Hüseyin Cumalı’nın Özel Haberi 

AREFE GÜNÜ BAYRAMLAŞMA YAPILACAK
Sakarya Valiliği yaptığı resmi açıklamada, “Kurban Bayramının Arefe günü olan 15 Haziran 2024 Cumartesi günü Valiliğimiz Koordinesinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve halkımızın katılımıyla saat 11.00'da Orman Park'ta Bayramlaşma yapılacaktır" denildi.

VAKTİ GELMEDEN NAMAZ KILINIR MI!
Geçtiğimiz yıllarda da Kurban Bayramlarında bayramlaşmanın Arefe günü yapıldığını anımsatan bir takipçimiz, “Vakti gelmeden vakit namazı kılınır mı! Kılınmaz. Peki vakti gelmeden bayramlaşma olur mu! Tabi ki olmaz. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda bayramlaşmalar Bayram Namazı’ndan sonra olur. Doğrusu budur. Ama günümüzde erken tatile çıkmak için maalesef bayram namazı öncesinde bayramlaşma yapılıyor. Bunu belki bireysel yapabilirsin ama Sakarya Valiliği gibi ciddi kurumların bunu yapmaması gerekir” dedi.

BAYRAM NAMAZI KILINMADAN!
Halk54 takipçisinin bu eleştirisi sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı Alo 190 Fetva Hattını aradık. “Bayram namazı kılınmadan bayramlaşma olur mu” sorusu üzerine Fetva Hattı’ndaki görevli, ““Bayramlaşma ve kurban kesilmesinin doğrusu Bayram namazı kılındıktan sonradır” dedi. Konuyla ilgili makale yazan Mehmet Aksoy, “ Vakti gelmeden vakit namazı kılınamayacağı gibi; bayram namazı kılınmadan kurban kesilmez, bayramlaşma olmaz!” diye yazdı.

AHMET BEDALA: ÖNCE BAYRAM NAMAZI!
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Diyanet TV’de konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Ahmet Bedala ise, “Bayram aslında bütün Müslümanlar için bayram namazında Cenab-ı Allah ile bayramlaşmakla başlar. Biz, bayramlaşmamızı Cenab-ı Allah ile bayramlaşarak yaparak başlarız. Daha sonra camide bayramlaşırız” dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir din görevlisi ise, “Doğrusu kesinlikle Bayram Namazı kılındıktan sonra bayramlaşmaktır. Ama büyüklerimiz Arefe gününe program yapmış. Bu konu bizi aşar” diye konuştu.

BAZI MİLLETVEKİLLERİ KATILMIYOR!
Öte yandan Sakarya’da bayram namazı öncesinde yapılan bayramlaşma törenlerine bazı Sakarya milletvekillerinin özellikle katılmadığı biliniyor. Yıllardır bayram namazı kılınmadan bayramlaşma yapılmasına karşı çıkan bazı milletvekilleri, “Nedir bu telaş bayramlaşma telaşı! Bayramın kendisine özgü kuralları ve güzellikleriz vardır. Önce bayram namazı kılınır, sonra kurbanlar kesilir, bayramın 2. günü rahat rahat bayramlaşma yapılır. Ancak günümüzde tatillerin kesintiye uğramamısı için bayram namazı öncesinde yapılan bayramlaşmaları doğru bulmuyoruz” dedi.

GÖZLER VALİLİKTE 
Geçmiş yıllarda da yaşanan “bayram namazı öncesi bayramlaşma” kriziyle ilgili yaşanan olumsuzluklar bu yıl da yaşanırken, Sakarya Valiliği’nin Arefe günü düzenlediği bayramlaşma törenini bayram namazından sonraya alıp almayacağı ise henüz netlik kazanmadı.