Hüseyin Cumalı'nın haberi

Başkan Şahin 'Mesele Sapanca' diyerek yola çıktı ancak geldiği noktada yaptığı hatalarla asıl mesele kendisi oldu Başkan Şahin 'Mesele Sapanca' diyerek yola çıktı ancak geldiği noktada yaptığı hatalarla asıl mesele kendisi oldu

Sapanca Belediye Başkanı Nihat Arda Şahin, “Göreve geldiğimiz zaman teleferiğin ruhsatsız olduğunu görünce mühürledik. Gerekli teknik raporların hepsini aldıktan sonra teknik bir problem olmadığını gördük ve açtık” dedi. Ancak yeni sonuçlanan mahkemede bilirkişi raporları hiç de öyle demiyor. Başkan Nihat Arda Şahin Halktv.com.tr’ye verdiği röportajda, “Göreve geldiğimiz gün de teleferikle ilgili bir problemimiz vardı. Biliyorsunuz, ben göreve gelmeden önce de Antalya'da bir teleferik kazası yaşanmıştı. Teleferik de burada büyük eylemlere sebep olmuştu. Doğanın tahribatıyla ilgili çekincelerimiz vardı. Ben de o eylemlerin içerisindeydim” dedi.

Başkan Şahin, “Aslında burada kamuoyu oluşturanlar halkın bir bölümünün de gönlünü alamamışlardı. Gönülleri kırılmıştı. Gönülleri kırıldığı için de biz onların, o halkın gönlünü kazanmak adına teleferiği de ilk geldiğimizde kontrol ettiğimizde ruhsatsız olduğunu gördük. Ruhsatsız olduğunu görünce de mühürledik. Sonra gerekli teknik raporların hepsini aldık. Aldıktan sonra da teknik bir problem olmadığını gördük. Görünce de bunu daha fazla kamu yararına çevirmek adına 3 tane kreş, bir tane toprak silindir, bir de bütün Sapancalılara teleferikte yüzde 50 indirimle burada daha fazla kamu yararını düşünerekten hareket ettik” dedi.

Sapanca Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Derneği, ‘Sapanca Teleferik Projesi’nin ve faaliyetlerinin durdurulması için Sakarya 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, derneğin yürütmeyi durdurma talebini ret etti. Ancak mahkeme sürecinde 6 farkı konuda 6 farklı bilirkişi raporları teleferikte teknik ve yetersizlikleri ortaya serdi. Bilirkişi heyetinin Jeoloji Mühendisliği incelemesinde, projenin inşa sürecinde zemin raporlarının yetersiz ve eksik olduğunu, ilgili kanuna göre ruhsat alma işlemlerinin bu raporlar olmadan alındığının tespit edildiği, teleferik projesinde alt ve üst istasyon alanları için sondaja dayalı zemin etüt yapılmaması nedeniyle bu etütlerin bu denli büyük ve önemli bir proje için yetersiz olduğu kanaatine vardıklarını kaydetti.

Bilirkişi raporunda teleferik taşıyıcı ayaklar için yapılan sondajların yetersiz olduğu vurgulanarak, “Zemin ve Temel Mühendisliği Geoteknik Değerlendirme Raporunun her ayağın oturacağı alan için ayrı ayrı yapılması gerekirken, bu projede raporun yetersiz olduğu görülmüştür” sözlerine yer verdi. Bilirkişi teleferiğin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda 2 kilometrelik bir mesafede olduğuna da dikkat çekti. Bilirkişi teleferiğinin fay hattına çok yakın olmasına rağmen istasyon ve teleferik taşıyıcı ayaklarının zemin raporlarının deprem riskine hazırlanması raporda yer aldı. Heyetin mahkemeye sunduğu raporda konuda, “Jeolojik olarak da proje alt istasyonunun zemini alüvyon, üst istasyonu ayrışmış metamorfik zemin, ayakları ise eski yelpaze alüvyon üzerine inşa edilmiştir” dendi.

Bilirkişi raporunda, “Proje etüt raporlarında ve zemin ve Temel Mühendisliği Geoteknik Değerlendirme raporunda bu durumu gösteren bir harita ve jeolojik kesit mevcut değildir. Etüt raporlarında bölgenin jeolojisi, yapısal jeolojisi ve tektoniği ile ilgili değerlendirmelerin mevcut olmadığı, deprem riski nedeniyle teleferik direklerinin ve istasyon binalarının sondaja dayalı Jeolojik-jeoteknik ve geoteknik proje ve değerlendirme raporlarının hazırlanması gerekmektedir” denildi.