Bipolar bozukluk iki uçlu duygu durum bozukluğudur.
Kişinin kendisini fazlasıyla mutlu, neşeli, özgüvenli hissedip, iflah olmaz derecede enerjik hissetmesi ve sonrasında diğer uçtaki duyguya geçiş yaparak berbat derecede özgüvensiz, değersiz, mutsuz, kaygılı, agresif, hayattan tat almayan biri haline dönüşmesidir.
Bu psikolojik rahatsızlık dönemlerinin bir ucunda taşkınlık yani mani gözlemlenir, diğer ucunda ise çökkünlük yani depresyon görülmektedir.
Birbirine tamamıyla zıt bir dönemdir. Bu iki hastalık dönemi yatışma ve alevlenmelerle seyreder.
Düzenli beslenme, spor, işte ve evde stresi azaltmak, alkol kullanımını minimum seviyeye çekmek, düzenli uyku, duygu durumlarıyla başa çıkmayı öğrenmek yatışma ve alevlenme dönemlerini daha rahat atlatmayı sağlar.
Kişi için günlük rutin belirlemek de önemlidir. Böylece mani ve depresyon dönemlerini tetikleyen unsurlar kontrol altına alınmış olur.
Mani döneminde kişi neşeli ve coşkulu hisseder. Konsantrasyonda azalma görülür, dikkati dağılır. Riskli kararlar verir. Çok düşünür, konuşma isteği çoğalır. Uygun olmayan davranışlarda artış olur. Alkol kullanımı artar. Fazla para harcama, cinsel istekte çoğalma olur. Uyku ihtiyacı azalır.
Depresyon döneminde kişi umutsuzluk içinde olur. Sinirli, üzgün, mutsuz, iştahsız, değersiz hisseder. Çabuk parlar. Tahammül seviyesi azalır.
Bipolar bozukluk kişinin çevresiyle ilişkisini zorlaştıran bir psikolojik rahatsızlıktır.
Tedavi yöntemi ilaç ve psikoterapidir.
İlaçla hasta sakinleştirilirken, psikoterapiyle kişiye hastalıkla baş etmesi için yöntemler sağlanır.
Sevgilerimle…
Mail: [email protected]