Yunus Tever ve korkak basın meslek örgütü başkanları Yunus Tever ve korkak basın meslek örgütü başkanları

CHP Sakarya Milletvekili Ayça Teşkent, bir  süre önce gerçekleşen tüzük kurultayı değişikliğini TV 264 ekranlarında yayınlanan Muhabir Masası programında anlattı. Tüzük değişikliği ile adayların belirlenmesi için ön seçim kuralının geldiğini hatırlatan Taşkent, “Seçmenlerimizden ve parti üyelerimizden değişim talebi gelmeye başlamıştı. Değişime hayır diyecek hiçbir güç olamaz çünkü biz halkımız ve parti üyelerimiz için siyaset yapıyoruz. Evet partimizde değişim gerçekleşti ve bu değişimin karşılığını da yerel seçimlerin sonucunda gördük. Doğru bir yolda olduğumuzu gördük. Ha unutmadan geçmiş yönetimlerimizin yaptıklarını da kattığımızda, yani onları emeklerini de yok saymadan partimiz bugün yaşadığı değişimin ne kadar güzel olduğunu gördük. Halkın ve tabanın taleplerini görmek lazım, onları yerine getirmek lazım Biz bugüne kadar siyasette, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, genelde bizim yol haritamızı üyelerimiz ve halkımız belirliyor” dedi.

Değişimin örgütleri ne derece yansıdığı konusunda konuşan Taşkent, “Bu değişim talepleri örgütlerden de geldi. Eğer başarılı olmak istiyorsanız hem bu değişimleri ayak uydurmak zorundasınız, hem de bir an önce hayata geçirmek zorundasınız. Değişimin en büyük yansımasını da şöyle görebiliriz. Herkesin her istediğini aynı anda yerine getirmez değil ama yine de güzel değişiklikler oldu. Örneğin o tüzük kurultayında 81 il başkanının ortaklaşa imza attığı bu tüzük için önceden tüm örgütlerin fikirleri alındı, sivil toplum kuruluşlarının fikirleri alındı. Bazı örgütlerde nasıl bir tüzük istiyorsunuz sorusuna cevap anlamında çalıştaylar düzenlendi. Yani katılımcı bir çalışma yapıldı, çoğulcu bir anlayışla yapıldı. Dolayısıyla tüzük kurultayında da 81 il başkanının imzasını attığı bir tüzük oldu. Yani örgütler bu değişime ayak uydurdu” dedi.

Taşkent, “Tüzük kurultayı gerçekleşirken, günler aylar öncesinden hazırlıklar başlamıştı. Örgütlerden ve hepimizden milletvekilleri dahil, herhangi bir parti üyesine soruldu, dijital mecralarda sayfalar açıldı, herkes kendi önerisini genel merkeze ulaştırdı. Ve o ortak noktadan çıkarak kendi partimizin Anayasası dediğimiz tüzüğü bu hale getirdik” dedi.

Tüzükte en çok tartışılan 52’nci madde olan ön seçim maddesiyle ilgili görüşlerini açıklayan Milletvekili Taşkent, “Bu madde ön seçim maddesi olmakla birlikte 3 dönem kuralını içermektedir. Ben daha önce 2 dönem bile olabilirdi demiştim ama bunu söylerken tecrübeyi kenarda tutamazsınız düşüncesindeydim. Partimizin tecrübeli isimler hafızasıdır, aklıdır, deneyimidir. Bu konuda genel başkanımız her zaman tecrübeden faydalanmak için kendi kontenjanını kullanabilir. Örneğin diyelim ki ben, Sakarya’da 4 dönem milletvekilliği yapmışım ve önümüzdeki dönem ön seçim oldu, eğer ben ön seçime girersem 5. dönemi yapabiliyorum. Yani ön seçim kuralı geldiğinde dönem kuralı geride kalıyor. Ya da sizi örgütünüz hala istiyorsa, ön seçimden çıkmak zorundasınız. Üç dönem de yapsanız ön seçime girip seçimden çıkarsanız milletvekili adayı olabiliyorsunuz” dedi.

Ön seçim birlikte adaylar belirlenirken saha yoklamalarının da olacağını anlatan Taşkent, “Aday belirlemenin birkaç yolu olacak. Eğilim yoklaması, hakim denetiminde ön seçim gibi. Sakarya’da son dönemde ön yoklama yapıldı. Ben mesela parti meclis üyesiyken, iki bölgede ve yerel seçimlerde birkaç ile gidip, sokakta, pazarda ve sivil toplum kuruluşlarını dolaşarak  ön yoklama yaptık, fikir aldık. Artık bundan sonra partimizde ön seçim ve ön yoklamalar daha çok olacak. Bu dönem farklı bir yere doğru ilerleyen süreç olacak. Genel merkezimiz çok sık araştırmalar, anket çalışmaları ve ön yoklamalar yapacak. Yani bir aday belirlenirken, tabanın isteğine bakılacak ve ona göre çalışma yapılacak. Ön seçim olabilir, saha yoklaması olabilir veya genel merkez kontenjan kullanmak kaydıyla adaylar belirleyebilir” dedi.

Partide seçimler öncesi gerçekleşecek ön seçimle ilgili kararın nasıl verileceğini açıklayan Taşkent, “Örgütlerde ön seçimle ilgili son kararı Parti Meclisi verecek. Tabii örgütlerin talepleri göz önüne alınacak ve yok sayılmayacak ve genel merkez son kararı verecek. Ben şuna inanıyorum; 81 il başkanının imza attığı bir tüzüğün uygulanabilirliğinin çok daha üst düzeyde olacaktır. Tabii ki genel başkanımızın kendi kontenjanı kullanabileceği yerler vardır ama örgütün isteği ön seçimdi o da geldi. Büyük bir ihtimalle ön seçimde partimizde sandıklar kurulacaktır” dedi

3 dönem kuralının milletvekilleri ve belediye başkanlıklarında geçerli olacağını söyleyen Taşkent, “Örneğin bir milletvekilinin şu anda görev yaptığı döneme bakılacak ve başlangıcı baz alınacak. Bu tarihten sonraki günümüze kadar gelen süre birinci dönemi olacak. Yeni sıfırdan başlamayacak. Söz konusu uygulama 24 Haziran 2018 seçimleriyle oluşturulan ve 14 Mayıs 2023’te sona eren TBMM 27. Yasama dönemi itibariyle geçerli sayılacak” dedi.  

Tüzük değişikliği ile birlikte kadın kotasının da arttığını belirten Taşkent, “Her dönem basamak basamak kadın kotası artacak. Yani kota yüzde 50’ye çıkacak. 30 yaşına gelen gençler artık gençlik kollarından çıkacak. Fermuar sistemi olacak. Yani listelerde bir erkek, bir kadın aday göreceğiz. Gençlerinde kotası zamanla daha çok artacak. Yani eşit bir paylaşım yapılacak. Yeni yapılan tüzükte gerçekten hem gençler için, hem kadınlar için, hem de örgütler için güzel ilerlemeler sağlandı. Seçilmiş tüm belediye başkanlarımızın ister büyükşehir deyin, ister il belediyesi, ister belde veya ilçe hepsinin çok iyi çalışmalar göstereceğine inanıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediyeciliğinin nasıl olduğunu göstereceğiz. Bakın Sakarya’da Büyükşehir Belediye Başkanının haricinde isimleri halk tarafından çok fazla bilinen adaylarımız yoktu. Yani oyların çoğu Cumhuriyet Halk Partisi'ne gelmiş oldu. Yani halkımız kişilere değil partiye oy verdi. Halk böyle tercih etti ve mevcut iktidara bir ikazda bulundu. Eğer CHP olarak bu dönemi çok iyi kullanır, ciddiye alır, çok çalışırsak bundan sonra yapılacak ilk seçimde büyük bir ihtimalle iktidar olmayı hedefliyoruz” dedi.