Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Dereli’nin yürütücüsü olduğu ve TÜBİTAK 2237A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı ile desteklenen proje kapsamında ‘RISC-V İşlemci Çekirdeği Geliştirme ve Doğrulama Eğitimi’ düzenlendi. Sapanca Resort Otel’de 2-8 Aralık 2024 tarihlerinde düzenlenen eğitime 16’sı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden, 4’ü Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden olmak üzere 20 öğrenci katıldı. Çip tasarım sektörü öğrencilerle bir araya gelirken, sektörde aktif görev alan çalışanlar uygulamalı eğitim verdi.
Dolu dolu eğitim programı
Eğitime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Serkan Dereli, “Öncelikli amacımız uygulamalı eğitim ile sektörle yakın iş birliği kurmaktı. Bir diğer amacımız ise üniversitemizden doğan ve kıymet verdiğimiz ‘SUBU ASIC’ ismini markaya dönüştürmek ve çip tasarım sektörümüzde kabulünü sağlamaktı. Bu doğrultuda firmalarla iş birliği içerisinde yaz stajı programları düzenledik. TÜBİTAK 2209B öğrenci projeleri yürüttük ve Teknofest Çip Tasarım Yarışması’nda iki yıl üst üste ilk 3’te yer aldık. Bunun bir diğer etabı olan eğitimimizi ‘eğitim’ ve ‘söyleşi’ olmak üzere iki kategoride kurguladık. Her gün 09.00-18.00 saatleri arasında eğitimleri, 20.00-22.00 saatleri arasında söyleşileri gerçekleştirdik. Eğitimlerde öğrencilerimiz RISC-V temelli çip tasarım ve doğrulama uygulamaları yaparken söyleşilerde ise firmaların başarı hikâyelerini, çalışma alanlarını, tecrübe paylaşımlarını ve öğrenci programlarını öğrendiler” diye konuştu.
Öncü firmalardan destek
Türkiye’de çip tasarım sektörünün ana dinamosu 3 firma bulunduğunu kaydeden Dereli, “‘Yongatek’, ‘Ankasys’ ve ‘ElektraIC’ isimli bu firmaların kurucu ortaklarıyla birlikte bir üniversitenin bünyesinden çıkan ‘Kuantek’ ve çip tasarım sektörü için genç diyebileceğimiz arkadaşlarımız tarafından kurulan ‘Avionchip’ ve ‘AnadoLogic’ firmalarının kurucularını eğitimde ağırladık. Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM TÜTEL’den eğitim desteği ve Koç Savunma Teknolojileri firmasından söyleşi desteği aldık. Bu sene bir yenilik daha gerçekleştirerek Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, pek çok Avrupa Birliği projesinde paydaş olan ve 15 kişilik mühendis grubu istihdam eden ‘Venit Lab’ Müdürü Doç Dr. Müjdat Soytürk hocamızı da ağırladık. Teknoloji Fakültesi öğretim üyelerimizi misafir ederek firmalarla tanıştırma imkânına sahip olduk. Bu kapsamda destekleri için Prof. Dr. Halit Öztekin, Doç. Dr. Süleyman Uzun, Dr. Öğr. Üyesi Selman Hızal, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Atalı, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Coşkun, Dr. Münevver Gündüz ve Dr. Onur Kalaycı hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.”
İş birliği ön anlaşması yapıldı
Eğitimin ardından elde edilen çıktılara da değinen Doç. Dr. Serkan Dereli, “Öğrencilerimiz Yongatek firması tarafından tasarlanan ve üretimi 65 nanometre teknolojisi ile gerçekleştirilen ‘Kırmık Video Soc’ çipini yakından gördüler. Sektöre girebilmek için hangi becerilere sahip olunması gerektiğini ve gelecek vizyonunu bizzat işin uzmanlarından dinlediler. Bol bol sayısal tasarım ve doğrulama uygulaması yaptılar. Eğitim sonunda ‘SUBU ASIC’ ekibimiz ile ‘Kuantek’, firmanın farklı projelerinde kullanılmak üzere bir görüntü işleme çipinin tasarımının yapılarak ürettirilmesine ilişkin iş birliği ön anlaşması gerçekleştirdi. Tüm öğrencilerimize, etkinliğe destek veren firma kurucu ortaklarına ve çalışanlarına, üniversite hocalarımıza, Sapanca Resort Otel yönetimine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.