Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 173 milyar dolara yükseldi Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 173 milyar dolara yükseldi

Fındık toplama sezonunun başlamasıyla birlikte üreticiler bahçelere girerek fındık hasadına başladı. Türkiye'nin fındık üretiminde ilk sıralarda yer alan illerinden olan Sakarya'da da fındık hasadı heyecanı sürüyor.

Fındık üreticisinin sadece sezonda değil yıl boyunca takip ettiği satış fiyatlarında fındık sezonunda daha sık değişim yaşanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ağustos ayının başında açıklanan rakamlara göre 2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre; levant kalite için 130 TL, Giresun kalite için 132 TL olarak belirlendi.

Sakarya Ticaret Borsası'nda ise bugün, fındığın kilogramı ortalama 115,23 liradan satıldı. Sakarya'da Karasu, Kocaali, Erenler ve Akyazı olmak üzere 4 noktada alım gerçekleştiren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ise 19 Ağustos itibarıyla fındık alımı yapmaya başladı.

Sakarya Ziraat Odaları İl koordinasyon Başkanı ve Akyazı Ziraat odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Medyabar'a yaptığı açıklamada geçen yıl olduğu gibi üreticinin fındığını hemen satmaması ile ortaya çıkacak fındık açığının fiyatları yukarıya çekeceğini belirterek üreticiyi uyardı.

Fındık üreticisinin mahsulünü satmayarak düşük fiyatlı alım piyasanın talebini karşılamamasını söyleyen Bayraktar, "Geçen sene 75 liradan kaynak başlayan fiyatların kısa sürede toprak mahsullerinin fiyatının üzerine çıktığını ve sezon içerisinde de 125-130 liralık kilogram başına fiyatlara ulaştığını gördük. Dolayısıyla üreticimiz arz talep dengesini kendi lehine oluşturabilirse, piyasanın ihtiyacının altında piyasaya ürün sürerse bu sene de aynısı olacaktır." dedi.

Çiftçinin mahsulünü elinde bekletmemek için tercih ettiği tüccara emanet bırakma yönteminin fındığı satmaktan daha tehlikeli olduğunu ifade eden Bayraktar şunları söyledi;

Biz üreticiye ihtiyacın kadar da olsa fındık satma demiyoruz. Elbette üreticiye ihtiyacını karşılayacak miktarda fındık satacaktır. Ama ihtiyacı dışındaki fındığı satmazsa emanete, özellikle en büyük tehlike emanet. Emanetin şöyle bir tehlikesi de var. Emanet denilen uygulama fındığa ihtiyacı olan kesimin herhangi bir finans bedeli olmadan ihtiyacı olan fındığa ulaşmasını sağlıyor. Dolayısıyla en büyük tehlikelerden bir tanesi emanet. Biz tekrar tekrar uyarıyoruz, emanete fındık bırakmayın, piyasanın ihtiyacının altında fındık satmaya çalışın. Biz hiç fındık satmayın demiyoruz. Elbette üreticimiz fındık satacak ama fındık satarken de piyasadaki dengeleri kendi aleyhine bozacak şekilde piyasaya fındık satmamaya dikkat etsin diye bu uyarılarımızı yapıyoruz.

Fındık rekolte tahmin çalışmalarından alınan sonuçlar doğrultusunda bu yıl fındığın genel anlamda az olduğunu belirten Bayraktar, üreticinin acele etmeyerek bu durumu kendi avantajına kullanabileceğini ifade ederek şunları söyledi;

Rekolte tahmin çalışması yapıldıktan sonra geçen süreç içerisinde yine fındıktaki kayıplar devam ediyor. Bir taraftan kuraklıktan kaynaklı fındığın olgunlaşamaması sebebiyle dökülmeler var. Diğer taraftan hastalık ve zararların getirdiği kayıplar var. Dolayısıyla fındık piyasanın talep edeceği miktarın zaten altında. Bu süreçte üretici fındığına sahip çıkmayı becerirse yine kendisini kazandıracak, ülkemizi kazandıracak rakamlara fındığın ulaşacağını öngörüyoruz ve bu yönde de üreticimizi uyararak kazanması için çağrı yapıyoruz.

Fındık piyasasında belirleyici rol oynayan büyük fabrikaların henüz alım yapmaya başlamadığını ve dolayısıyla bir fiyat belirlemediklerini belirten Başkan Bayraktar, üreticinin fındığını satmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatarak şu ifadeleri kullandı;

Diğer taraftan bugün itibariyle piyasada oluşan kilogram başına 105 TL'lik fiyatlar gerçekçi fiyatlar değil. Henüz piyasanın en büyük alıcısı durumundaki Ferrero firması fiyat açıklamadı. Yine bölgemizdeki yerel firmamız henüz daha fiyat açıklamadı. Bunların önümüzdeki hafta içinde ve ay sonuna kadar fiyat açıklayacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla bunların fiyat açıklamasından sonra piyasada gerçekçi fiyatların oluşmaya başladığını görelim. Şu an üreticimiz mevcut piyasa fiyatları karşısında tedbirli ve uyanık olmak zorundadır. Şu an piyasadaki alıcılar mevcut durumu kendileri adına fırsata çevirerek ucuz fiyatlarla üreticinin fındığını almaya çalışmaktadır.