GÜNDEM

Başkan Uçar, "Acil bir dönüşüme ihtiyacımız var"

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ve Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Çalışma Grubu işbirliğiyle "Zemin Sakarya-Şehrimizin Zemin Problemlerinin Çözümlemeye Yönelik Fikirlerimizi tartışacağız" çalıştayı gerçekleştirildi.

Abone Ol

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ve Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Çalışma Grubu işbirliğiyle "Zemin Sakarya-Şehrimizin Zemin Problemlerinin Çözümlemeye Yönelik Fikirlerimizi tartışacağız" çalıştayı gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Sakarya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Müh. Semih Uçar, "Hepinize 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi Etkinlikleri çerçevesinde ve  İnşaat Mühendisleri Odasının  70. Kuruluş Yılı nedeniyle, Ülkemizin, Şehrimizin, Meslektaşlarımızın ve paydaşlarımızın sıkıntılarını dinleyebilmek ve problemlerine çözüm bulabilmek amacıyla düzenlenen çalıştaya  katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim…’

Zaman Doldu, Vakit Tamam. Bizim artık  acil bir dönüşüme ihtiyacımız var . Ama sadece kentsel dönüşüme değil. Top yekün bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Afet bilincinin yükseldiği ve insanların yaşadığı zeminlerin, toprakların, yerlerin, evlerinin, yapıların sağlam olmasının önemli olduğu bilincini artıracak yaklaşımlar lazım. 

Artık yeter Suçlu olan cezasını çeksin. Artık bunun arkasında yatan sebepleri aramaya karar vermeliyiz. Deprem Ülkemizde doğal bir felaketten ziyade aslında sosyal bir travmadır. Bu sosyal travmaya karşı biz ne yapabiliriz. Herkesin hesap vermesi gereken bir zamanda ben ne yapabilirim. Bende kendi payıma düşen görevin bilincinde olmalıyım. İğneyi birilerine batırmak yerine, çuvaldızı kendimize batırmalıyız demeliyiz. Amacımız Üniversiteler, Kamu kurumları ve Sivil toplumun çok önemli saç ayakları olduğunu düşünüyoruz. ve Tabi ki devletinde en üstte...Akademisyenlere, belediyelere, Satso'ya, STK'lara, bir çağrıda bulunduk ve Bu konuyu sosyal boyuta da taşıdık. Bir Anket düzenledik ve bu anketi paylaştık, Sizlerin fikirlerini aldık, sizlerin fikirlerinin bizler için çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Bir sonuç almak için gece gündüz çalışarak çaba sarf ediyoruz. Bu anketlerin sonuçlarını da sonuç bildirgesi olarak sizlerle paylaşacağız ve çıktılarını kamuoyuna duyuracağız.  Bu anketin sonuçlarına göre de Sakarya’mızın ihtiyaçlarını öğrenerek, çözüm önerileri üreteceğiz. Çalışma arkadaşları ve Komisyonlar oluşturacağız. İnşaat Mühendisleri Odasını Eğitim Platformunda İMO-SEM adı altında eğitimler ve katılım belgeleri, Sakarya Üniversitesi bünyesindeki konularında uzman hocalarımızla paket program eğitimleri, güncel teknolojiler zemin iyileştirme yöntemleri ve teknik malzemeler konularında sürekli eğitimler vererek geoteknik uzmanlarının bilgilerini tazeleyeceğiz. Kamu ve Toplum yararına güzel etkinlikler yapacağız.

Sorun yapılabilirlikte değildir. Sorun, bilinç düzeyi, deneyim, etik ve ahlaki kurallar kapsamında toplumsal bir sorundur. Bu açıdan ülkemiz, şehirlerimizin ve yerleşim alanlarımızın koşulları dikkate alınarak Şehir Planlama faaliyetleri gözden geçirilmelidir. Kendimizi hiç aldatmayalım. Bundan sonraki kuvvetli yer hareketine yol açan deprem ülkemizde ve şehrimizde nerede vuku bulursa bulsun aynı manzaralar tekrarlanacaktır. Sıvılaşan zeminlerimiz konunun uzmanı geoteknik mühendisleri tarafından, belirlenen uygun zemin iyileştirme yöntemleri ile iyileştirilmelidir.

Bu sizlerin, İnşaat Mühendislerinin bu ülkeye, bu topluma olan sorumluluğunuzun da bir gereğidir. Bilginizi, görgünüzü, tecrübelerinizi paylaşacağınız en önemli mecralardan biri hiç kuşkusuz Odamız, İnşaat Mühendisleri Odası`dır. Hep birlikte buradayız, bundan sonra da bir arada olacağız. "Zemin Sakarya" konulu çalıştayın Şehrimize ve Ülkemize hayırlı olmasını ümit eder, gelecek nesillere sağlam, depreme dirençli, sürdürülebilir yapılar üretmek için yol gösterici ve örnek bir çalıştay olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.

Çalıştayın devamında söz alan 1985 yıllarında görev yapmak üzere Sakarya’ya gelen Prof. Dr. Akın Önalp o yıllarda Sakarya’da zemin etüdünün ne durumda olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Önalp, "3-6 yıl arasında Kuzey Anadolu fayında 7.5-7.6 bandında bir hareketlilik olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Sakarya’da 12 metre derinlikte ahşap kazık bulunduğunu belirten Önalp, “Yıllar içerisinde Adapazarı'nın merkezi 12 metre yükselmiş olabilir” dedi.

Kentlerin zemin özelliklerinin ölçümleriyle ilgili teknik bilgiler veren Önalp, mühendislere deprem önemli binaların nasıl hazırlanacağı ile ilgili bilgiler verdi.

Sakarya’da yapılan zemin profili çalışmalarından örnekler veren Prof. Dr. Akın Önalp zemin çalışmaları sonucunda geçmiş yıllarda bölgede çok fazla sel olayı yaşandığını ve sel ile gelen settmentlerin zemin üzerinde birikerek zemini yükselttiğinin ortaya çıktığını belirtti.

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }