyor. Bu gerçekten büyük bir sorun haline gelmeye başlayacak . İnsanların biraz daha duyarlı olması gerekiyor. Bir sorun daha var. Sakarya'daki su fabrikaları kadar denetlendiği… Bir kısmı valilikte bir kısmı Büyükşehir Belediyesi'nde… Bu fabrikaların da ne kadar denetlendiği ne kadar su çektikleri, onlara verilen hak kadar mı su çektikleri çekmedikleri bence tam anlamıyla denetlendiği söylenemez” dedi.

Gazeteci Hüseyin Cumalı, “Su fabrikaları denetleniyor da kamuoyunda paylaşıldığını hatırlamıyorum. Ben bildim bileli Ballıkaya projesi bitmiyor. Zeki Toçoğlu Rüstem Keleş geldi. Akçay barajını yaptı ve arkasından da Ekrem Yüce devreye girdi, tamamlandı. Sonuçta ikisi de  Büyükşehir belediye başkanı, ikisi de AK Parti ioi. Akçay Barajı bildiğim kadarıyla 2,5 aylık veya 3 aylık suyunu Cazibe sistemiyle getirebiliyorsunuz. Bizim içme suyunda amiral gemimiz Sapanca Gölüdür” dedi.

Cumalı, “Biz çok Sapanca Göl programları yaptık. Bu gölün sahibi yok, çok yazdık, anlattık. Anlamıyor kimse. Diyoruz ki koruma işini SASKİ’ye verin. Göl hem Kocaeli hem Sakarya sınırında olunca Kocaeli sanayiye su veriyor, TÜPRAŞ bakanlar kurulu kararıyla ne kadar su aldığı belli değil biz de burada diyoruz ki halı yıkamak yasak, araba yıkamak yasak 2014’te adamlar orada peyzaj suluyordu. Bir kere bu gölün sahibi SASKİ olmalı. Kocaeli’nin amiral içme suyu Yuvacık Barajı. Yuvacık Barajı sos verdiği zaman suyu tükendiği zaman Sapanca gölünden su alıyor” diye konuştu.

Cumalı, “Kocaeli adam hakkıdır alıyordur Kocaeli alıyor sanayiye veriyor Tüpraş istediği kadar alıyor. Sapanca Gölü’nü besleyen önemli dereler var.  Onlar kuruyor. Su fabrikaları istediği kadar su alıyor. Limitleri var deniyor ama adam Kaptaş yerine ormanda veya yaylada Kaptaş yani su toplama Kaptaşlı yerine dereye hortumu bağlamış yakalandı haberini yaptık yıllar önce. İklim değişikliği İtalya'da Seller bilmem ne… Kuraklıklar almış başına gitmiş Bakanlığın adı iklim değişikliği Bakanlığı olmuş sonuç diğer etkenlerle beraber ortada… Kottan biraz daha düşerse Sapanca Gölü içilebilir su kaynağından gidecek” dedi.

Sakarya Valisi Rahmi Doğan’a Sapanca Gölü ile ilgili soru sorduğunu belirten Cumalı, “ Valiye sordum, gölle ilgili ‘Geldim, göl içmesuyu kaynağımız. Gölle ilgili brifing aldım ama göle gideceğim. Gölle ilgili çalışma başlattık. Biz bazı fabrikaları denetliyoruz, SASKİ Büyükşehir bazı fabrikaları denetliyor. Bizim aldığımız parayla SASKİ’nin aldığı para arasında uçurum var. Önce bunu bir eşitleyeceğiz. Sapanca Gölü ile ilgili bakanlık nezdinde girişimlerimiz var’ dedi. Vali Doğan’da gölle ilgili çalışma yapıyor” diye konuştu.

Cumalı, “Geçen haftaki program Yusuf Alemdar canlı yayına bağlandı. Büyükşehir Belediyesi 300 dolayında bungalovla ilgili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundular. Göl elden gidiyor. Biz hep TÜPRAŞ’ı suçluyoruz, su fabrikalarını suçluyoruz, dereleri suçluyoruz. En büyük sorunlardan biri de Sakarya halkı… SASKİ 50 kere uyarı yaptı, yazın ben haber yaptım. Arkadaş bağ bahçe sulamayın tarlanızı sulamayın domatesi sulamayın göl elden gidiyor. Bak gün gelir poponu yıkayamazsın” dedi.

Cumalı, “Sapanca Gölü’nde şuan kritik eşiğe geldik. SASKİ suları bir gün verip bir gün vermezse ya da belli saatler bu şehre su verirse ne olacak bu Sakarya halı çok merak ediyorum. Kitabın ortasında konuşmak lazım, sadece su fabrikaları değil dereler değil, hepimize görev düşüyor” diye konuştu.

Gazeteci Zafer Tokuş ise, “Sakarya’da su tüketimi ile ilgili olarak denetim yapılmalı ama şu anda su fabrikaları özellikle gölü besleyen 14 tane su fabrikasının denetimlerinde ne kadar su çektiğinin tespit edilmesi gerekir. Ben bu noktada da Sapanca Belediye başkanının gidip de su fabrikasına belediye ekiplerini içeri alınmamasına ben yadırgadım. Bunun da en azından valiliğin bu konuda etkin denetim yapması gerekiyor ki bu görüntü olmasın” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }