CHP İl Kadın Kolları Başkanı Çeroğlu, Adapazarı Belediyesi’nin yaptığı kaldırımlarla yaya haklarını hiçe saydığını ileri sürerek; “Yayalar yürürken karşısına aydınlatma direkleri, duvar, alt geçit, üst geçit, refüj gibi erişimi engelleyici kısıtlamalarla karşılaşmamalı. Kaldırıma park etmiş arabayla yolu kesilmemeli. Kaldırımlar ne yazık ki zaten kenar süsü olarak düşünüldüğü için, şekilsizliği bir yana, biraz genişlediği yerde ya esnaflar tarafından masa atılarak işgal edilmiş, ya araya bir seyyar satıcı yerleşmiş, ya bir esnaf kuka koymuş. Bu çok temel ve yaygın, fakat aynı zamanda çok da kanıksadığımız bir sorun. Bu durumu fark etmemiz, ‘Kaldırım nerede?’ diye sormamızın zamanı gelmedi mi?” dedi.

AK Parti Erenler'de delege seçimleri tamamlandı AK Parti Erenler'de delege seçimleri tamamlandı

Sağlam insanların dahi işgaller yüzünden kullanamadığı kaldırımların, hareket kısıtlılığı olan vatandaşlar tarafından kullanılmasının imkansız olduğunun da altını çizen Çeroğlu; “Sarı işaretler bu amaçla kaldırımda uygulanan duyarlılığı yüksek bir sosyal sorumluluk projesidir. Gelin görün ki bizim kaldırımlarımızda sadece süs olarak yerleştirildiğini düşünüyoruz? Gerçek şu ki, bu karolar görme engelli insanlar için bir navigasyon rehberi olarak hizmet vermektedir. Sarı uzun şeritler, görme engelli vatandaşlarımız için yürünmekte olan yolda bir engel olmadığı ve yürümek için güvenli bir yol olduğunu belirtir. Yuvarlak kabartmalar uyarıcıdır. Kaldırım sonunun geldiğini veya boşluk olduğunu belirtir. Teoride böyle ama gerekli mimari bilgilerin azlığı ve konusunda uzman olmayan ekip ile yapılan uygulamalar, kontrol mekanizmalarının doğru çalışmaması sebebi ile temel standartlara göre hareket kısıtlılığı olan kişiler dahil tüm yayalar için ulaşılabilir olması gereken kaldırımlara yayalar ulaşamıyor” şeklinde konuştu.

“Kaldırımlar herkese ait, ama yayalara ait değil diyebiliriz” diyen Çeroğlu; “ CHP Sakarya İl Kadın Kolları adına Başkan Azize Çeroğlu olarak soruyorum. ‘-mış- gibi’ kaldırım yapmak yerine neden doğru dürüst bir kaldırım yapılmıyor? Temmuz 2005'te yürürlüğe giren Engelliler Kanunu'na göre kamuya açık alanların 7 yıl içinde engelliler için erişilebilir hale gelmesi gerekiyordu. Yani 2022 de yıl 2024 değişen ne ? Devamlı kaldırımları yenileyen, buna rağmen kaldırımların hepsi birbirinden beter halde olan bir şehiriz desek, abartmış olmayız sanıyorum” dedi.

Whatsapp Image 2024 09 22 At 5.02.05 Pm (2)Whatsapp Image 2024 09 22 At 4.57.43 Pm (1)Whatsapp Image 2024 09 22 At 4.57.40 PmWhatsapp Image 2024 09 22 At 4.57.40 Pm (1)